Jul 30, 2020

,

Selamat hari raya Aidil Adha

Assalamualaikum semua
Selamat petang, petang2 ini mood tunggu waktu balik sahaja
semua dah excited nak balik kampung kan
dikesempatan ini kami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha

Pergi ke masjid bersama bapa,
Diajak bersama rakan dan taulan,
Selamat hari raya Aidil Adha,

Salah dan silap harap dimaafkan.
Mata kadang salah melihat.
Mulut kadang salah berucap.
Hati kadang salah menduga.
Maafkan segala kekhilafan.
Mohon maaf zahir dan batin.
Selamat Hari Raya Aidiladha


Share:
Read More
, ,

Hajat Balik Kampung Tak Kesampaian, Luahan Gadis Kekasih Maut Kemalangan.. Sebak!

Assalamualaikum semua, selamat pagi khamis
Horeyyy hari ini last day kerja, esok semua dah mula bercuti
Seorang pengguna Twitter Aimi Nasyirah meluahkan rasa sedih selepas kekasihnya yang merupakan seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) maut dalam satu kemalangan jalan raya. Anggota tentera tersebut dikatakan dalam perjalanan ke kampung yang berada di Kuala Lipis, Pahang.

Bersyukur dapat kenal awak

Walau bagaimanapun, dia terkilan kerana hajat mereka untuk bertemu kedua orang tua masing-masing tidak berkesampaian. Dia turut menceritakan bahawa arwah tidak pernah meninggikan suara kepadanya sepanjang mereka berkenalan. Selain itu, dia turut berharap agar segala kebaikan arwah di dunia bakal digantikan dengan syurga.

Alhamdulillah saya bahagia

Tambahnya lagi, sepanjang tempoh mereka berkenalan, mereka jarang berjumpa kerana arwah sibuk bertugas. Arwah hanya mampu meluangkan masa menerusi panggilan video bersamanya. Dia bersyukur kerana dia dapat bertemu arwah dalam hidupnya walau dalam masa yang singkat. Segala memori bersama arwah direkodkan agar dapat dikenang.

Tak pernah dapat suprise macam ni

Saya akan kuat untuk dia

Sumber: Aimi Nasyirah
Share:
Read More

Selamat Pagi

Don't let the noise of other's opinions drown out your own inner voice

Assalamualaikum & Very Good Morning
#anumqudut
#anumdarters

 

Share:
Read More

Jul 29, 2020

, , ,

‘Ibadah Korban Boleh Diadakan Selama Empat Hari’ – Ismail Sabri

Assalamualaikum semua
Selamat petang, tgh korang lunch apa? Anum lunch nasi ayam shj
ok petang ini nak share berita yang ditunggu2 semua 2 hari lepas
Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan Prosedur Operasi Standard (SOP) Hari Raya Aidiladha. Hasil keputusan dan semakan semula, kerajaan telah membuat keputusan untuk menghadkan jumlah lembu.
Setiap kawasan ibadah korban seperti masjid, surau dan tempat yang mendapat kebenaran pihak kerajaan tidak boleh melebihi 10 ekor lembu. Tambah beliau, ia bergantung kepada keluasan kawasan ibadah korban juga.
–– ADVERTISEMENT ––

Boleh diadakan selama empat hari

Kerajaan juga menggalakkan sembelihan dibuat di pusat sembelihan. Hanya 20 orang dibenarkan untuk seekor haiwan. Mengenai jamuan makan dan kenduri pula tidak dibenarkan ketika melakukan ibadah sembelihan. Hanya makanan yang sudah dibungkus sahaja dibenarkan. Waktu ibadah korban boleh diadakan selama empat hari. Cuma, oleh kerana Hari Raya Aidiladha jatuh hari Jumaat, maka digalakkan korban dilakukan hari kedua, ketiga dan keempat.
Mengenai jamuan di rumah, pengunjung tidak boleh melebihi 20 orang pada satu masa. Bagi individu yang menjalani proses kuarantin, mereka dilarang untuk keluar dari rumah, ke masjid mahupun beraya di mana-mana rumah.
Pihak polis juga akan berada di lapangan dan tempat sembelihan. Mereka akan memantau segala pergerakan masyarakat. Sop yang dikeluarkan ini juga boleh dipakai oleh mana-mana negeri. Di Sarawak khususnya di Kuching, kerajaan telah meluluskan untuk menhadkan pergerakan masyarakat.
Sumber: Buletin TV3

Share:
Read More
,

Samseng Belasah Lelaki Akhirnya Ditahan, Ada 16 Kes Jenayah Lampau

Assalamualaikum semua
Selamat pagi Rabu, pagi ini nak share cerita mengenai lelaki samseng
Penunggang motosikal yang dirakam membelasah seorang lelaki di Api-Api Centre berjaya ditahan polis semalam. Menurut Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji, penahanan suspek dilakukan selepas pihak polis menerima laporan daripada mangsa kejadian.
Video viral di media sosial semalam memaparkan seorang lelaki dibelasah didakwa kerana tidak berpuas hati dibunyikan hon.

Suspek ditahan bersama barangan

Suspek ditahan bersama pakaian dan barangan yang dibawa ketika kejadian itu berlaku. Polis turut merampas motosikal yang digunakan dalam kejadian berkenaan
Memetik laporan Berita Sabah, suspek yang merupakan seorang ejen tarik kereta ditahan selepas sepasukan polis melakukan serbuan di kawasan rumahnya di Taman Sempelang tepat pada pukul 11.30 malam.
Suspek juga telah ditahan bersama pakaian dan barangan yang dibawa ketika kejadian serta motosikal yang digunakan dalam kejadian itu. Melalui siasatan awal, Habibi berkata suspek yang dikenali sebagai Lunchai itu mempunyai 16 kes jenayah lampau.

Mangsa cedera di kepala

Menurut Habibi lagi, akibat dipukul, mangsa telah mengalami beberapa kecederaan di kepala dan badan, juga Lunchai mempunyai rekod jenayah yang membabitkan dadah, curi dan mendatangkan kecederaan. Kes ini juga disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan pada orang lain.
Sumber : Berita Sabah , Borneo Today

Share:
Read More

Jul 28, 2020

, ,

[FOTO] Tak Tau Nak Gelak Ke Nak Sedih, Rupa Kek Ruhainies Jadi Bahan Jenaka July 26th, 2020 | by Amirul Asraf

Assalamualaikum semua
Selamat petang
Bakal menyambut hari lahir yang ke-27 esok, pelakon, Ruhainies menerima kejutan awal bersempena hari jadinya. Namun, apa yang menjadi perhatian ramai adalah kek hari jadi Ruhainies yang sepatutnya berbentuk ‘Barbie’ bertukar menjadi rupa yang berlainan.

Small advance birthday

View this post on Instagram
“Learn to see the good in everything.” . Small advance birthday celebration last night. I heard my birthday cake went viral today. First of all, i nak ucap thanks to the talented baker @syauki_khozaid 😍 i love your cake. Sedap sangat! Even last minute dia still nak buat surprise for me by making me that cake. I seriously taktahu yang i akan receives cakes, surprises or anything. I decided to come to Penang at very last minute since i baru manage to arrange my schedule to attend my cousin’s wedding which is on today’s date. 🥶Well, Im proud and amaze with your talent. Bukan senang nak buat cake sedap mcm tu and the most important is your efforts untuk buat cake for me even you baru dapat info that i am coming to Penang last night. Whatever people wanna say about the cake, i don’t mind. As long as I enjoyed the night and im so happy with the surprises! Thank you so much to @faezmaleks for the arrangement and thank you @thepines.co for the lovely decorations 😍 not to forget, thank you to @ariffr35 and @cekap_privateprotector for taking care of me along the journey from KL – PNG & PNG – KL 💖 . 📸: @mastermus86
A post shared by @ ruhainies7 on 
Menerusi posting Ruhainies di Instagram, dia terkejut dan tidak menyangka akan ada sambutan buat dirinya. Meskipun, menyedari rupa kek tersebut sudah menjadi viral, Ruhainies memberi ucapan terima kasih buat individu yang bersusah payah membuat kek tersebut.

Nak gelak ke nak sedih?

Rata-rata netizen terhibur sebaik sahaja melihat kek yang dibuat khas untuk Ruhainies sempena ulang tahun kelahirannya itu. Walau bagaimanapun, mereka memuji sikap Ruhainies kerana menghargai pemberian individu tersebut.
Share:
Read More
, ,

‘Belum 1 Ogos Dah Beriya’ – Bangga Tak Pakai Mask, Lelaki Ini Undang Kecaman

Assalamualaikum semua
Selamat pagi Selasa
Mulai 1 Ogos 2020, pelitup muka (mask) wajib dipakai dalam pengangkutan awam dan di kawasan sesak atau tumpuan umum. Perkara tersebut telah diumumkan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam satu sidang media baru-baru ini.
Di Twitter, viral mengenai posting salah seorang pengguna Facebook yang mengakui mereka sekeluarga tidak memakai pelitup muka sewaktu berada di dalam pusat membeli-belah. Lebih mencuri perhatian, dia didakwa masyarakat yang mematuhi SOP seperti haiwan yang mengikut arahan penternak.

Belum 1 Ogos dah beria

Menurut individu tersebut, mereka sekeluarga hanya memakai pelitup muka sebagai syarat untuk memasuki pusat membeli belah. Tambahnya, mereka berasa sangat selesa kerana dapat menghirup udara di dalam pusat membeli belah itu tanpa memakai pelitup muka.
Di samping itu, individu tersebut memberitahu bahawa masyarakat yang memakai pelitup muka tidak perlu memandang mereka seperti haiwan. Jelasnya lagi, individu yang memandang mereka merupakan haiwan kerana menurut sahaja arahan yang diperintahkan.

Nak oxygen masuk hutan

Rata-rata netizen geram melihat penyataan yang dibuat oleh individu tersebut. Bahkan, mereka menyifatkan pemikirannya itu hanya memberikan kesan buruk kepada orang lain.
Sumber: defghizrynabcd
Share:
Read More
,

Selamat Pagi Selasa

The only limit to our realization of tomorrow will be our doubts of today. Let us move forward with strong and active faith
Assalamualaikum & Very Good Morning
#anumqudut 
#anumdarters 

Share:
Read More

Jul 27, 2020

, , ,

Lupakan Bali & Lombok. Ini 6 Lokasi Percutian Best Di Majalengka Indonesia Yang Tak Ramai Terokai!

Assalamualaikum semua, selamat petang isnin, hari korang lunch menu apa?
Bila sebut destinasi menarik di Indonesia, pasti anda terbayangkan keindahan panorama hutan dan pantai. Bukan itu saja, Indonesia juga kaya dengan kesenian, kebudayaan dan makanan yang sedap.
Tetapi ada satu daerah di Jawa Barat yang kurang diterokai ramai. Di daerah Majalengka terdapat banyak destinasi pelancongan yang lebih menarik untuk anda terokai.

Terasering Panyaweuyan

Terasering Panyaweuyan terletak di Sukasari Kidul, Jawa Barat Indonesia. Destinasi ini sangat cantik buat anda yang mahukan keindahan semulajadi sambil menghirup udara segar. Lokasi ini pernah popular dalam kalangan fotografer untuk mengambil gambar. Bagi anda yang ingin masuk dan berjalan ke dalam Terasering Panyaweuyan ini dikenakan tiket masuk sebanyak 5ribu Rupiah setiap orang.

Situ Cipanten

Air sungai yang jernih dan tenang pasti membuatkan sebahagian kita akan jatuh cinta dengan Situ Cipanten. Destinasi ini memang sesuai untuk anda yang ingin meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan. Kaki Instagramable pasti tidak akan ketinggalan untuk melawati Situ Cipanten yang terletak di Gunung Kuning di Sindang ini.
Tiket masuk untuk motosikal hanya 5ribu Rupiah manakala 10ribu Rupiah untuk kereta.

Curug Cipeuteuy

Jika anda bawa anak-anak kecil bercuti bersama, Curug Cipeuteuy adalah menjadi destinasi yang sesuai untuk keluarga. Destinasi ini terletak di Dukuh Pasir, Bantaragung dan ada air terjun untuk anda sekeluarga bermandi-manda. Harga untuk masuk ke taman rekreasi ini adalah sekitar 10 hingga 15 ribu Rupiah.

Bukit Mercury Sayang Kaak

Bukit Mercury Sayang Kaak memang sesuai buat remaja yang inginkan penginapan berkhemah, menghirup udara segar dan menyaksikan sunset dan sun rise. Bukit Mercury Sayang Kaak terletak di Cibuluh, Tejamulya dan waktu operasi 24 jam.

Sanghyang Dora

Bukit Sanghyang Dora terletak di Desa Leuwikujang dan menjadi destinasi sesuai buat kaki camping. Menginap di atas bukit sambil menikmati pemandangan Jawa Barat memang cantik terutamanya pada waktu malam. Tiket masuk hanya 5 ribu Rupiah sahaja termasuk sewa khemah.

Curug Muara Jaya

Nikmati keindahan dan kesegaran udara di Curug Muara Jaya. Air terjun disini terdapat tiga aras yang berada di tengah kawasa lembah. Terdapat pelbagai aktiviti di sini termasuk berkhemah dan bermandi-manda. Tiket masuk hanya 15 ribu Rupiah manakala kalau anda inginkan pakej berkemah hanya 20 ribu Rupiah setiap orang.
Share:
Read More
, , ,

Demi Keluarga, Bekas Juruterbang Tak Kekok Jadi ‘Rider’ E-Hailing, Jual Kambing Perap

Assalamualaikum semua, selamat pagi isnin, hari ini nak share cerita anak saudara anum (anak abg anum) siapa sangka kan.. dalam family Anum dua orang terkesan akibat pkp.. adik seorang dan anak saudara.. ermm sedih sgt tapi nak x nak kena usaha utk teruskan kehidupan kan.. Jom baca kisah selanjutnya
Krisis Covid-19 memberi impak yang sangat teruk kepada seluruh negara termasuk Malaysia. Seorang pengguna laman Facebook yang hanya dikenali sebagai Anwar Ajid antara yang terkesan dengan wabak pandemik ini. Dari seorang pekerja dalam bidang penerbangan kepada rider e-hailing dia berkongsi kitaran hidupnya yang berubah sejak Covid-19 melanda negara.

Hilang pendapatan setelah 10 tahun

Anwar yang berada dalam sektor penerbangan telah diberhentikan kerja selepas 10 tahun berkhidmat akibat dari syarikatnya bekerja telah hilang pendapatan akibat pandemik.
Namun bukan senang nak dapat kerja…bukan aku sorang kene takde pendapatan,ramai yang lain.Puas aku menghantar resume ke sana sini bak kata PM namun hampa …takde sapa nak amik.Kecewa ,sungguh kecewa.Aku mana ade skill dalam bidang lain selain supir kapal terbang.
Menurutnya lagi, dia melalui detik suram dalam hidupnya apabila tidak diambil bekerja oleh mana mana syarikat malah duit simpanan yang ada hanya cukup untuk membayar hutang selepas moratorium.
Dia yang merupakan bekas juruterbang pesawat mengambil keputusan untuk menjadi rider e-hailing. Bagaimanapun, Anwar juga berkongsi mengenai perbezaan syarikat e-hailing yang pernah dicubanya.

Perbezaan syarikat ehailing

Dalam aviation kelayakan untuk fly setiap pesawat di namakan type rating.Civil Aviation Authority Malaysia(CAAM) dah endorsed dalam lesen aku kapal boleh aku fly ade dua ATR72-600 dan B738NG.Bukan macam di darat ye sahabat semua. Kita nak pandu BWM,Merc or Proton belasah jek.Takde undang-undang nak larang. Asal boleh memandu kira boleh dah tu. Eh apa kene type rating dengan Rider E-hailing
Antara syarikat e-hailing yang di mohonnya ialah LalaMove di mana pendaftarannya hanyalah percuma tetapi bag harus dibeli dengan harga RM120. Antara syarikat e-hailing yang popular di Malaysia, LalaMove mempunyai ramai rider sehinggakan Anwar sendiri susah untuk mendapat tugas penghantaran.
Menggunakan motor berkuasa tinggi, Anwar yang tinggal di Putrajaya mengakui penat apabila terpaksa ulang alik dari sana ke USJ untuk mendapatkan pesanan. Terpaksa bermain dengan clutch dan motor yang berat, dia mendaftar pula dengan DahMakan yang juga merupakan syarikat e-hailing pilihan ramai.
Berbeza dengan LalaMove, DahMakan ini memberi pesanan kepada anda sebagai rider, tetapi rider haruslah pergi ke hub catering mereka yang terletak di PJ dan USJ. Dengan bayaran yang diterimanya sedikit, Anwar nekad menukar kepada FoodPanda pula.
Menurut Anwar, FoodPanda ini sama seperti airlines di mana mempunyai tiga elemen iaitu On Time Performance (OTP), CheckIn-SOP dan Roster. OTP memerlukan anda untuk mengikut masa yang diberi applikasi untuk menghantar makanan. Check-in SOP pula hanya perlu cx in kawasan yang telah ditetapkan.
App dan SOP yang disediakan FoodPanda antara yang sistematik yang ditawarkan. Hanya cx dan tunggu pesanan oleh sistem. Roster pula adalah yang paling mengujakan. Lebih kurang seperti airlines, Anwar menyatakan konsep sama seperti di airlines di mana jika tidak dapat bertugas hanya perlu offer swap kepada rider lain.

Ubah nasib jadi ejen

Dulu sejam aku fly leh dapat minima RM6xx sehari,but now dah terbalik sehari max keje bagai nak rak (dengan panas lengit,hujan,kene marah customer,hitam terbakar muka n tangan) boleh dapat RM50 to RM70 aja.Cukup ke nak bayar expenses aku?Memang tak cukup …but inilah rezeki Allah kasi for family aku buat masa sekarang.Kesian sangat kat anak aku umur 8 tahun ni.So small tapi dah terpaksa lalui kesusahan ni.Maafkan papa ye nak.
Setelah menempuh nasib sebagai rider ehailing, Anwar yang mempunyai seorang anak berumur 8 tahun terpaksa mencuba pekerjaan baru dengan menjadi ejen menjual Kambing Perap dan steak yang dibawa masuk dari New Zealand. Harapan dapat mengubah nasib dia dalam perniagaan ini, dia tidak mahu anaknya itu lalui tempoh kesusahan ini dalam usia yang masih kecil.
Bagi sesiapa yang berminat ingin membeli Kambing Perap dan steak itu boleh terus menghantar order di laman Facebooknya iaitu Anwar Ajid.
Sumber : Anwar Ajid

Share:
Read More

NUFFNANG