Nov 23, 2017

SPONTANEOUS THURSDAY #134

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

PENJAGAAN KESIHATAN DALAM ISLAM
Dalam Islam, terdapat rahsia-rahsia ilmunya yang tersendiri. Tidak semua orang Islam mengetahui ilmu-ilmu dalam Islam secara menyeluruh dan mendalam. Menjaga kesihatan adalah perkara yang amat penting dalam kehidupan manusia supaya kita terhindar daripada penyakit-penyakit yang yang tidak diingini dan bahaya. 
Di dalam al-Quran juga ada mengajar kita bagaimana menjaga kesihatan iaitu membuat amalan-amalan seperti:- 

1) Mandi Pagi sebelum subuh atau sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Ini kerana air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. 
2) Mengamalkan minum air sejuk pada waktu pagi. Rasulullah s.a.w mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya, Insyaallah akan menjauhkan diri kita daripada penyakit iaitu susah hendak kena penyakit.
 3) Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelakkan dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Apabila dengan bersujud, maka darah akan mengalir ke ruang yang berkenaan.
4) Makan dengan menggunakan tangan. Nabi Muhammad s.a.w juga mengajar kita makan dengan menggunakan tangan dan apabila selesai makan, hendaklah menjilat jari tersebut. Ini kerana ahli saintis juga telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari- jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak akan terhadam).
Selain itu, makanan yang kita makan sehari-hari perlu dijaga untuk mengelakkan penyakit -penyakit yang tidak diingini seperti kencing manis, keracunan makanan, jantung dan lain-lain. Kita seharusnya mencontohi amalan pemakanan dan diet Rasulullah s.a.w kerana baginda pandai menjaga pemakanannya dan tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya. 
Antaranya ialah tidak boleh makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Contohnya, Nabi s.a.w pernah menegah kita makan ikan bersama susu kerana bimbang akan cepat mendapat penyakit. Oleh yang demikian, penjagaan kesihatan sangat penting dalam kehidupan supaya kita tidak dihidapi penyakit dan dapat hidup secara sihat berpandukan cara-cara yang betul.


Share:

16 comments:

 1. cik en skrg klu makan.. makanan laut dgn maknana laut je... darat dgn darat

  ReplyDelete
 2. tu lah zaman sekrg nie
  semua main belasah je..
  sebab tu penyakit sana-sini..
  kan..

  ReplyDelete
 3. thanks ingatkan lagi. air kosong memang bagus masuk dulu seawal sblm kita gosok gigi. byk enzim tu

  ReplyDelete
 4. sama-sama kita jaga kesihatan kita dan amalkan gaya hidup yang sihat.

  ReplyDelete
 5. Jom sama2 menjaga kesihatan ikut cara islam ūüėČ

  ReplyDelete
 6. Kena bantk ikut sunah nabi..semoga kita tergolong yg mendapat syafaat Nabi

  ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

NUFFNANG