Renungan Jumaat : Beginalah Zaman Memotivasikan Kita - ♥TWO SOULS BECOME ONE♥

Apr 14, 2017

Renungan Jumaat : Beginalah Zaman Memotivasikan Kita

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

BEGINILAH ZAMAN MEMOTIVASIKAN KITA

BERKARYA
Renungan:-
Jika anda mempunyai kedudukan di alam ini, anda adalah satu angka yg mempunyai nilai, ertinya anda harus ikut berganding bahu dan berperanan dalam usaha memakmurkan bumi dan membangun kehidupan umat serta ikut mempersembahkan sebuah karya dan perkhidmatan yg sesuai dengan kemampuan anda. Kemudian kalau begitu, apa balasan yg sesuai bagi orang yg mendengar dan melihat,namun ia tidak bekerja, tidak berkarya dan tidak mempunyai peranan dalam usaha membangun kehidupan umat. Seorang pekerja yg malas akan pekerjaannya, ia hanya tidur makan hukuman yg tepat tidak lain adalah teguran keras dan tidak memberi upah, hal ini dilakukan agar ia insaf dan tersedar dari rasa malasnya tersebut.

Wahai orang yg menginginkan kebaikan bagi diri dan umat, jangan sampai anda menjadi org yg tidak mempunyai nilai sama sekali sehingga anda dilupakan, janganlah anda menjadi seperti barang yg tidak berharga. Cara hidup yg paling remeh dan hina di alam ini adalah manusia yg hanya makan, minum dan tidur. Ia sama seperti halnya telah berada di alam kematian, hanya sahaja ia masih makan dan minum. Ia sama halnya telah berada di alam kubur, hanya sahaja ia masih tertawa dan tidur. Kafilah kehidupan tidak akan mahu menunggu orang-orang yg malas dan lambat, kerana kafilah ini hanya diperuntukkan bagi orang-orang yg aktif berkarya,seluruh kerusi yg ada telah ditempah,waktu tidak akan menunggu siapa pun, dan di dalam kalifah kejayaan dan prestasi tidak ada kerusi bagi orang-orang yg rendah darjatnya dan tidak berguna. 

Maksud Kafilah :-  Pemimpin/Ketua/Idividu

SEMUT DAN KEJAYAAN

Renungan:-
Filosofi hebat semut yg patut kita (manusia) contohi:
SEMUT selalu berkerjasama (Team Work)
Kita perhatikan cara kerja semut, dari mengangkat sebutir nasi hingga memakannya. Sebutir nasi yg cukup berat bagi semut, diangkat beramai-ramai ke tempat mereka. Kemudian mereka akan memakannya pula bersama2. Andai kata ada kawan mereka mengalami kesulitan maka kawan semut yg lain akan datang membantu bukan utk kepentingan peribadi namun utk kepentingan bersama. 
SEMUT saling peduli
Kebiasaanya semut saling bersentuhan (dlm bahasa semut,menegur atau bersalaman) jika bertemu, menandakan bahawa bangsa semut memiliki kepedulian dan sikap keakraban yg tinggi.  Mereka (bangsa semut) merasakan tidak ada yg berbeza di antara mereka. Bayangkan, apa akan jadi jika di persekitaran sekeliling kita, sudah hilang rasa peduli?Jadi sikap semut ini dapat dijadikan pengajaran utk kita MANUSIA menjaga keharmonian,rasa hormat dlm menjadikan iklim pekerjaan yg kondusif.
SEMUT tidak pernah menyerah
Bangsa semut selalu mencari jalan keluar jika terdapat halangan dlm urusan mereka, semut pantang menyerah kalah dalam berusaha.

SEMUT yg selalu bersedia
Pada saat musim kemarau, mereka mengumpulkan persediaan logistik dlm gudang yg dibangun di dalam sarang mereka yg jumlahnya cukup utk ribuan anggota keluarga mereka (semut). Hal ini sebagai bekalan utk mengatasi saat musim hujan yg menyebabkan semut susah mencari makanan di luar sarang. 

SEMUT bijak mencari peluang
Pepatah ada mengatakan “Ada gula Ada semut”. Seekor semut saja tidak pernah berhenti, putus asa, selalu mencuba dan berusaha utk tetap sampai pada matlamatnya. Sementara kita sebagai MANUSIA, yg di katakan makhluk terbaik dilengkapi akal fikiran adalah sebaliknya. Kita seharusnya lebih baik dari semut makhluk kecil tapi sangat produktif tetapkanlah terus berusaha dengan pelbagai cara yg terbaik. 

18 comments:

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

♥Happy Moment♥

♥Happy Moment♥
Love u More than u love me

♥Qudut & Anum♥

♥Qudut & Anum♥