August 2018 - ♥TWO SOULS BECOME ONE♥

Aug 22, 2018

Selamat Hari Aidiladha 2018
8:23 AM 11 Comments

.اَللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.
 اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْنَ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.
.....人
.. ( ◎)_________人
..║ ∩║____.-:''''''"''";-.
..║ ∩║___ (*(*(*|*)*)*)
..║ ∩║_  ║∩∩∩∩∩∩∩∩∩║

⭐🌟💫🌙✨Indah langit kerana awan,
Indah laut kerana kebiruan,
Indah Aidilfitri kerana kemaafan,
Indah Aidiladha kerana pengorbanan.💫🌟⭐🌙✨

💥Selamat      💭✨      
          ✨💭Menyambut   
       😗✨ 💭 💥AiDiLAdHa💥      
          __|  |_______
          /__________/_\
🌷🌹  | 四 |目| 四 |目|  🌳🌳
╭⌒╮ 🌙╭⌒╮✨
✨╭⌒╭⌒╮╭⌒╮✨
,✨︶︶︶︶ ︶~~
╬ ╱◥███◣✨n
╬ ︱田︱田 田 ︱╬╬╬
🌾🌾..🐂🐄🐃🌾🌾
Dengan ingatan tulus ikhlas, disusun sepuluh jari  memohon ampun dan maaf tersalah laku, terkasar bahasa...

🌟🌟Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha..🌟🌟

Ikhlas dari kami Anumkhairil

Reading Time:

Aug 17, 2018

Sharing Is Caring : 8 Sunnah Cara Rasulullah SAW Menjaga Kesihatan Diri Dan Hidup Sihat
8:30 AM 6 Comments
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

8 SUNNAH CARA RASULULLAH MENJAGA KESIHATAN DIRI & HIDUP SIHAT
Image result for Sharing Is Caring : 8 Sunnah Cara Rasulullah SAW Menjaga Kesihatan Diri Dan Hidup Sihat
Pernahkah anda terdengar bahawa Rasulullah SAW pernah ditimpa sakit yang teruk?

Sebenarnya Rasulullah SAW banyak mencontohkan kepada kita bagaimana baginda menjalani hidup untuk kekal sihat.

Benarlah, menghidupkan sunnah nabi akan memberi banyak kelebihan dan memperbaiki kerosakan. Malah diberi pahala.

Berbalik kepada tajuk asal, bagaimana cara Rasulullah SAW menjaga kesihatan?

Ini adalah cara Rasulullah SAW menjaga kesihatan diri agar tetap sihat :-

1# SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasulullah SAW mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardhu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

2# CARA RASULULLAH SAW MENJAGA KESIHATAN ADALAH DENGAN AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasulullah SAW sentiasa bersih dan rapi.
Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.”(HR. Muslim)

3# RASULULLAH SAW TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).”   (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.
Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat

4# RASULULLAH SAW MENJAGA KESIHATAN DIRI DENGAN GEMAR BERJALAN KAKI
Rasulullah SAW berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat.

Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

Ini penting untuk mencegah penyakit jantung.
Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

5# RASULULLAH SAW TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah SAW ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali.
Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wudhu’ dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilangkan gundah di hati.

6# SENTIASA OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakkal kepada Allah s.w.t.

7# TIDAK PERNAH IRI HATI
Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”AMIN

8# JADILAH PEMAAF
Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa.
Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.
Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan akan sihat dan hati akan tenang.

Penutup

BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI.
Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat Rasulullah SAW.

Semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi Muhammad SAW yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.
mari ikut cara nabi.. 

Reading Time:

Aug 15, 2018

Deco

Aug 14, 2018

Profesor Cendol
8:30 AM 4 Comments
Assalamualaikum semua
pagi ni nak up gambar kami JJCM
 Cendol durian 
 ditambah dengan laksa dan rojak
 rojak 
 Profesor Cendol @ shah alam
 Try 
 Not bad
 jemput makan semua
Happy working

Reading Time:

Aug 13, 2018

Pulang
8:30 AM 4 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi
Pagi nie nak share gambar2 kami
 weekend outing
 Favorite chicken wing
 Wing Stop @ curve
 Tadaaaaaaaaaa pilihan kami
 Layan cerita pulang
 Poster Kak Limah
 Sado
 Alhamdullilah lama x tgk wayang
 Now we spend time
 Happy time
 Dah kenapa tue hehe
Ok kami layan movie dulu ya
Korang dah tgk ke filem pulang
any komen?

Reading Time:

Aug 8, 2018

Wordless Wednesday #182
8:30 AM 6 Comments
Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
Ikan Patin goreng
Ulam kg bekalan my mom
Our Lunch on weekend
Breakfast @ office
Menu kg
Roti telur goyang
Jom mengoreng nasi
Bahan2
Nasi goreng petai
Mangga sebagai pencuci mulut, bekalan my mom
Jiran bg pisang terus goreng
Keropok ganu
Rezeki hidup berjiran
Favorite all time hehe
Happy working all
Reading Time:

Aug 7, 2018

Food Review
8:30 AM 12 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi
So apa xtvt hujung minggu korang
Anum & Hubby macam biasa la JJCM
 Malam minggu lepak mamak
 Teringin makan burger ayam
 Pilihan hubby burger daging
memak makanan dekat kedai mamak nie sedap 
nak tau mamak area mana, sudah semstinya area Bandar Seri Coalfield
 Dah lama nak cuba makan kat Tree Steak House
Hari2 lalu je pergi balik kerja mesti lalu depan kedai ini.
So last weekend ajak hubby try
 Pilihan Hubby Beef Steak
 Air Limau asam boi & Fresh Oren
 Sos ini sedap masam manis
 Antara pilihan menu yang ada
 Hubby nak promot ke?
 Antara pilihan steak yang ada
Review Anum 1/5
Makanan yang dihidangkan x sedap dan daging sangat liat
Service teruk (staff x friendly)
Harga yang mahal (not value for money)
tapi lain orang lain citarasa kan
Kami pergi cawangan sg buloh.
Favorite all time
Roti Jusco

Reading Time:

Aug 6, 2018

Taman Kecilku
8:30 AM 12 Comments
Assalamualaikum semua
Pagi isnin nak share hasil tanaman selama berpindha ke rumah sendiri
 Alhamdullilah menjadi kalau kita berbudi kepada tanah
 Semaian anak pokok mangga
 Yang nie pokok limau nipis baru last 2 week tanam
 Semua anak2 pokok di import dari kg (temerloh)
 Sabut kelapa sebagai penyejuk tanaman
 Masih banyak pasu2 yang kosong
 Sebelum pindahkan anak pokok limau nipis
 Alhamdullilah kami mempunyai minat yang sama
Inshaallah mak cakap kalau kita rajin usaha pasti mendatangkan hasil

Reading Time:

♥Google+ Followers ♥

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

♥Happy Moment♥

♥Happy Moment♥
Love u More than u love me

♥Qudut & Anum♥

♥Qudut & Anum♥