Campaigns

Mar 10, 2017

Cara Mudah Buat Benih Strawberry & Tanam Sendiri Di Rumah. Tak Payah Pergi Cameron Highlands Lagi

Assalamualaikum semua
Selamat hari Jumaat yang indah
Selain ingin menikmati keindahan ladang teh yang menghijau dan udaranya yang segar, ramai yang ke Cameron Highland sebab nak makan strawberry murah! Betul tak?
Tapi korang tahu tak sebenarnya korang boleh buat benih strawberry dengan mudah dan tanam sendiri. Jom tengok perkongsian menarik Asri Meris ini. Mudah!
Keringkan buah
 Kupas kulit strawberi & letakkan di atas kertas tisu. Keringkan selama beberapa hari. Jemur dalam rumah je. Seeloknya guna strawberry tempatan je untuk jadikan benih.

Benih akan kelihatan

 Selepas beberapa hari, akan kelihatan benih. Asingkan benih dari kulit perlahan2. Sekiranya betul2 kering, biji benih akan tanggal sendiri.

Pokok mula naik lepas 3 minggu

Selepas 3 minggu ditanam, ini hasilnya! Dan…

Siap untuk dimakan!

34 comments:

  1. uih..senang nya..gitu je ek nak buat...kalau ada masa boleh lah try buat ni

    ~ Kisahsidairy~

    ReplyDelete
  2. aritu tgk jugak org kongsi kat FB..kalau rajin, blh la try ni..gantung2 je..ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la kan mana tau lepas utk makan sendiri

      Delete
  3. Serius macam ni?macam nak cuba lah..tapi kalau cuaca panas tak menjadi..kena letak dalam aircon ke ek?
    JanjiKita

    ReplyDelete
  4. busyra ada tngok dlm fb smalam. mmg senang kan nak buat. hehe. bestnyaaa kalau nmpak strawberrii ada dkt rumah. hehe

    ReplyDelete
  5. Tak pernah tahu pon sebelum ni..bestt ni..bole try..thanks 😊😊

    ReplyDelete
  6. wah menariknya ada strawberry kat rumah sendiri. nanti nak cuba lah. tq share

    ReplyDelete
  7. Bestnyaaaa!! macam menarik dan mudah ja. boleh suruh mak cuba ni nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la mana tau lepas utk makan sendiri

      Delete
  8. Wah, nampak macam senang jea nak tanam strawnberi.. =) Saya nak jemput akak untuk join segmen saya..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/03/segmen-awak-follow-saya-saya-follow.html

    ReplyDelete
  9. Eh..CCL baru tahu cara penanaman strawberi ni ...

    ReplyDelete
  10. Wahhhh bagus ni....Puas makan stroberi ye Num

    ReplyDelete
  11. Hehehe agak2 kalau akak tak kat umah akak ni anum berbuah ke tak ni hehehe

    ReplyDelete
  12. Memang senang! Boleh try nanti...

    ReplyDelete
  13. wahh..baru tahu cara nak ambik biji strawberry tu.
    sangat bermanfaat entri ni

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Tags

allaboutdart (21) Anniversary (28) Arissa Zahra (10) Blogger (7) Bloglist (8) Bloglist #1 AnumKhairil (2) Dart (22) darters (20) Holiday (172) Honeymoon (18) Instagram (13) My Family (112) Reviews (4) Sharing (438) SPONTANEOUS (136) Travel (101) Wedding (56) Weekend (30) Wordless (165) XPDC (9)