January 2018 - ♥TWO SOULS BECOME ONE♥

Jan 26, 2018

Renungan Jumaat : KEEP CALM AND STOP COMPLAINING
8:30 AM 12 Comments
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Keep Calm And Stop Complaining

Hi Earthlings!
In last year, I was being selected as one of  the PIBG member in my children's school. Pengalaman  yang sangat berharga pada saya kerana banyak yang saya pelajari tentang sikap dan mindset sesetengah manusia.
Antaranya adalah tentang COMPLAIN
Which is relating to etiquette. Dalam kehidupan kita seharian ni pun ada tatacara dan panduan yang tersendiri. Seperti contoh minum,  makan, nak tidur, nak naik bas dan banyak lagi kan? . If all these simple things pun dah kena beretika untuk kita lakukan. Apatah lagi perkara yang lebih complicated.
 People including ME will loves to complain everything that we think not right and nice in our eyes. Complain for me is OK and in fact it's very good for the sake of improvement . But how to have an etiquette while complaining?
Ada dua jenis group of complainer di sini.  Yang pertama, complain cakap itu dan ini di belakang tanpa solution dan tidak disalurkan ke saluran yang betul. Yang kedua, agak bijak sikit sebab jumpa terus face to face dan beritahu apa yang kita tak puas hati.
So, korang in which group?
I sometimes adalah dalam kumpulan pertama sebab I want to exchange the ideas and wanted to know other's opinion and experience too. Because, I believe by doing so I will feel release .

But,

After sometimes, when the other issue raised. Even it's only a SMALL one. Macam semut kecik nya. I felt the 'burden' is getting heavier. One day, I myself give a personal message (PM) to 'whom it may concern' .
Alhamdulillah...
I feel much better and really release everything.  
Hereby is  the lesson learnt from me.

#1 - DO NOT WASTE our TIME too much for talking bad at the back. TIME is PRECIOUS. In fact, ALLAH S.W.T had swear by TIME in Surah Al-ASR :1 - DO NOT WASTE our TIME too much for talking bad at the back. TIME is PRECIOUS. In fact, ALLAH S.W.T had swear by TIME in Surah Al-ASR :-
Part  berpesan-pesan dengan sabar itu pun dah jelas dan nyata kan. What is the etiquette that we all should have. It was really hit me. Terkena kat batang hidung sendri.

#2 - Before we want to complain, please write the solutions as well. At least, we are the species yang contribute something juga la daripada banyak cakap tapi kosong takda sebarang input.
#3 - We always feel that we're right all the time. Terlupa sebelah pihak lagi mungkin sedang menghadapi masalah. We are trying to be in their shoes. Unfortunately, our size is different. Hence, I strongly suggest to have from-heart- to- heart discussion.
  
Harapnya dijadikan tauladan dan sempadan buat semua. I am not PERFECT but sharing this is something that I feel can benefits to all. Such as a reminder to myself as well.
That's All and Thank you for reading!

Reading Time:

Jan 25, 2018

Bekalan dr Kampung
8:30 AM 14 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi Khamis
Hari ini sedikit bz so sebelum memulakan tugas
seperti biasa Anum nak share gambar dengan korang
 Alhamdullilah Pisang my mom bring from kg
Biasa siapa x kenal mak2 kan kalau datang rumah anak2 pasti ada saja bekalan dibawa
Syukur ... hehe 
Bila dua2 nak melekat dengan Papa
Aaira & Arissa

Happy working

Reading Time:

Jan 24, 2018

Wordless Wednesday #174
8:30 AM 14 Comments
Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
 Rindu nak bersilat kembali
Inshaallah nak aktifkan semula tahun nie
takut lupa kan, ilmu kalau diperam lama2 akan hilang


Reading Time:

Jan 23, 2018

Al-Fatihah Buat Abg Long
8:30 AM 18 Comments
Assalamualaikum semua
 Pada tanggal 14.1.2018, kami sekeluarga kehilanggan orang tersayang
 Perginya arwah abg long (suami kakak Anum)
 Moga arwah ditempatkan bersama golongan yang beriman
 Dikebumikan di tanah perkuburan sg kantan, kajang
 Semua urusan dipermudahkan 
Al fatihah buat k.long
semoga K.Long kuat menghadapi hari2 yang mendatang ya
kami sentiasa berama k.long
inshaallah

Reading Time:

Jan 22, 2018

Sharing Is Caring : 6 Good Reasons For A Study Buddy!
8:30 AM 14 Comments
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...
6 good reasons for a study buddy!

1. Procrastination Solution
Alone you might delay or postpone your lesson, together you motivate each other!

2. Learn Faster together
If for example you don’t get something, it could be clear to your study buddy, so you don’t have to waste time puzzling things.

3. Get New Perspectives
If you study by yourself, you will always see your material from the same perspective – yours. getting fresh perspectives on a topic can help you learn it more thoroughly.

4. Learn New Study Skills
In addition to learning new perspectives on a topic, you can also find new study techniques. Benefit of your friends study method in action and sharpen your mind. An example is a good time schedule for your lessons.

5. Breaks The Monotony
Studying alone sometimes gets boring, studying together you will always have someone to discuss the topic with!

6. Fill In Learning Gaps
Studying together is an excellent opportunity to fill in gaps in your notes. So compare your notes and see if you missed something and get ideas for better note taking.

The Prophet (PBUH) said, “He who treads the path in search of knowledge, Allah makes that path easy, leading to Jannah for him; the people who assemble in one of the houses of Allah, reciting the Book of Allah, learning it and teaching, there descends upon them the tranquility, and mercy covers them, the angels flock around them, and Allah mentions them in the presence of those near Him; and he who lags behind in doing good deeds, his noble lineage will not make him go ahead.”[Muslim] 

The internet has provided us an opportunity to study together in a virtual setting. Let’s study together with the same intention and ask Allah to grant us those rewards!


Reading Time:

Jan 19, 2018

Renungan Jumaat : Untuk Renungan Kita Bersama
8:30 AM 12 Comments
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera,
Untuk renungan kita bersama..

I feel it’s good to relay to everyone kisah benar yang saya lalui.
Baru-baru ni ketika saya nak ke surau berdekatan dgn rumah saya untuk solat
Isyak, seorang pakcik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pakcik berjanggut putih dan bertongkat yang tidak saya kenali itu. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pakcik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris (speaking London lagi) yang agak baik.
Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul, dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama; kata beliau, Surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah solat, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh Surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua, Surah Al-Ikhlas. Surah ini, katanya, surah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuknya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, Surah Al-Kafirun, kata pakcik. Bahagian ini, menarik sikit. Pakcik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu.

Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pakcik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar ‘untukmu agamamu, untukku agamaku’. Betul juga, fikir saya.
Kemudian, pakcik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda. Minda, kata pakcik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati. Hati ialah iman, kata pakcik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekalipun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pakcik.

Ketiga, kekuatan fizikal. Pertama-tama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pakcik. Kalau pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya.

Habis saja pakcik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setibanya di surau tersebut.
Terima kasih kepada pakcik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan. Terpulang kepada anda untuk menerimanya atau tidak.






Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera,

Untuk renungan kita bersama..

I feel it’s good to relay to everyone kisah benar yang saya lalui.
Baru-baru ni ketika saya nak ke surau berdekatan dgn rumah saya untuk solat
Isyak, seorang pakcik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pakcik berjanggut putih dan bertongkat yang tidak saya kenali itu. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pakcik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris (speaking London lagi) yang agak baik.
Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul, dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama; kata beliau, Surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah solat, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh Surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua, Surah Al-Ikhlas. Surah ini, katanya, surah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuknya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, Surah Al-Kafirun, kata pakcik. Bahagian ini, menarik sikit. Pakcik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu.

Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pakcik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar ‘untukmu agamamu, untukku agamaku’. Betul juga, fikir saya.
Kemudian, pakcik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda. Minda, kata pakcik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati. Hati ialah iman, kata pakcik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekalipun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pakcik.

Ketiga, kekuatan fizikal. Pertama-tama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pakcik. Kalau pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya.

Habis saja pakcik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setibanya di surau tersebut.
Terima kasih kepada pakcik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan. Terpulang kepada anda untuk menerimanya atau tidak.

Reading Time:

Jan 18, 2018

Jan 17, 2018

BolehCompare - Renew Car Insurance
Wordless Wednesday #173
8:30 AM 2 Comments
Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
First game on 2018 
Alhamdullilah rezeki memihak kepada kami

Reading Time:
TIPS EYELINERS FOR BEGINNERS
6:57 AM 4 Comments
Assalamaualaikum & very good morning
Today i just want to share for all beginners tips.

EYELINERS FOR BEGINNERS

Among all the other makeup items, eyeliner seems to be one of the most difficult to master. Sometimes we cannot deny that we tend to have smudgy eyes because of it due to wrong makeup techniques. Therefore, any girl who is not a pro in the makeup division, there are a few easy steps to apply as a beginner. Start simple and you will definitely get the hang of it in no time. So check out the eyeliners must-know tips for makeup beginners below.

1.    Start with Pencil

Every girl should know that there are various types of eyeliners available in the market. From pencil, gel, liquid and markers, just to name a few. For beginners, it is advised to start with the pencil eyeliners first as it does not smudge easily. However, make sure to apply primer on your face before starting to draw your eyeliners in. Practice makes perfect and if you are already good at the movements of your fingers, you can move forward for gels or liquids. 
 2.    Go for Classic Black or Brown

Beginners should always start simple and neutral coloured eyeliners will be the perfect choice. Black and brown are the favourite eyeliner colours picked by a majority of women due to its versatile appearance. Women with any eye colour can rock these two colours with any makeup look.
3.    Decide the Style

Deciding on the style of eyeliner you want is important even as beginners. This is because you apply eyeliner to enhance the shape of your eyes and make your eyes pop out more. Whether you go for a winged eyeliner look, full on bottom top circling your eyes or any other styles, make sure it brings out the beauty of your eyes as the wrong style will jeopardize your whole make up look.
So what u waiting for.. go get the eyeliner now..
enjoy it make ur fun every day with simple make up

Reading Time:

Jan 16, 2018

Ayam Bakar Power
8:30 AM 8 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi
Hari ini korang breakfast apa ya
Cuba share dengan Anum

Mood kelaut hr nie keja bertimbun
Sebelum nak mulakan kerja kita kasi up satu entry
Mana tau dengan komen kawan2 dapat baikpulih mood Anum

Oh ya nak share gambar dinner semalam
 Bakar Ayam 
yang lebih kita masak kicap

korang menu apa semalam?
sekarang musim hujan 
pagi sampai malam kan..
harap2 cepat la berakhir musim hujan
bukan apa risau keadaan dekat kampung
air semakin naik..

dah la x tau nak merepek apa lagi
Jom sambung kerja
Take care all

Reading Time:

Jan 15, 2018

Sharing is Caring: How to Stop Being So Lazy: 10 Simple Habits
8:30 AM 6 Comments
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

“How soon ‘not now’ becomes ‘never’.”
Martin Luther
When I was younger, in my early twenties, I was often lazy. Too often actually.
And so I didn’t:
Get my school work done in a good way and had to cram and stress out a few days before an exam. 

Work out or cook healthy food because it felt too hard and I gained 30+ pounds of weight while my fitness levels went down. 

Take care of my personal growth and dreams but mostly just let all that slide to “someday” as those things remained daydreams.

This week I’d like to share 10 simple habits that have helped me to make that change. To stop being so lazy and get what really matters done by working smarter. While still having room for guilt-free lazy time to spend as I like.

1. Be kind to yourself.
When you feel that you’ve perhaps been too lazy lately it’s common and tempting to beat yourself up about it and to hope that will lead you to start taking action.
Sometimes it does. But I have found that beating yourself up most often just leads to feeling guiltier and like a failure. And so you feel less motivated to get going and you procrastinate because there seems to be little point in even trying.

Instead of getting stuck in that self-esteem sucking place

I recommend to gently nudge yourself towards the next tip in this article whenever you feel like you want to beat yourself up.

2. Start with just a small step forward.
The hardest thing is often to simply get started.
So make that as easy as you can to reduce the inner resistance and to actually take action. Start with just taking a small step forward:
Go out running for only 3 minutes. 
Do the dishes for 5 minutes. 

Write on that report you’ve been procrastinating on for 10 minutes.
I use this habit almost every day in some way. I’m for example creating a new course and my daily aim over the past months has usually been to write 1 page a day. And now that the writing is done the aim as I start my day is often to edit 1 page.
That’s it. But it has never stopped at only 1 page in these months, I have written or edited a whole bunch more each day.

3. Do a small part of what matters most first thing in your day.
To feel like you can enjoy your lazy/rest time fully and without guilt it’s important to actually get what truly matters in the long run done each week.

So start your day with that. But make it easy on yourself by breaking down that task into smaller steps and then focus on just the first one.

Get on it right away to get into an effective and focused mindset.

By doing so you set a good tone for your day. You get that quick 5-10 minute win in first thing and you’ll be a lot more motivated to keep going on that path during the rest of your day.

Instead of starting with busy work like checking emails – this may be vital to do first thing for some but for many it’s probably not – or checking Facebook etc. and then 30 minutes later getting started with today’s work.

4. Cycle fully focused work with small breaks of rest/lazy time.
To lighten up your daily work inject small breaks between doing short but focused burst of work.

Say to yourself: I’ll do 20 minutes of work on this task now and then I can take 5 or 10 minutes of lazy time.

By breaking down your hours like this the work seems less daunting. And you’ll feel energetic and motivated longer and do work of better quality if you allow yourself these pauses of rest and time to lazy around on Facebook, with a game or with just relaxing in the grass or with short walk in the park.

Then, after some time, you may want to work for 40 minutes before you take a 10 minute break. But go easy on yourself at first.

And if you have trouble with sticking to your time-limits then use an app on your phone or a simple egg-timer from your kitchen.

5. Shut down the escape routes temporarily.
Just sitting down at for example your computer and trying to do fully focused work for 5 or 20 minutes may not result in any work of importance getting done.

Not if you don’t remove those things that you usually use to procrastinate.
So ask yourself: where do I usually escape to instead of doing my work?

For me it’s for example often my smart phone and checking Reddit, Twitter or random internet browsing.

So I put my phone in silent mode and I put it at the other end of our home when I work. By setting up that small physical obstacle I avoid the phone trap maybe 95% of the time.
If you:

Have the same issue with gaming then put your controller far away in your home while working. 

Escape to Facebook or other websites on your computer then block that for a little while by using for example StayFocusd. 

Watch TV then pull out the cords to it. Or remove one of the cords completely and put it at the other end of your home.

6. List the downsides and upsides for renewed motivation.
Asking yourself better questions tend to give better answers.

Two sets of questions that I have sat down and asked myself with closed eyes and that have refueled my motivation many times are:

How will my life look in 5 years if I just continue to stay on the same path as now? 
How will life likely become worse for me and maybe even for the people around me?

This is not like beating yourself up but rather a sober examination of where it’s realistic that you’re heading. And it may be uncomfortable but try to see the negative consequences as vividly as you can in your mind to kickstart your motivation to get going for that positive change.

Then ask yourself:
How will my life look in 1 year if I get started, stick with it and keep going with this change? 
How will life improve not only for me but for the people that I love if I stick with it?

7. Unclutter your life.
When your life’s too cluttered and overwhelming then you may shut down and procrastinate by lying lazily on the couch and just watching the TV or your smart phone.

When that’s the case then start uncluttering both your work hours and your private time. Two questions that have helped me to do that and to find what is most important are:

What would I work on if I only had 2 hours for work today? 
If I had just 1 hour of free time today then how would I spend it?

Use these to get out of an old rut, to question your normal day a bit and to find your top priorities.

Then see what you can eliminate, minimize or perhaps delegate of the things that are not contained in your answers.

8. Be OK with stumbling from time to time.
The fear of failure can hold you back in a state of doing easier things and in what you may see as being lazy.

But everyone that go for what they truly want and outside of their comfort zone stumbles and fails from time to time. That’s just a part of a life well lived (even if we don’t hear about people’s setbacks as often as their successes).

See a setback as a learning experience and as a way to be more constructive and kinder to yourself.

You can do that by asking yourself these two questions after you’ve stumbled:
What is 1 thing I can learn from this situation? 

How would my best friend/parent support me and help me in this situation? (Then talk to yourself and do things like she or he would).

9. Let the enthusiasm, energy and motivation of others in.
Whatever you let into your mind and life will influence you. If the people you hang out the most with are generally a bit lazy about work or school then it’s easy to just adapt to that mood and way of thinking and go with it.

But if you spend more time with motivated people in real life and via books, the internet, podcasts and audio books then that will start to influence your thinking and mood too.
So think about what you let into your mind on a daily and weekly basis and if you want make a few changes to that.

10. Truly appreciate and enjoy your lazy time.
Time spent on just lazying around helps me to relax and recharge and it makes me happy.
But if I do it too much then it does become less healthy for me. It:
Starts to frustrate me because I’m not moving forward towards what I want. 
Creates stress instead of relaxing me because I’m not getting what’s important done and that could have negative consequences quite soon.

Still, at a moderate amount spending some time on being lazy is truly beneficial for me.
And I’ve found that when you think a little about how you want to spend your lazy time – no matter if it’s a 10 minute break or a lazy Sunday – and use that time on something you really enjoy like reading a book you love rather than aimlessly watching TV-shows you’re just OK with then that time does not only brings more happiness and fulfillment.

I’ve also learned that when I spend my lazy time in this more conscious way I’m more motivated and energized to go back to work again later on.

So I make sure to appreciate and fully enjoy the lazy time I have and create for myself because I know that it will benefit me in several important ways

Reading Time:

Jan 12, 2018

Renungan Jumaat: Kaya Tidak Semestinya Berjaya
8:30 AM 11 Comments
ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA,
Kaya Bukan Berjaya. Ramai suka jadi kaya. Kaya yang dimaksudkan ialah kekayaan harta. Kalau kaya untuk sapu pada roti tu, alhamdulillah, ramai yang mampu.

Kaya pada saya hanyalah hasil. Ia bukan penanda aras yang patut kita gunakan untuk menyatakan seseorang itu telah berjaya. Lebih kaya lebih berjaya, lebih miskin lebih gagal, tidak dan sesekali tidak.

Ada orang menjadi kaya sebab dia kuat songlap. Apakah dia berjaya?

Ada orang menjadi kaya dengan tipu diri ada PhD(padahal PhD beli) atau tipu kata dia seorang doktor medikal(padahal beli dari universiti bagus), untuk memanipulasi kepercayaan orang ramai, adakah dia berjaya?

Ada orang menjadi kaya dengan menindas orang lain, adakah dia berjaya?

Ada orang menjadi kaya dengan melakukan scam, adakah dia berjaya?

Ada orang menjadi kaya sebab suka buat perkara haram, tayang keingkaran kepada Allah(contoh, kaya dengan tayang aset badan), berjayakah dia?

Kerana itu, jika kita lihat di dalam Islam, kekayaan tidak pernah diletakkan sebagai makna kejayaan. Bahkan yang dipesan di dalam Islam untuk kekayaan ini ialah BERJAGA-JAGA. Contohnya Islam tegas mengingatkan bahawa Allah SWT memerangi riba, melaknat mereka yang menipu timbangan, dan berulang kali diingatkan bahawa harta itu boleh menjadi fitnah. Orang kaya di dalam Islam dianjurkan memberi lebih banyak dalam bentuk zakat dan sedekah, untuk mengikis rasa cinta yang keterlaluan kepada hartanya.

Islam tidak mengharamkan kekayaan. Tinggal Islam tidak memposisikan kekayaan sebagai satu kejayaan. Lebih kaya bermakna lebih berjaya, tidak ada di dalam Islam.

Allah SWT mendefinisikan kejayaan dengan jelas di dalam Al-Quran:

“Barangsiapa yang diselamatkan dari neraka, dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sesungguhnya dia telah berjaya.” Surah Ali-Imran ayat 185.

Itu sepatutnya definisi kejayaan kita. Mengapa?
Mudah. Apabila itu menjadi definisi kejayaan kita, itu yang kita kejari, maka apabila kita bergerak memperkasa ekonomi kita contohnya, kita tidak akan mengambil jalan-jalan yang haram.

Kita tidak akan menipu, kita tidak akan buat scam, kita tidak akan overclaim, kita tidak akan ambil yang bukan hak kita, kita tidak akan aniaya orang dan kita tidak akan menggunakan jalan-jalan keingkaran yang lain.

Kita pun tahu, Allah SWT tak boleh ditipu, dirasuah, di’trick’, diugut untuk berikan kita syurga.

Pilihan yang ada hanyalah TUNDUK DAN PATUH. Apabila kita berjaya dimasukkan ke dalam syurga, diselamatkan dari neraka, itulah tandanya kita telah berjaya mendapatkan keredhaan Allah SWT!
Itulah kejayaan hakiki.

Kita akan jauhi semua perkara yang jahat dan buruk tadi, sebab itu semua akan menganggu matlamat besar kejayaan yang kita kejari. Kita lebih rela sikit duit, asalkan jujur dan bersih, halal dan diredhai Ilahi!

Inilah pentingnya kita betulkan mentaliti kita. Kaya bukan berjaya. Kaya hanyalah hasil. Yang boleh kita dapatkan melalui jalan yang halal atau jalan yang haram. 
Sekiranya kita dah set dalam minda kita bahawa kaya itulah berjaya, kita akan sanggup buat apa sahaja, halal ke, haram ke, asalkan kaya. 
Sebab kita percaya, dengan jadi kaya sahajalah kita akan dikatakan berjaya. 

Ini membenihkan korupsi dan kerosakan. Orang-orang inilah bila dah kaya, bongkak dan takabbur, hatta kepada Tuhan. Tidak kisah hidup tak patuh kepada syariat, seronok menayang-nayang kemungkaran, tapi kemudian suka juga pesan pada orang agar jangan judge mereka, iman dia hanya Allaha SWT yang tahu, bla-bla-bla, dan macam-macam lagi alasan.

Ini bukan orang-orang yang berjaya.
Ini orang-orang gagal. 

Mereka gagal dan demikianlah orang-orang yang menyokong mereka, menjadi fanatik kepada mereka.

Muhasabah.
– Hilal Asyraf –
klinikmotivasi.com


Reading Time:

Jan 11, 2018

Pakai Minyak RON 97, Pandu Bawah 120- Lelaki Ini Beri Tips & Skill Jimat Minyak Ketika Perjalanan Jauh
8:30 AM 8 Comments
Harga minyak makin lama, makin naik. Kita yang mempunyai pendapatan biasa ini sangat terasa dengan ‘bebanan’ yang harus dilalui. Dahulu bila isi minyak RM20 akan naik 4 bar tapi sekarang nak naik 3 bar pun tak tentu. Jadi, seorang pengguna Twitter bernama Helmi memberi tips bagaimana ingin jimat duit dan juga minyak. 

Perkongsian Helmi telah mendapat lebih 6k Retweet di Twitter. Mana tahu, tips ini boleh membantu sekaligus dapat menyelesaikan masalah ekonomi masing-masing.
  

Lagi bagus pakai RON 97, walaupun mahal tetapi..
 Kalau kereta sangkut dalam traffic jam, pastikan kereta bergerak
 Ini wang dikeluarkan untuk minyak kereta
 Untuk panduan anda

Reading Time:

♥Google+ Followers ♥

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

♥Happy Moment♥

♥Happy Moment♥
Love u More than u love me

♥Qudut & Anum♥

♥Qudut & Anum♥