Jan 30, 2019

, , ,

Bukit Senaling Part 1

Assalamualaikum semua
Hari ini nak share last weekend xtvt
Anum arrangekan nak pg hiking Bukit Senaling
Sebagai Ketua Biro Kembara @ Matrade Anum diberi tanggungjawab untuk menjalankan xtvt utk biro kembara.. so utk tahun ini kita mulakan dengan hiking.
Nama Bukit Tabur, Bukit Kutu, Bukit Broga dan beberapa bukit yang lain pastinya sangat familiar buat kaki hiking di luar sana.

Tetapi pernah atau tidak anda dengar mengenai Bukit Senaling?
 Alhamdullilah penyertaan dah penuh
Persiapan sebelum mendaki bukit
Dengan ketinggian 394 meter, bukit yang terletak di Senaling, Kuala Pilah, Negeri Sembilan ini merupakan tarikan terbaru di sana.
Masa pendakian biasanya akan mengambil selama satu hingga satu jam setengah untuk tiba ke puncak.
Bukit Senaling bukan sahaja menawarkan view yang menarik malah pendaki akan menikmati pemandangan "awan karpet" yang sangat memukau setelah tiba di puncak
 so apa kata korang layan2 gambar Anum ya
 AJK terkuat nie.. haha
 sekitar pendakian
 tetap teruskan semangat
 cantik sangat
 meneruskan misi
 kami macam biasa jadi yang terakhir
 bukan apa nak memastikan semua selamat sampai 
 meneruskan lagi misi
berbaki 500m
 terletak di Kuala Pilah
 semut meneruskan perjalanan
 sempat lagi snap 
 melalui kebun sawit, kebun getah, bukit utk sampai ke puncak
 take 5 for photo 
 keindahan alam
 meneruskan lagi
awan karpet akan kelihatan mengelilingi puncak bukit pada awal pagi sehingga menyentuh kaki para pendaki. Wow macam best je!
Puncak bukit juga akan ditenggelami dengan awan dan kabus pada jam 10 pagi, dan keadaan di puncak bukit yang sejuk dan fresh ini pastinya tidak mahu dilepaskan sekiranya anda berada di sini.
Trek di Bukit Senaling tidaklah sesukar mana. 
Kepayahan mendaki bukit ini boleh dikatakan pada level medium.

Next petang Anum sambung ya


Share:

2 comments:

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

NUFFNANG