Nov 10, 2017

, ,

Renungan Jumaat : Tenggelam Dalam Kenikmatan Dunia

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

TENGGELAM DALAM KENIKMATAN DUNIA

Dalam suatu kesempatan, Syaikh Muhammad bin Shalih Al Utsaimin ditanya oleh seorang pemuda, “saya sebenarnya adalah seorang pemuda yang Multazim (teguh menjalankan agama). Namun beberapa waktu terakhir ini saya merasa iman saya lemah. Ditandai dengan banyaknya saya melakukan maksiat seperti meninggalkan solat atau melambat-lambatkannya, mendengarkan hal-hal yang tidak bermanfaat, dan tenggelam dalam berbagai kenikmatan dunia. Dan saya sudah berusaha untuk menyedarkan jiwa saya dari keterpurukan ini, namun saya tidak sanggup. Dapatkan anda membimbing saya untuk dapat kembali ke jalan yang lurus yang bisa menyelamatkan saya dari keburukan jiwa saya?”.
Syaikh menjawab:

Aku memohon kepada Allah SWT agar memberikan hidayah kepadaku dan juga kepada anda. Dan jalan untuk menuju hidayah adalah dengan:

1. Bersemangat dalam membaca Al Qur’an dan mentadabburinya. Kerana Al Qur’an itu dikatakan oleh Allah SWT:
“Wahai Sekalian Manusia ! Sungguh telah datang kepada kalian pelajaran (Al Qur’an) dari Tuhan kalian, penyembuh bagi penyakit yang ada dalam dada, dan petunjuk serta rahmat bagi orang yang beriman” 
(Q.S Yunus : 57)

2. Kemudian juga dengan sebisa mungkin melihat kembali apa yang ada dalam perjalanan hidup Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam dan sunnah-sunnah beliau. Kerana ini adalah penerang jalan bagi orang yang hendak menuju kepada Allah ‘azza wa jalla.

3. Bersemangat untuk berteman dengan orang-orang soleh dan bertaqwa. Yaitu para ulama rabbani dan teman-teman yang bertaqwa.

4. Sebisa mungkin menjauhi teman duduk yang buruk, yang disebutkan oleh Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam:

“berteman duduk yang buruk itu semisal dengan berteman dengan pandai besi. Bisa jadi pakaianmu ikut terbakar atau engkau mendapatkan bau yang tidak sedap“

5. Sentiasa sesali lah diri anda atas apa yang terjadi pada anda, yaitu perubahan diri anda tersebut, hingga penyesalan tersebut membuat anda kembali sebagaimana semula.
6. Jangan sampai masuk perasaan kagum ke dalam hati anda terhadap amalan soleh yang pernah anda lakukan. Kerana perasaan kagum tersebut terkadang menghapus pahala amalan. Sebagaimana firman Allah SWT:
“Mereka mengungkit keislaman mereka kepadamu. Katakan,“Janganlah kamu mengungkit keislaman kalian kepadaku, tetapi Allahlah yang memberikan kepada kalian hidayah kepada iman jika kalian adalah orang-orang yang benar”  (QS. Al Hujurat: 17).

Namun senantiasalah periksa amalan-amalan soleh anda, dan sentiasalah merasa kurang, sehingga membuat anda sentisa beristighfar kepada Allah ‘azza wa jalla. Dengan juga sentiasa berhusnuzhan kepada Allah Ta’ala. 
Kerana seorang manusia ketika kagum dengan amalan solehnya, dan ia merasa dirinya memiliki hak yang wajib ditunaikan oleh Allah SWT, maka ini menjadi perkara yang berbahaya dan bisa menghapuskan pahala amalan.
Nas’alullah as salamah wal ‘afiah

Share:

14 comments:

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

NUFFNANG