October 2017 - ♥TWO SOULS BECOME ONE♥

Oct 27, 2017

Renungan Jumaat : Awasi Pintu-Pintu SYAITAN
8:30 AM 23 Comments
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera..
Semoga kita berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik..
Awasi Pintu-Pintu SYAITAN
 Marah
 Sangka Buruk
 Kedekut
 Tergesa-gesa
 Makan
Hasad Dengki

Sumber gambar : Facebook

Ustaz kata makna Syaitan tu.. yanggggg sangattttt  jauhhhhh..
Makna yang sangat jauh dari rahmat Allah.. keberkatan Allah.. justeru itu syaitan akan menghasut kita juga jauh dari Allah sebagai mana syaitan yg sangat jauh itu.. oleh itu kita wajib meminta perlindungan dari Allah daripada syaitan ini. Wallahualam..

Dicatat oleh Norhayati Mohd Isa 

https://anumkhairil.blogspot.my
Reading Time:

Oct 26, 2017

Next project Home Sweet Home
8:30 AM 22 Comments
Assalamualaikum semua
Ampun bz tahap gaban sangat
hehe, ok hari ini Anum nak share proses melengkapkan rumah kami
 Alhamdullilah last week grill rumah dah siap pasang
 Next project wiring (hall)
 Gambar master bedroom 
 Bilik 1
Inshaallah akan dijalankan by this week
Doakan semua urusan kami dipermudahkan
Inshaallah .. ameen
sory sangat kepada semua Anum x sempat nak singgah blog korang


Reading Time:

Oct 24, 2017

Pack Barang
8:30 AM 18 Comments
Assalamualaikum semua
Penat x terasa lagi
weekend anum bz dengan pack barang
benda yang paling memenatkan but for this time x terasa sangat sebab 
nk pindah ke rumah sendiri
Inshaallah x akan berpindah ke tempat lain kecuali ada rezeki lebih kan
 Sebahagian barang2
Ada banyak lagi nak kena kemas
hehe penatnya... but happy :)

ok la happy working all

Reading Time:

Oct 23, 2017

Bz weekend
10:19 AM 12 Comments
Assalamualaikum semua
Minggu nie agak bz 
sory x sempat nak terjah blog korang selalu
 Sedap sangat bepang nie.. siapa suka makan kita geng
 Lunch last week with ooficemate
 Udang penyet
 Geng lunch
 Malam tekak nak makan charkeowteow
 Memang power dan sedap
 Dugaan lagi :(
 Melayan anak saudara datang KL
 Suka bebudak mandi pool
 Siap nk buat aksi lagi haha
Jarang2 jumpa burung bangau dekat bandar kan..
ok la nk sambung kerja

Reading Time:

Oct 20, 2017

Home Sweet Home
11:00 AM 30 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi Jumaat
Hari ini terasa seakan2 mimpi bagi kami
Alhamdullilah berkat doa dan usaha kami akhirnya kami memiliki rumah sendiri
Selama 20 tahun merantau di ibu kota (Kuala Lumpur), telah banyak anum bazirkan wang utk penyewaan rumah mahupun bilik.. last 2 year kami nekad nak cari rumah sendiri, dan akhirnya doa dan usaha kami Allah S.W.T makbulkan.. Terima kasih Allah S.W.T
 Alhamdullilah last 2 week Pemaju Call collect Key
 Ini la Home Sweet Home kami, walaupun x besar mana tapi kami bersyukur sangat2
 Syukur sangat2
 Last weekend misi mencari lampu, naik masam muka hubby hehe
 Kedai yang kami tuju mana lagi kalau bukan House of Lighting Puchong
 Naik pening tgk banyak sangat pilihan lampu2
 Jom kita try satu2, biar menang membeli kan
 Ahad kami ke ikea cari barang2 rumah
 Apa yang best Ikea nie, sebab korang akan dapat idea macam mana nak deco
 Sempat lagi kan :)
 Penat bershoping, singgah cafe kena meatball
 Rabu lepas masa cuti kan, kami settlekan rumah
Inshaallah korang doakan segala perancangan kami berjalan dengan lancar ya
Lepas nie Anum akan update deco rumah ya.. hehe

Reading Time:
Renungan Jumaat : Empat Isteriku
9:05 AM 14 Comments
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera,

Empat Isteriku

Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri. Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yang banyak. Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemua isterinya. Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaik untuk isteri keempatnya itu.
Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga. Dia sangat bangga dengan isterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya. Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.

Begitu juga dengan isterinya yang kedua. Dia juga sangat menyukainya. Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian. Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandangan isterinya yang kedua ini. Dialah tempat bergantung. Dia selalu menolong dan mendampingi suaminya melalui masa-masa yang sulit.
Sama halnya dengan isterinya yang pertama. Dia adalah pasangan yang sangat setia. Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. Dialah yang merawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami. Akan tetapi si pedagang tidak begitu mencintainya. Walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu memperdulikannya.

Suatu ketika, si pedagang sakit. Kemudian dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak lama lagi. Dia mula merenungi semua kehidupan indahnya, dan berkata dalam hati, “Saat ini, aku punya empat orang isteri. Namun, apabila aku meninggal, aku akan sendiri. Betapa menyedihkan jika aku harus hidup sendiri.”

Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya, “Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun dan perhiasan yang indah. Nah sekarang, aku akan mati, mahukah kau mendampingiku dan menemaniku?” Isteri keempatnya terdiam. “Tentu ! saja tidak!” jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi.

Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus dan menghiris-hiris hatinya. Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, “Aku pun mencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kau ikut denganku, dan menemani akhir hayatku?”. Isteri ketiganya menjawab, “Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau mati”. Pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.

Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya, “Aku selalu berpaling padamu setiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini, aku perlu sekali pertolonganmu. Kalau aku mati, mahukah kau ikut dan mendampingiku?” Si isteri kedua menjawab perlahan, “Maafkan aku…aku tak mampu menolongmu kali ini. Aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu.” Jawapan itu seperti kilat yang menyambar.

Si pedagang kini berasa putus asa. Tiba-tiba terdengar satu suara, “Aku akan tinggal denganmu. Aku akan ikut ke manapun kau pergi. Aku, tak akan meninggalkanmu, aku akan setia bersamamu.” Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu.
Isteri pertamanya tampak begitu kurus. Badannya seperti orang yang kelaparan. Berasa menyesal, si pedagang lalu berkata, “Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu, tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku.”

Teman, sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;

ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang. Ia akan pergi segera apabila kita meninggal dunia. Tak ada keindahan dan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita meninggal dunia, semuanya akan pergi kepada yang lain. Mereka akan berpindah dan melupakan kita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya. Hanya sampai kuburla mereka akan menemani kita.

DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita. Mungkin kita sering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi. Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk terus setia dan mendampingi kemanapun kita melangkah. Hanya amal yang mampu menolong kita di akhirat kelak. Jadi, selagi mampu, perlakukanlah jiwa dan amal kita dengan bijak. Jangan sampai kita menyesal kemudian hari.
Meletakkan kesalahan kepada orang lain
Atau mengira kesalahan orang lain
memang mudah, 
TETAPI
Amat sukar untuk kita mengaku atau mengira 
Kesalahan sendiri.
Kita tidak sentiasa betul 
Dan orang lain tidak sentiasa salah.
Jika kita terlalu kerap menyalahkan 
kita mesti bersedia untuk disalahkan
KERANA
Jika kita selalu mencari kesalahan orang lain
Orang lain juga akan sentiasa mencari kesalahan kita. 

Ibnu Mussal

Reading Time:

Oct 19, 2017

Cerita Kami #Love
8:30 AM 12 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi
Bestnya semalam cuti ya
Korang ke mana?
Anum bz mengemas rumah
Sebab apa mengemas nanti anum story ok
 Breakfast
 Macam biasa subuh @ office
 Laluan pulang ke rumah from office
 Study for report
 Muka lepas geram nie
 Ayam kukus favourite
 Cuaca x menentu pekena ABC
 Artexpomalaysia 2017
 Last week event
 Sangat kreatif kan
 Suka hasil art
 Ceramah kesihatan @ Office
Cerita lucu...nak pam tyre sekali dengan confident turun pam angin, tunggu lama last2 tgk rupanya pam rosak.. terang2 wyre dah tercabut.. aiyo

Reading Time:

♥Google+ Followers ♥

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

♥Happy Moment♥

♥Happy Moment♥
Love u More than u love me

♥Qudut & Anum♥

♥Qudut & Anum♥