May 26, 2017

Bagaimana Kita Tahu Kita Ikhlas Atau Tidak Ikhlas

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

BAGAIMANA UNTUK TAHU KITA IKHLAS ATAU TIDAK IKHLAS

Tidak ada sesiapa yang mengatakan tidak ikhlas bila berbuat kebaikan. Semua manusia akan mengatakan ikhlas dengan setiap perbuatannya. Ada orang terang-terang menyebut Saya Ikhlas setiap kali beramal dan ada yang mencatat Yang Ikhlas dalam setiap surat atau emel.

Adakah kita benar-benar ikhlas dalam setiap kebaikan yang kita buat?

Hakikat yang patut diketahui ialah tidak ada seorang pun yang tahu, siapa yang ikhlas dan siapa yang tidak ikhlas. Malah kita sendiri pun tidak tahu, kita ini ikhlas atau tidak. 2 malaikat yang mencatat amalan seseorang juga tidak tahu, orang itu ikhlas atau tidak.

Sesungguhnya hanya Allah SWT yang tahu, hamba-Nya ikhlas atau tidak dalam perbuatan mereka.

Bagaimanapun ada caranya untuk tahu kita ini ikhlas atau tidak. Jangan fikirkan keikhlasan orang lain. Periksa keikhlasan kita sendiri. Bagaimana caranya?

Cara menilai keikhlasan

Apa perasaan anda bila budi yang anda tabur tidak dikenang atau dibalas? Apa rasa hati anda bila kebajikan yang anda buat dibalas dengan kejahatan? Perasaan yang timbul itulah penentu mudah untuk tahu kita ini ikhlas atau tidak.

Hati kita belum benar-benar ikhlas jika ianya sakit bila budi yang kita buat dilupai. Hati kita belum benar-benar ikhlas jika ianya geram saat kebajikan kita dibalas kejahatan.

Bila seseorang itu lupa kebaikan yang dibuatnya pada orang lain. Bila hati orang itu tidak terasa apa-apa, tidak kesal bila madu dibalas dengan tuba. Itulah tanda hatinya ikhlas.
Image result for HATI YG IKHLAS TIDAK PERASAN DENGAN PUJIAN
Periksa sendiri apa rasa hati dan perasaan kita bila kebaikan kita tidak dikenang dan bila kita dibalas jahat atas setiap baik yang kita buat.

Manusia selalu menganggap kebaikan yang dibuatnya adalah dari dia dan untuk dia. Dia menganggap kebaikan yang dibuat kerana kemurahan hatinya dan kebaikan itu mesti kembali pada dirinya. Kembali dengan cara…

1.            Mesti mengucapkan terima kasih padanya.
2.            Kenangkan apa yang dia buat.
3.            Sebar-sebarkan cerita kebajikan yang dia buat pada orang lain.
4.            Jangan tolak bila dia minta berbuat sesuatu.
5.            Dan sebagainya.

Kebaikan kita pada orang sebenarnya adalah dari Allah SWT. Allah SWT telah menjadikan kita sebagai ‘saluran’ untuk Allah SWT menyampaikan nikmat-Nya kepada manusia.
Image result for ikhlas seperti surat al ikhlas
Sebagaimana Allah SWT telah melantik Nabi dan Rasul sebagai wakil-Nya untuk menyampaikan ajaran-Nya. Begitulah Allah SWT telah ‘melantik’ kita sebagai ‘wakil’ untuk menyebar nikmat kurniaan-Nya kepada manusia lain.


#Jangan salah faham dengan maksud penerangan ini dan jangan jadikan ayat ini sebagai ayat kontroversi#


Maka kita tidak sepatutnya berbangga dengan kebaikan yang kita buat. Kita hanya melaksanakan amanah untuk mengagih-agihkan nikmat Allah SWT kepada sesama manusia. Kita sepatutnya bersyukur kerana Allah SWT telah mengagihkan nikmat-Nya melalui kita.
Image result for HIDUP SEPERTI AKAR
Kebaikan sebenar ialah dapat berbudi kerana ALLAH SWT. Itu yang membuatkan seseorang itu berasa tenang dalam melakukan kebaikan walaupun kebaikannya tidak dibalas dengan baik.


Selamat Menyambut Bulan Puasa Semua

May 24, 2017

FUSION DART CHAMPIONSHIP 2017 - MIXED DOUBLE EVENT

Assalamualaikum semua
Hari ini nak up gambar2 semasa Kejohanan Dart Mixx Double 
Last week
 Kami dapat tempat ke 32 sahaja
 Bergambar dengan Big Boss
 Kak Ning yg banyak memberi tunjuk ajar
 K.Izan lg la power
 Menceriakan suasana pertandingan
Setakat 32 sahaja yg mampu
Inshaallah cuba lagi ya.. lepas nie kita stop sebulan memberi laluan bulan Ramadhan
Oh ya hari ini Anum ada di kampung, Temerloh
Ada interview doakan Anum ya
pada yang singgah blog Anum terima kasih


May 23, 2017

KEJOHANAN DART SUKAN DALAMAN MATRADE 2017 (20 MEI 2017, SABTU)

Assalamualaikum semua
Hari ini baru ada masa nak up entry Last week
Sekarang dekat office semua bz dengan latihan sukan
Every year memang ada sukan dalaman
Last week yg dinanti-nanti iaitu Dart
 Jom layan gambar2 semasa pertandingan ya
 Apa yang penting team kami Johan
 Gambar x ready nie.. haha
 Kiraan mata keseluruhan
 Pembahagian nama utk peserta (Line up)
 Game On
 Sempat lagi tgk camera ek Mus
 Ending Group kami Juara, Alhamdullilah
 Bab bergambar kasi pada Anum la ek
 Layan je la 
 Suka sangat hubby target dia tercapai
Ok habis da... 


May 22, 2017

RESEPI AYAM PERCIK BAKAR

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Lazada Ramadhan RayaBlogger Contest | Lazada menganjurkan beberapa peraduan mudah untuk blogger iaitu Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest (Peraduan Lazada Ramadhan Raya Blogger)  sempena nak masuk bulan ramadhan dan diikuti dengan syawal tidak lama lagi. Sebut sahaja Lazada siapa tak kenalkan, Lazada ni boleh dikatakan tempat shopping online utama pilihan ramai kaki shopping online di Malaysia dan beberapa buah negara sekitarnya, termasuk Filipina dan Thailand juga kerana banyak pilihan jenama, harga yang murah, dan juga banyak cara pembayaran untuk pembeli pilih. 

Bertepatan dengan penjualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) yang akan berlangsung dari 19 Mei hingga 30 Jun (di mana anda boleh mencari diskaun khas sehingga 90%!) 
Contest yang terbuka untuk para blogger ini sedang berlangsung 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks) , ini merupakan 4 contest yang berbeza mengikut minggu . Semakin ramai blogger yang join, semakin banyak dan lumayan hadiah Lazada tawarkan. Jom kita tengok, apa hadiah hebat Lazada nak bagi blogger yang join contest ni...

1. Less than 100 Participants (15 winners)
15 x RM100

2. More than 100 Participants (20 winners)
1st Prize: 1 x RM400
2nd Prize: 8 x RM150
3rd Prize: 11 x RM100 

3. More than 200 Participants (50 winners) 
1st Prize: 1 x RM500 
2nd Prize: 16 x RM150 
3rd Prize: 33 x RM100 

4. More than 300 Participants (80 winners) 
1st Prize: 1 x RM600 
2nd Prize: 35 x RM150 
3rd Prize: 44 x RM100 

Lumayan kan. Jadi jom kita memeriahkan contest blogger ni sebab makin ramai join, makin tinggi peluang nak menang hadiah. Mana tau kan... rezeki... Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu.


a. What are your favorite Iftar dishes?

Sudah Semestinya Ayam Percik
b. Share the recipes

Disebabkan favorite Anum setiap kali menjelang bulan puasa adalah ayam percik, so mari Anum share dengan semua Resepi. Cuba tau

AYAM PERCIK BAKAR
Bahan-Bahan

- Ayam
- Cili Kering (Suka Pedas Lebihkan)
- Bawang Kecik
- Bawang Putih
- Halia
- Lengkuas
(Semua Bahan-Bahan Diatas Dikisar)
- Serai (Titik)
- 3 Serangkai
- Santan
- Gula
- Garam Kasar
- Asam Keping

Cara-Cara Memasak
1. Masukkan Semua Bahan Dalam Periuk/Kuali Kecuali Gula.
2. Bila Ayam Separuh Masak,Keluarkan Ayam Dan Bakar..
3. Kuah Lebihan Rebus Ayam Tadi Campurkan Lagi Sedikit Santan Dan Gula Dalam 4 Ke 5 Sudu.
4. Masak Sampai Pekat Likat, Sebatikan Rasa Masam Masin Sedikit, Manis Kena Lebih.
5. Siap Untuk Dihidang.

c. What kind of product in Lazada can help you prepare the dishes?

Ini antara soalan yang paling x sabar nak jawab kerana dengan adanya LAZADA ini banyak membantu Anum daripada segi masa, maklum la wanita yang bekerja ini selalunya x cukup masa kan. So apa antara produk yang membantu Anum utk menyediakan hidangan sempena bulan Ramadhan dan syawal yang akan tiba, sudah semestinya under Ramadhan Bazaar. Dengan adanya kategori istimewa ini memudahkan anum untuk menyediakan hidangan, anum x perlu buang masa pergi ke mana-mana mall utk beli, dengan adanya Lazada dapat menjimatkan masa serta harga yang ditawarkan sangat berbaloi..

Bukan itu sahaja utk produk kategori Riang Ria Raya Groceries Cooking pula banyak mambantu Anum menjimatkan masa dalam mencari bahan/barang utk menyediakan masakan Anum..Sebagai contoh kategori ini Anum memilih utk membeli Pes makanan.

Kalau korang x percaya sila la terjah , sangat2 berbaloi tau ..
Wish me all the best

To participate, please check the instruction on this page :  http://www.lazada.com.my/blogger-contest/


Majlis Perpisahan Adik Intern

Assalamualaikum semua
Hai apa khabar semua
Pagi ni Anum nak kongsi gambar majlis perpisahan adik intern dekat unit Anum
 Kali ini Majlis diadakan dekat Restoran Wendy's
 Semua ada masa ini lengkap la gambar unit kami
 Yg ini kami order dari kawan office
 Sama la dengan kek, kami bawa dari office
 Menu pilihan kami
 Small gift to remember
Wish u all the best in future

May 19, 2017

Renungan Jumaat : Kebahagian Hidup Dalam Memberi

السَّلاَمُ عَلَي وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Kebahagian Hidup Dalam Memberi
Image result for kebahagiaan tidak ada pada benda kita punya masalah ada pada diri kita
Dikisahkan bahawa seorang guru yang alim berjalan-jalan bersama salah seorang anak muridnya, menyusuri ladang.

Sedang berjalan, mereka terlihat sepasang kasut yang sudah usang. Kasut itu dipercayai milik lelaki fakir yang bekerja di salah sebuah ladang yang berdekatan, yang akan selesai bekerja sebentar lagi dan akan datang untuk mengambil kasutnya.

Lalu berkatalah murid tu kepada gurunya: “ Apa pendapat tuan jika kita usik tukang kebun ini dengan menyembunyikan kasutnya?. Ketika dia datang untuk memakainya, dia tidak menemukannya. Mari kita lihat bagaimana reaksinya!”

Guru yang alim dan mulia itu menjawab: “Anakku, tidak patut kita berseronok dengan kesedihan orang lain. Wahai Anakku, kamu seorang yang kaya, dan kamu boleh sahaja menambah kebahagian untuk dirimu dan si fakir itu dengan memasukkan beberapa keping wang ke dalam kasutnya dan kamu bersembunyi supaya dapat menyaksikan bagaimana kesannya kepada pekerja itu”

Murid itu terpegun dengan usulan gurunya, dan dia pun meletakkan beberapa keping wang ke dalam kasut pekerja itu. Kemudian dia dan gurunya bersembunyi di sebalik pepohon untuk melihat respon pekerja yang fakir itu.

Selang beberapa minit, datanglah pekerja yang fakir dengan berpakaian usang selepas menyelesaikan pekerjaannya di kebun tersebut untuk mengambil kasutnya.

Ketika dia memasukkan kakinya ke dalam kasut, dia terkejut kerana merasa ada sesuatu di dalamnya. Ketika dia mengeluarkan benda tersebut, dia mendapati ada kepingan wang!!. Dia melakukan perkara yang sama kepada kasut yang sebelah lagi, dan dia menemukan ada wang juga…

Dia menatap wang itu berulang kali untuk memastikan dia bukan bermimpi… kemudian dia melihat ke setiap arah, namun tiada sesiapa pun di sekelilingnya!!.

Diletaknya wang itu ke dalam sakunya dan terus berlutut seraya memandang ke langit sambil menangis dan kemudian dia berteriak dengan suara yang tinggi, bermuanajat kepada Tuhannya. “Aku bersyukur kepada-Mu, wahai Tuhanku. Wahai yang mengetahui bahawa isteriku sakit dan anak-anakku kelaparan. Mereka belum mendapatkan roti. Engkau telah menyelamatkan aku dan anak-anakku daripada kebinasaan”
Image result for kebinasaan
Dia terus menangis dalam waktu cukup lama sambil memandang ke langit sebagai ungkapan rasa syukurnya atas kurnia dari Allah Yang Maha pemurah. Murid tadi, sangat terkesan dengan apa yang dilihat. Air matanya berlinangan…

Guru yang mulia terus bersuara: “Bukankah sekarang kamu rasa lebih bahagia daripada jika kamu melakukan usulan pertama kamu untuk menyembunyikan kasut itu?

Murid itu menjawab, “Sesungguhnya tuan telah mengajar saya satu pelajaran yang tidak akan mungkin saya lupakan seumur hidup saya. Sekarang saya baru faham makna kalimah yang dulu belum saya fahami sepanjang hidup saya: 
Image result for tidak akan berkurang harta orang yang bersedekah
“Ketika kamu memberi, kamu akan mendapatkan kebahagian yang lebih banyak daripada kamu mengambil”

Gurunya pun berkata kepadanya: “Sekarang ketahuilah wahai anakku bahawa pemberian itu bermacam-macam

· Memaafkan kesalahan orang di saat kita mampu membalas.
· Mendoakan saudaramu di belakang (tanpa pengetahuannya) adalah suatu pemberian.
· Berusaha untuk berbaik sangka dan menghilangkan sangka buruk darinya juga satu pemberian.
· Menahan diri dari membicarakan aib saudaramu di belakangnya, adalah satu pemberian

Ustaz Iqbal Zain

May 18, 2017

Celebrate Bday Hubby

Assalamualaikum semua
Selamat Petang
Korang dah lunch ke? lunch menu apa tadi
Ok petang nie nak share gambar2 semalam
Semalam kami celebrate bday hubby, dengan anum2 kena mandi kekAcara bermula , hahaha x dan nak elak .. setahun sekali ekKebahagiaan dan kesetiaanmu adalah salah satu cita-cita yang terbaik dalam hidupku. Terima kasih telah hadir dalam hidupku, sayang.
Surprise gift for himDi usia barumu ini, aku berdoa agar segala kebaikan dilimpahkan kepadamu dan keluarga kita. Amin. Selamat ulang tahun suamiku. I Love You
Flower with chocolateAcara memotong kek :)Happy B’day suamiku. Semoga semua mimpi indah yang kita cita-citakan tercapai dan semoga keluarga kita selalu diberikan kebahagiaan. Amin

♥Google+ Followers ♥

Flickr Gallery

✿YANG RAJIN KOMEN✿

Find us on facebook

Popular Posts