Assalamualaikum
Selepas balik dr training keesokkan harinya kami ada program dekat Hotel Istana
Meh Anum share gambar2
 Cerita nie minggu lepas punya
 so last week memnag x masuk office
 review Hotel Istana
 best berendam
 keluasan 
 view from my room
 coffee n tea 
 view KL
 Design yang simple
 toilet pun Anum snap
 Nama pun blogger kan
 luas kan bilik so kami berkampung kat sini sampai hari Jumaat
 shower pun ada 
 malam lepak ngan hubby
 sempat lagi bergambar ya
 main entrance hotel
 cantik tangga 
 my breakfast
nama pun orang melayu ya, x lari dr nasi lemak
 2nd day on program
 jom mulakan tugasan
 tea time
hehe habis semua program jam 5pm so terus balik 
 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA,
Image result for Cara Mudah Untuk Menarik Rezeki Dalam Islam
Tiga Cara Mudah Untuk Menarik Rezeki Dalam Islam

Minta dengan ALLAH SWT dulu..

Ramai diantara kita mungkin pernah mengalami masalah kewangan atau kesuntukan duit dalam hidup.

Selain dari usaha yang bersungguh, ada beberapa amalan yang boleh dilakukan untuk memudahkan kita dikurniakan rezeki.

Artikel ini bukan bertujuan untuk mengajar pembaca tentang bagaimana mendapat rezeki, tetapi sekadar perkongsian pengalaman lalu penulis yang mungkin boleh sama-sama memberi panduan manfaat.
Yang penting, kita kena yakin dengan rezeki Allah SWT..

 1. Menarik Rezeki Dengan Bersedekah
Ramai yang tidak tahu bahawa amalan bersedekah mampu untuk membawa rezeki yang melimpah-ruah kepada si pemberi rezeki.

Amalan yang digalakkan oleh Islam ini bukanlah bermaksud sama sekali mengurangkan wang kita, malah menambah rezeki dan kekayaan kita.

Bersedekahlah tanpa perlu mengharapkan sebarang balasan.

Pernahkah kita didatangi oleh seorang peminta sedekah yang mengharapkan sedikit wang untuk membeli makanan?

Bagaimana respons kita terhadapnya?

Berapa jumlah wang yang kita berikan?

Bersedekah bukanlah memberikan sekecil-kecil wang yang kita miliki, Memberi RM0.10 contohnya untuk diberikan kepada peminta sedekah itu sambil dalam hati berkata “Tentu ada orang lain lagi yang akan memberikan wang kepada dia.“

Usah bersedekah dengan cara ini kerana ia salah.

Kerana niat kita bukanlah untuk bersedekah, sebaliknya memberi sedikit wang kepada orang tersebut. Bersedekah dengan semampu yang boleh. Fahamkah perkataan “semampu” itu.

Tidak mungkin kita hanya mampu menghulurkan hanya 10sen sahaja, kan? 

Lakukanlah sedekah dengan  ikhlas. Ikhlaskan dalam hati sehabis mungkin.

Jangan pula ketika memberi sedekah tetapi dalam hati kita berniat agar orang peminta sedekah itu segera beredar. Atau berasa rugi dan merungut dalam hati ketika memberikan wang itu.

Ketika menghulurkan sedekah, janganlah disusuli dengan sesuatu perkataan yang menyakitkan hati si penerima sedekah tersebut. Contohnya dengan mengatakan. “Gunakan duit ini untuk perkara baik-baik, jangan pula pergi membazir.”

Walaupun niat kita baik, tetapi dalam masa yang sama kita telah menyakiti hati si penerima tersebut. Maka membuatkan sedekah kita tadi bukan lagi berupa sedekah.. rugi bukan? 

Jangan mengharapkan balasan. Kita sering kali tersilap dalam memberi sedekah dan berkata dalam hati, semoga sedekah yang dilakukan oleh aku ini akan mendapat balasan setimpal.

Sesungguhnya memberikan sesuatu tanpa mengharapkan balasan adalah lebih mulia disisi ALLAH SWT berbanding mengharapkan balasan.

Allah SWT menyatakan dalam firmanNya;
Orang yang menafkahkan hartanya pada malam dan siang hari secara sembunyi dan terang-terangan, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kebimbangan pada mereka dan tidak pula mereka bersedih.” — Al-Bakarah: 274

Memberikan sesuatu yang berguna

Pernah terlihat amalan masyarakat kita yang memberikan barangan pakaian-pakaian buruk dan lama atau buku-buku yang ingin dibuang?

Seeloknya, bersedekahlah dengan wang atau barangan yang masih baik dalam keadaan elok.

Bukannya dari barangan yang ingin dibuang. Kita hendak bersedekah, bukan menolak “sampah” kita kepada mereka yang tidak bernasib baik. Bagaimana kita boleh mengharapkan rahmat Allah SWT kepada kita sedangkan kita membuat perbuatan seperti itu?

Buatlah si penerima berasa gembira. Walaupun kita tidak mampu bersedekah lebih, sekurang-kurangnya buatlah hati mereka merasa gembira.

In Sha Allah, jauh disudut hati mereka akan mendoakan kita kembali agar mendapat kebaikan dunia dan akhirat.

 2. Menarik Rezeki Dengan Berdoa
Selepas berusaha melakukan kerja, jangan lupa untuk berdoa.

Apa sahaja tindakan yang diiringi doa, akan diperkenankan oleh Allah SWT.

Berdoa dan meminta adalah sifat semula jadi manusia.

Hanya dengan doa, segala permintaan dapat didengari oleh-Nya. In sha Allah, rezeki akan tiba kepada kita cepat atau lambat sahaja.

Sebelum memulakan kerja, lakukan sedikit doa memohon keberkatan dari pekerjaan yang kita jalankan dan tanamkan niat berkerja mencari rezeki yang halal. Yang kita mahukan adalah dilimpahkan rezeki yang halal dan berkat.

Ya Allah, Ya Tuhan yang Maha kaya, wahai Tuhan yang Maha Terpuji, wahai Tuhan yang Maha Pencipta, wahai Tuhan yang Maha Mengembalikan, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dan Penyayang, kayakan aku dengan perkara-perkara yang dikau halalkan dan bukan daripada yang dikau haramkan, serta dengan kelebihan atau kurniaan-Mu bukan daripada mereka selain daripada -Mu.”

 3. Mengamalkan Solat Sunat Dhuha
Solat ini sering diamalkan oleh ahli perniagaan Muslim.

Sehinggakan ada yang mengamalkan solat sunat ini seperti sebahagian solat wajib.
Solat Dhuha ini satu-satunya solat yang memberikan limpahan rezeki dari Allah SWT. Jika diamalkan selalu, In sha Allah pintu rezeki akan terbuka luas.

Solat dhuha sering dikatakan magnet rezeki. Dengan melakukan solat ini, rezeki yang dipohon akan segera menjengah kita.

Dari pengalaman saya sendiri, jika diikutkan duit elaun saya (saya masih seorang pelajar) sememangnya tidak cukup untuk menampung kos hidup dan pelajaran saya. Apatah lagi untuk membuat simpanan wang.

Namun, setakat ini Allah SWT masih mencukupkan rezeki saya tanpa perlu meminta dari ibubapa saya atau orang lain.

In sha Allah, setiap bulan pasti ada orang yang menyewa ruang iklan diblog ini, membeli pakej pelancongan dan mengambil pakej fotografi daripada saya.

Walaupun tidak menjadikan saya kaya, tetapi sekurang-kurangnya boleh menyara kehidupan saya sendiri tanpa menyusahkan sesiapa.

Amalannya adalah Solat Sunat Dhuha. 

Solat sunat dhuha, membaca surah al-waqiah, sentiasa beristighfar, perbanyakkan sedekah, menjauhi maksiat  juga cara untuk menjemput rezeki.

Anumkhairil
Assalamualaikum semua
Hari ini nak share gambar2 semasa menghadiri kursus di Intan
 Hari Pertama 
 wakil daripada MATRADE seramai 11 orang
 tujuan utama menyertai untuk tajamkan lagi ilmu serta ulang kaji semula
 alhamdullilah kami sangat enjoy that course
 ini time rehat tau jangan ingat Anum tido plak
 study la sangat
 dah macam2 style si Lela nie
 Tepat jam 4.00pm kami balik ke office 
 sempat lagi kan  
 hari kedua kami
 sarapan pagi
 rasa dah gemok la Anum
 bergambar kenangan di INTAN 
 Lunch time
 sambung class 
 berjaya menamatkan kursus dengan jayanya
 bercampur dengan lain2 agensi kerajaan
 ending at 4.00pm
 Jom balik
Assalamualaikum semua
Lamanya x update blog
Bz sangat2 lepas raya nie
hehe
Ok la ptg nie nak share something 
Happy Working
Assalamualaikum
Sharing Tips
Love these tips - so helpful! Ten skills I'm definitely teaching my kid today. 
They're so cute, I'm even hanging them on fridge! 
Love these tips -  so helpful! Ten skills  I'm definitely teaching my kid today. They're so cute, I'm even hanging them on fridge! #homeschoolingfortoddlers
Assalamualaikum semua
Selamat pagi
Pagi ni nak share gambar2 sekitar celebration bday my officer 
En Faizalkhan
 Our small team
 CTDU
 Happy Birthday En Faizalkhan
 Kuzi Ayam
 Mee hoon
 Pavlova special utk my officer
 Roti Jala
Ou menu for celebration