Feb 17, 2020

, , , ,

Tips Bercuti ‘Day Trip’ Ke Singapura Naik KTM, Lebih Jimat & Tak Perlu Hadap Jem!

Assalamualaikum
Selamat pagi Isnin semua
Hari ini nak share info travel
Bagi korang yang ‘kaki travel’ dan suka melancong ke negara jiran, Singapura pasti pengangkutan seperti kapal terbang, bas ataupun kereta menjadi pilihan korang. Betul tak? Tapi sebenarnya, kalau korang nak tahu menaiki keretapi atau KTMB adalah salah satu inisiatif yang lebih mudah dan jimat. Yang paling penting, korang tak perlu hadap jem!
Seperti perkongsian seorang gadis, Fieza di laman Twitter menceritakan pengalamannya serta tips penting yang korang kena tahu sebelum bercadang untuk menaiki perkhidmatan keretapi bercuti ke Singapura.

5 minit je, dah sampai!

Day Trip to Singapore via KTM JB Sentral to Woodlands CIQ

Hanya 5 minit je!

Pernah naik KTM ke Singapura? Korang patut cuba option ni sebab jimat masa dan tak ada jem!

Kitorg beli tiket kat KTMB Online, RM 5. Better beli return lagi murah. Kalau beli kat SG, SGD 5 (~RM15).
View image on TwitterView image on Twitter
Masa nak masuk, Passport akan digunapakai sebagai Boarding Pass.

Tiket diorang bagi kat email. tapi tak guna masa kat JB. Bila nak balik dari Woodlands CIQ, baru diorang scan tiket.

Bayangkan 5 min je atas train. tau2 je dah sampai SG. 🤣

Turun je, sampai kat Immigresen.
20 people are talking about this

Kena isi borang putih

Menurut gadis ini, setibanya di imigresen korang perlu mendapatkan dan mengisi borang putih. Jika ada sebarang pertanyaan korang boleh direct tanya kepada pegawai imigresen yang bertugas di sana. Selepas selesai mengisi kesemua borang, korang perlu berjalan sedikit untuk sampai ke stesen MRT.

Pakai kad STP untuk pengangkutan

Tambahnya lagi, pengangkutan awam merupakan salah satu pengangkutan yang ‘wajib’ digunakan dan sebab itu korang dinasihatkan untuk menggunakan kad STP. Jadi leboh mudah untuk korang bergerak menggunakan Basic Bas dan MRT. Apa yang menariknya kad ini adalah unlimited jadi korang boleh gunakan tanpa risaukan baki di dalammnya.

Laluan ferry dan cable car

Untuk pengetahuan korang, Sentosa Boardwalk ini terdapat dua jenis laluan iaitu ferry dan cable car. Jadi korang boleh pilih pengangkutan mana yang menepati citarasa korang!

Autowalk

Okay. Ni adalah aku buat video sikit. Tunjuk macam mana Autowalk tu.

Panas time tu. Pukul 12 tengah hari kalau tak silap.

Kalau video ni tak lawa, sorry la ya. Kat Twitter, video quality dia tak elok sangat.

Kalau aku rajin, nanti aku upload la video kat YouTube Channel 🤪
Sepanjang laluan kat Sentosa Boardwalk tu, ada banyak lagi attraction lain yang korang boleh pergi mcm S.E.A Aquarium, Trick Eye Museum, VR, Casino, Sentosa Island, etc.

Tapi bila kitorg sampai USS, mission accomplish dah la. Masuk memang tak. Tak cukup bajet. 😜🤭😌
View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
See Gadis Gigi Besi's other Tweets
Sampailah juga hajat jejak sini.

Kenapa tak masuk? Sebab Bajet kitorg untuk Day Trip ni RM60 sorg. 🤣

Tapi kalau korang nak ke USS, ni antara jalan yang korang boleh follow. Free.

Cumanya penat la nak berjalan.

Nak tiket USS? Beli sini: https://affiliate.klook.com/jump/activity/117-universal-studios-singapore/?adid=94238&af_wid=4379 
Time ni dah lapar. Lunch time!!!

Kitorg bergerak pergi ke Restoran Zam Zam. Dekat dengan Arab Street.

Memang tak asing lagi dengan murtabak dia. Kitorg order Murtabak Daging. Rupanya yang famous sini Murtabak Ayam.

Korg boleh skip Nasi Briyani dia. Stay dgn Murtabak je. ✌️
View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
15 people are talking about this

Makanan di Singapura

Untuk day trip, korang juga dinasihatkan untuk membawa air mineral sendiri yang dibeli di Malaysia. Hal ini kerana, harga air mineral di Malaysia adalah jauh lebih murah berbanding di Singapura. Jadi secara tidak langsung, boleh menjimatkan kos perbelanjaan di sana.

Dari MRT Bugis turun City Hall

Tips penting!

Better standby duit kecil

Akhir sekali, korang juga disarankan untuk menukar duit kecil dahulu sebelum masuk ke Singapura.
Sumber: Fieza1225

The following two tabs change content below.
Anumkhairil
Share:

2 comments:

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

NUFFNANG