Campaigns

May 31, 2017

Ramadhan Ke-4

1:00 PM 18 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat petang
Seperti dijanjikan Anum akan up gambar Menu Iftar Kami ya
Alhamdullilah masih bertahan tidak ke bazar
Selamat berbuka semua

MITEC

7:01 AM 14 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Pagi
Sedar x sedar dah masuk puasa yang ke 5
Alhamdullilah syukur kepadanya
Ok bulan2 puasa memang x ada idea nak up entry

Pagi ni macam biasa sampai office jam 6.30am
So x tau nak buat apa
Oh ya semalam ada snap skit gambar Bangunan Mitec
MITEC yang terletak di Jalan Duta itu dijangka siap pada akhir tahun ini dan mungkin beberapa acara sukan serta dijadikan pusat media rasmi berikutan ruang yang lebih luas berbanding venue yang dicadangkan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sebelum ini.

Sukan SEA akan berlangsung pada 19 hingga 31 Ogos melibatkan 38 sukan dan 405 acara manakala Sukan Para ASEAN pada 17 hingga 24 Sept membabitkan 16 sukan serta 400 acara yang akan dipertandingkan.


Tiga venue utama temasya terbesar di Asia Tenggara itu adalah Kompleks Sukan Bukit Jalil, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dan MITEC.Naza taja kenderaan rasmi, venue Sukan Sea dan Para ASEAN 2017Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata Naza juga menyatakan persetujuan untuk menaja Malaysian International Trade and Exhibition Centre (MITEC) sebagai salah satu daripada tiga venue pertandingan Sukan SEA 2017 nanti. - Filepic

Utk pengetahuan korang bangunan Mitec nie betul2 sebelah office Anum

Ok dah x tau nak merepek apa, Jom sambung kerja

May 30, 2017

Sharing Is Caring : How To Avoid Negative Thinking

8:00 AM 6 Comments
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Sharing is Caring: How to Avoid Negative Thinking
by Remez Sasson
Image result for sun
It is no secret that negative thinking is part of almost everyone’s life.

For some reason, it seems it is easier to think negative thoughts, than to think positive thoughts. Sometimes, there are more negative thoughts, and sometimes fewer, depending upon the mood, situation, and circumstances.

Unpleasant situations, problems and difficulties arise in everyone’s lives, and these events cause negative thinking.

Often, people are not very much aware of the thoughts they are thinking, and therefore, get easily immersed with negative thoughts and negative moods when listening to the news or to people talking about their problems.

It would be a good strategy to avoid negative thinking, though, in many cases, it is easier said than done.

How to Avoid Negative Thinking? Here are a few techniques:

1. Try to be aware of your thoughts. Most often, one thinks in an automatic way, hardly aware of what he or she are thinking. If you strive to become aware of your thoughts, you will know when you are thinking negatively, and therefore, would be in a better position to avoid them.

2. When catching yourself thinking negatively, consciously, try to think of something else, something positive and uplifting.

3. Choose to watch happy and funny movies, instead of movies about disasters and unhappiness.

4. Think often about the goods things you have in your life, and less about the bad things. Look at the filled part of the glass, not at the empty part, even if the empty is greater than the full.

5. Align your thinking with your actions. When doing something, focus on it. When eating, focus on the act of eating. When dressing, focus on dressing, and when exercising your body, focus on the exercise. In this way, you will not make a place for negative thinking.

6. Sometimes, during the day, visualize yourself doing something you love doing, like walking or sitting on the beach, visiting a beautiful place, or being in the company of people you love.

You may also think about happy events or success you had recently. All of these thoughts are positive ways to help you avoid negative thinking.

7. Be aware that sometimes, problems and difficulties are blown out of proportions. Often, they are minor problems and difficulties not worth your time and energy. Having this point of view can help you avoid negative thinking, when facing problems or difficulties.

8. If negative thoughts persist, write them down, and analyze them to see if there is any truth in them.

9. Don’t fight the thoughts you don’t want or don’t like. If you fight them, they become stronger. A better approach would be treating them with detachment and lack of interest.

10. Surround yourself with positive people.


http://www.successconsciousness.com


May 29, 2017

Ramadhan Ke-2

2:13 PM 10 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat Petang
Bermula hari ini Anum akan share
gambar2 menu berbuka kami ya
Ok start dari semalam ya
Menu for Iftar Ramadhan-2

Idea, Idea, Idea

8:00 AM 10 Comments
Assalamualaikum semua
Selamat menyambut Ramadhan 
Alhamdullilah diberikan kesempatan bertemu lagi dengan Ramadhan kali ini
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Memang tak ada idea nak update blog sekarang nie, 
Anum just share gambar2 semasa balik kampung last week..
Selamat Berpuasa semua

May 26, 2017

Bagaimana Kita Tahu Kita Ikhlas Atau Tidak Ikhlas

8:00 AM 10 Comments
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

BAGAIMANA UNTUK TAHU KITA IKHLAS ATAU TIDAK IKHLAS

Tidak ada sesiapa yang mengatakan tidak ikhlas bila berbuat kebaikan. Semua manusia akan mengatakan ikhlas dengan setiap perbuatannya. Ada orang terang-terang menyebut Saya Ikhlas setiap kali beramal dan ada yang mencatat Yang Ikhlas dalam setiap surat atau emel.

Adakah kita benar-benar ikhlas dalam setiap kebaikan yang kita buat?

Hakikat yang patut diketahui ialah tidak ada seorang pun yang tahu, siapa yang ikhlas dan siapa yang tidak ikhlas. Malah kita sendiri pun tidak tahu, kita ini ikhlas atau tidak. 2 malaikat yang mencatat amalan seseorang juga tidak tahu, orang itu ikhlas atau tidak.

Sesungguhnya hanya Allah SWT yang tahu, hamba-Nya ikhlas atau tidak dalam perbuatan mereka.

Bagaimanapun ada caranya untuk tahu kita ini ikhlas atau tidak. Jangan fikirkan keikhlasan orang lain. Periksa keikhlasan kita sendiri. Bagaimana caranya?

Cara menilai keikhlasan

Apa perasaan anda bila budi yang anda tabur tidak dikenang atau dibalas? Apa rasa hati anda bila kebajikan yang anda buat dibalas dengan kejahatan? Perasaan yang timbul itulah penentu mudah untuk tahu kita ini ikhlas atau tidak.

Hati kita belum benar-benar ikhlas jika ianya sakit bila budi yang kita buat dilupai. Hati kita belum benar-benar ikhlas jika ianya geram saat kebajikan kita dibalas kejahatan.

Bila seseorang itu lupa kebaikan yang dibuatnya pada orang lain. Bila hati orang itu tidak terasa apa-apa, tidak kesal bila madu dibalas dengan tuba. Itulah tanda hatinya ikhlas.
Image result for HATI YG IKHLAS TIDAK PERASAN DENGAN PUJIAN
Periksa sendiri apa rasa hati dan perasaan kita bila kebaikan kita tidak dikenang dan bila kita dibalas jahat atas setiap baik yang kita buat.

Manusia selalu menganggap kebaikan yang dibuatnya adalah dari dia dan untuk dia. Dia menganggap kebaikan yang dibuat kerana kemurahan hatinya dan kebaikan itu mesti kembali pada dirinya. Kembali dengan cara…

1.            Mesti mengucapkan terima kasih padanya.
2.            Kenangkan apa yang dia buat.
3.            Sebar-sebarkan cerita kebajikan yang dia buat pada orang lain.
4.            Jangan tolak bila dia minta berbuat sesuatu.
5.            Dan sebagainya.

Kebaikan kita pada orang sebenarnya adalah dari Allah SWT. Allah SWT telah menjadikan kita sebagai ‘saluran’ untuk Allah SWT menyampaikan nikmat-Nya kepada manusia.
Image result for ikhlas seperti surat al ikhlas
Sebagaimana Allah SWT telah melantik Nabi dan Rasul sebagai wakil-Nya untuk menyampaikan ajaran-Nya. Begitulah Allah SWT telah ‘melantik’ kita sebagai ‘wakil’ untuk menyebar nikmat kurniaan-Nya kepada manusia lain.


#Jangan salah faham dengan maksud penerangan ini dan jangan jadikan ayat ini sebagai ayat kontroversi#


Maka kita tidak sepatutnya berbangga dengan kebaikan yang kita buat. Kita hanya melaksanakan amanah untuk mengagih-agihkan nikmat Allah SWT kepada sesama manusia. Kita sepatutnya bersyukur kerana Allah SWT telah mengagihkan nikmat-Nya melalui kita.
Image result for HIDUP SEPERTI AKAR
Kebaikan sebenar ialah dapat berbudi kerana ALLAH SWT. Itu yang membuatkan seseorang itu berasa tenang dalam melakukan kebaikan walaupun kebaikannya tidak dibalas dengan baik.


Selamat Menyambut Bulan Puasa Semua

May 24, 2017

FUSION DART CHAMPIONSHIP 2017 - MIXED DOUBLE EVENT

8:00 AM 14 Comments
Assalamualaikum semua
Hari ini nak up gambar2 semasa Kejohanan Dart Mixx Double 
Last week
 Kami dapat tempat ke 32 sahaja
 Bergambar dengan Big Boss
 Kak Ning yg banyak memberi tunjuk ajar
 K.Izan lg la power
 Menceriakan suasana pertandingan
Setakat 32 sahaja yg mampu
Inshaallah cuba lagi ya.. lepas nie kita stop sebulan memberi laluan bulan Ramadhan
Oh ya hari ini Anum ada di kampung, Temerloh
Ada interview doakan Anum ya
pada yang singgah blog Anum terima kasih


May 23, 2017

KEJOHANAN DART SUKAN DALAMAN MATRADE 2017 (20 MEI 2017, SABTU)

8:00 AM 16 Comments
Assalamualaikum semua
Hari ini baru ada masa nak up entry Last week
Sekarang dekat office semua bz dengan latihan sukan
Every year memang ada sukan dalaman
Last week yg dinanti-nanti iaitu Dart
 Jom layan gambar2 semasa pertandingan ya
 Apa yang penting team kami Johan
 Gambar x ready nie.. haha
 Kiraan mata keseluruhan
 Pembahagian nama utk peserta (Line up)
 Game On
 Sempat lagi tgk camera ek Mus
 Ending Group kami Juara, Alhamdullilah
 Bab bergambar kasi pada Anum la ek
 Layan je la 
 Suka sangat hubby target dia tercapai
Ok habis da... 


May 22, 2017

RESEPI AYAM PERCIK BAKAR

3:00 PM 14 Comments
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Lazada Ramadhan RayaBlogger Contest | Lazada menganjurkan beberapa peraduan mudah untuk blogger iaitu Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest (Peraduan Lazada Ramadhan Raya Blogger)  sempena nak masuk bulan ramadhan dan diikuti dengan syawal tidak lama lagi. Sebut sahaja Lazada siapa tak kenalkan, Lazada ni boleh dikatakan tempat shopping online utama pilihan ramai kaki shopping online di Malaysia dan beberapa buah negara sekitarnya, termasuk Filipina dan Thailand juga kerana banyak pilihan jenama, harga yang murah, dan juga banyak cara pembayaran untuk pembeli pilih. 

Bertepatan dengan penjualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) yang akan berlangsung dari 19 Mei hingga 30 Jun (di mana anda boleh mencari diskaun khas sehingga 90%!) 
Contest yang terbuka untuk para blogger ini sedang berlangsung 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks) , ini merupakan 4 contest yang berbeza mengikut minggu . Semakin ramai blogger yang join, semakin banyak dan lumayan hadiah Lazada tawarkan. Jom kita tengok, apa hadiah hebat Lazada nak bagi blogger yang join contest ni...

1. Less than 100 Participants (15 winners)
15 x RM100

2. More than 100 Participants (20 winners)
1st Prize: 1 x RM400
2nd Prize: 8 x RM150
3rd Prize: 11 x RM100 

3. More than 200 Participants (50 winners) 
1st Prize: 1 x RM500 
2nd Prize: 16 x RM150 
3rd Prize: 33 x RM100 

4. More than 300 Participants (80 winners) 
1st Prize: 1 x RM600 
2nd Prize: 35 x RM150 
3rd Prize: 44 x RM100 

Lumayan kan. Jadi jom kita memeriahkan contest blogger ni sebab makin ramai join, makin tinggi peluang nak menang hadiah. Mana tau kan... rezeki... Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu.


a. What are your favorite Iftar dishes?

Sudah Semestinya Ayam Percik
b. Share the recipes

Disebabkan favorite Anum setiap kali menjelang bulan puasa adalah ayam percik, so mari Anum share dengan semua Resepi. Cuba tau

AYAM PERCIK BAKAR
Bahan-Bahan

- Ayam
- Cili Kering (Suka Pedas Lebihkan)
- Bawang Kecik
- Bawang Putih
- Halia
- Lengkuas
(Semua Bahan-Bahan Diatas Dikisar)
- Serai (Titik)
- 3 Serangkai
- Santan
- Gula
- Garam Kasar
- Asam Keping

Cara-Cara Memasak
1. Masukkan Semua Bahan Dalam Periuk/Kuali Kecuali Gula.
2. Bila Ayam Separuh Masak,Keluarkan Ayam Dan Bakar..
3. Kuah Lebihan Rebus Ayam Tadi Campurkan Lagi Sedikit Santan Dan Gula Dalam 4 Ke 5 Sudu.
4. Masak Sampai Pekat Likat, Sebatikan Rasa Masam Masin Sedikit, Manis Kena Lebih.
5. Siap Untuk Dihidang.

c. What kind of product in Lazada can help you prepare the dishes?

Ini antara soalan yang paling x sabar nak jawab kerana dengan adanya LAZADA ini banyak membantu Anum daripada segi masa, maklum la wanita yang bekerja ini selalunya x cukup masa kan. So apa antara produk yang membantu Anum utk menyediakan hidangan sempena bulan Ramadhan dan syawal yang akan tiba, sudah semestinya under Ramadhan Bazaar. Dengan adanya kategori istimewa ini memudahkan anum untuk menyediakan hidangan, anum x perlu buang masa pergi ke mana-mana mall utk beli, dengan adanya Lazada dapat menjimatkan masa serta harga yang ditawarkan sangat berbaloi..

Bukan itu sahaja utk produk kategori Riang Ria Raya Groceries Cooking pula banyak mambantu Anum menjimatkan masa dalam mencari bahan/barang utk menyediakan masakan Anum..Sebagai contoh kategori ini Anum memilih utk membeli Pes makanan.

Kalau korang x percaya sila la terjah , sangat2 berbaloi tau ..
Wish me all the best

To participate, please check the instruction on this page :  http://www.lazada.com.my/blogger-contest/


♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Tags

allaboutdart (21) Anniversary (28) Arissa Zahra (10) Blogger (7) Bloglist (8) Bloglist #1 AnumKhairil (2) Dart (22) darters (20) Holiday (172) Honeymoon (18) Instagram (13) My Family (112) Reviews (4) Sharing (438) SPONTANEOUS (136) Travel (101) Wedding (56) Weekend (30) Wordless (165) XPDC (9)