Jul 10, 2020

,

Lihat Bagaimana Wanita Ini Ubah Suai Rumah Flat Dengan Kos RM1300 Termasuk Perabot!

Memiliki rumah idaman yang bersih, kemas dan cantik merupakan salah satu terapi bagi seseorang. Setelah seharian penat bekerja, rumah adalah tempat terbaik untuk seseorang melepaskan lelah.
Seperti perkongsian Siti Mariam Kamsan ini, dia mengubah suai rumah flat kepada simple modern style. Kos keseluruhan untuk pengubahsuaian ini hanya RM1300 termasuk perabot. Murah dan berbaloi!

Sebelum

Yang ni buat aku tak boleh tidur malam dapat gambar ni. Seorang pengemas tahu apa perasaan susah hati tengok rumah seperti ini.

Selepas

Sofa ni beli dari Lazada. Kedai berlainan ya. Lampu beli dari shopee.
Sofa bed- RM 199 – Lazada
Bench stool- RM 84- Lazada
Frame – RM 70- Next World Deco
Bantal cloud – RM 25 beli dari sis Nur Hidayah MY

Tempat favourite sebab suka makan! Haha. Karpet tu bawak dari rumah lama.
Lampu nordic- RM 74 – Lazada
Frame – RM 70 – Next Wall Deco II
Meja makan kerusi- Tuan rumah punya
Tikar getah – RM 115 -shoppe
Stool untuk pokok pisang- RM 35 -Shoppe

Yes inilah ruang yang dicipta. Ruang untuk anak2 buat kerja sekolah. Dan ruang untuk suami bekerja dari rumah.
Partition dari kedai karpet – RM 150
Meja – RM 50
Alas hitam putih – RM 4.90 – ikea
Kerusi – dari tuan rumah

Belakangnya kita susun barang2 keperluan dapur dan mesin basuh.
Rak ikea hylis- RM 59

Kabinet Tv – RM 165- Shoppe
Frame – RM 50 – Next Wall Deco II

Ok ini sangat penting di panggil DROP POINT . Tempt letak kunci . So senang tak payah risau masalah kunci hilang ke hape. Tempat dah disediakan. Sila letak dengan bahagia. Jangan lempar.
Pasu tu aku pakai botol sabun mandi dari watson je.
Daun monstera beli dari shoppe harga RM 2 tak silap
Chest drawer 4 tier – RM 174 -Lazada
Pasang sendiri yang chest drawer ni. Berkicap ketial laki kita

Total kos RM1300

MAKEOVER RUMAH FLATE TO SIMPLE MODERN STYLE
Yeahhh! Akhirnya siap jugak buat kerja gila make over rumah sewa?? flate ni taww! Kalau orang cakap rumah sewa je pun beriya kau ni, Oh no! Jiwa aku bukan jenis terima je duduk rumah bersepah, bersemuih. Sakit mata iollss. Nak duduk 24 jam ni uiii
Kerja idea dan pemilihan perabot adalah dari aku. Tapi kerja-kerja pemasangan pula oleh suami tercinta. Tak pernah seumur hidup dia mengecat rumah hari raya ke-2. Nasib PKP memang tiada tetamu datang. Terima kasih sudi melayan bini.
Total cost untuk make over ruang tamu ni ialah dalam RM1300 termasuk tv kabinet, chest drawer, sofa bed, tikar getah, beli sikit-sikit sepanjang PKP berlangsung ni bukan sedebuk beli sekaliguss.

Perabot dibeli secara online

Masa mula-mula dapat gambar rumah ni, mesin basuh tu ada kat ruang tamu. Dalam kepala ni banyak kerja aku nk buat ni. Hari pertama masuk rumah tak boleh tidur gaiss pikir cemana nak bagi rumah nampak kemas teratur. Sikit-sikit plan untuk make over ni
Kebanyakan perabot beli dari Shopee & Lazada.? Diselitkan sekali details harga kedai Senang korang nk survey nanti. Semoga bermanfaat Semoga memberi sedikit inspirasi untuk kawan-kawan dekor ruang tamu masing-masing juga.
Ps : Rumah sewa pun boleh deco juga gambar last sekali wajib tengok.
True,
Siti Mariam Kamsan
Bukan pakar deco

The following two tabs change content below.
Share:

2 comments:

  1. comel dan menarik. suka sangat tengok gambar before and after. macamana berubahnya rupa kediaman lepas diubahsuai kan. yang penting bajet tak banyak

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Note: Only a member of this blog may post a comment.

NUFFNANG