Campaigns

Jun 30, 2016

SPONTANEOUS THURSDAY #114

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Suddenly, a cockroach flew from somewhere and sat on her. I wondered if this was the cockroach’s response to all the glory that was spoken about it! She started screaming out of fear. With panic stricken face and trembling voice, she started doing jumping, with both her hands desperately trying to get rid of the cockroach. Her reaction was contagious, as everyone in her group got cranky to what was happening. 
The lady finally managed to push the cockroach to another lady in the group. Now, it was the turn of the other lady in the group to continue the drama. The waiter rushed forward to their rescue. In the relay of throwing, the cockroach next fell upon the waiter. The waiter stood firm, composed himself and observed the behavior of the cockroach on his shirt. When he was confident enough, he grabbed and threw it out with his fingers.

Sipping my coffee and watching the amusement, the antenna of my mind picked up a few thoughts and started wondering, was the cockroach responsible for their histrionic behavior? If so, then why was the waiter not disturbed? He handled it near to perfection, without any chaos. It is not the cockroach, but the inability of the ladies to handle the disturbance caused by the cockroach that disturbed the ladies.

I realized even in my case then , it is not the shouting of my father or my boss that disturbs me, but its my inability to handle the disturbances caused by their shouting that disturbs me. It’s not the traffic jams on the road that disturbs me, but my inability to handle the disturbance caused by the traffic jam that disturbs me. More than the problem, it’s my reaction to the problem that hurts me.

Lessons learnt from the story:

I understood, I should not react in life. I should always respond.
The women reacted, whereas the waiter responded.
Reactions are always instinctive whereas responses are always intellectual...

Share:
Read More

Jun 29, 2016

ANIH beri diskaun tol 10% di Lebuhraya Karak dan LPT 1 sempena Aidilfitri, TTA turut dikeluarkan

Assalamualaikum semua
Sempena menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi, ANIH Berhad selaku pemegang konsesi Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT 1) mengumumkan diskaun tol sebanyak 10% untuk semua pengguna yang membuat bayaran secara elektronik di KLK dan LPT1. Diskaun itu akan ditawarkan secara 24 jam, bermula jam 12.00 pagi hari Rabu, 6 Julai 2016.

Pengarah ANIH Berhad, En Nik Fauzi Tan Sri Nik Hussein berkata, semua pengguna lebuh raya, khususnya di LPT 1 digalakkan untuk membuat bayaran tol secara elektronik bagi memperoleh manfaat diskaun selain membantu perjalanan menjadi lebih mudah.
“Diskaun ini sebahagian komitmen tanggungjawab sosial ANIH Berhad kepada pengguna KLK dan LPT 1 selain sebagai tanda penghargaan kepada pengguna yang sentiasa menyokong perkhidmatan rangkaian lebuh raya kami,” ujarnya menerusi kenyataan media yang dikeluarkan semalam.
Dalam masa yang sama, Anih turut mengeluarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) sebagai langkah untuk membantu pengguna menikmati perjalanan yang selesa di KLK dan LPT 1 pada waktu puncak di musim cuti perayaan Aidilfitri.
Jadual TTA Aidilfitri 2016 untuk pengguna KLK dan LPT 1 pula memberi penekanan trend perjalanan yang akan bermula dari 2 hingga 3 Julai 2016 (bagi yang ingin pulang ke negeri di Pantai Timur), dan 9 hingga 10 Julai 2016 (untuk pengguna kembali semula ke ibu kota).
“Kami menjangkakan jumlah kenderaan yang menggunakan KLK dan LPT 1 pada waktu puncak akan meningkat kepada 264,258 kenderaan sehari. Ia merupakan peningkatan sebanyak 87% berbanding hari-hari biasa, iaitu sebanyak 141,000 kenderaan sehari. Waktu puncak dijangka akan bermula pada 1 hingga 3 Julai 2016 dan 8 hingga 10 Julai 2016,” katanya.
Jadual TTA yang diperkenalkan ANIH Berhad sejak 2009, terdiri daripada cadangan perjalanan berperingkat mengikut masa dan destinasi tertentu dari Lembah Klang ke negeri-negeri dan bandar-bandar utama di negeri pantai timur Semenanjung Malaysia. Ia dirangka berdasarkan kepada analisis pergerakan trafik pada waktu puncak setiap kali musim perayaan pada tahun sebelumnya.
Pengenalan TTA bertujuan untuk menyuraikan pergerakan trafik dan mengurangkan kesesakan di laluan-laluan utama lebuh raya, plaza-plaza tol dan kawasan rehat pada waktu-waktu puncak.
Nik Fauzi juga menasihati pengguna lebuh raya supaya mengamalkan pemanduan berhemah selain peka dan berhati-hati khususnya ketika pulang ke kampung halaman dan kembali semula ke Kuala Lumpur.
Dalam pada itu, pengguna juga dinasihatkan supaya mendapatkan maklumat trafik terkini di KLK dan LPT 1 menerusi laman sosial Twitter di akaun @LPTTrafik atau Facebook di akaun Lebuhraya Pantai Timur, talian LPT-Line 09-547 9111, papan tanda elektronik di lokasi-lokasi terpilih serta mengikuti laporan trafik terkini menerusi siaran-siaran radio utama negara.

Share:
Read More

Jun 28, 2016

IFTAR with my family

Assalamualaikum semua
Hari ini dah masuk Ramadhan ke 22 kan
sekejap masa berlalu rasanya baru je sambut ramadhan
tup2 ramadhan dah nak berlalu pergi kan
Ok la seperti dijanjikan Anum nak up gambar2 Family Anum ya
Ateh with Muslim kirimkan gambar perjalanan ke rumah Anum 
Mimi & Ayah.. (Abg Anum dari Kajang)
Sementara menanti kedatangan tetamu
Tadaaaaaaaaa tepat Jam 7pm Anum mulakan hidangan

Menu utama kami Shell Out
Seafood my fav 
Tadaaaaaaaaaaaaaaaa
Banyak x menu2 kami
Arissa yang tewas berbuka dulu
Suka dapat susu
Ini la sebahagian adik beradik Anum yang dapat hadir
Ini baru 4 orang yang hadir bersama family masing2
Alhamdullilah dapat berbuka bersama sempena kedatangan my mom ke KL
Santai2 after berbuka 
Semuanya tersandar kekenyangan.. hehe
Ok la nak sambung kerja 
Bye2


Share:
Read More

Jun 27, 2016

Menu berbuka Anum Week3

Assalamualaikum semua
Selamat Pagi Isnin
Ok hari ini nak up menu masakan Anum last week ya
 Ramadhan 15
 Ramadhan 16 
 Ramadhan 17
 Ramadhan 18
 Dessert Ramadhan 19
 Ramadhan 19
 Dessert Ramadhan 20
 Ramadhan 21
Ramadhan 21
Alhamdullilah semalam my family datang IFTAR dekat rumah
So kami pun bershell out la semalam
hehe, makan reramai seronok
esok Anum up gambar2 my family ya
Thanks sudi singgah


Share:
Read More

Jun 24, 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016

Assalamualaikum semua
Ok hari ini ada masa terluang sedikit so Anum nak join Segmen Bloglist Azhafizah..
Ok nak tau cara2 jom baca selanjutnya

Bersiaran kembali untuk segmen rutin 2bulan sekali di blog Fiza. Kembali dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Ada yang tak sempat sertai bulan April yang lepas kan dan juga yang tak berpeluang masuk dalam bloglist blog Fiza. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 29 JUN 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
2. Copy coding dalam kotak bawah ni dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^


Share:
Read More

Renungan Jumaat: Mengenal Ruqayyah, Putri Rasulullah

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera...

Di dalam Islam, keluarga Rasulullah ﷺ memiliki kedudukan yang istimewa. Umat ini menyebut keluarga mulia ini dengan ahlul bait. Anak dan istri Rasulullah ﷺ, keluarga Ali, keluarga Aqil, keluarga Ja’far, dan keluarga Abbas, merekalah ahlul bait itu. Beliau ﷺ berpesan,

“Dan terhadap ahli baitku, aku ingatkan kalian kepada Allah tentang ahli baitku. Aku ingatkan kalian kepada Allah tentang ahli baitku. Aku ingatkan kalian kepada Allah tentang ahli baitku.” (HR. Ahmad, No.18464).

Sebuah pesan yang dalam sehingga beliau merasa perlu mengulanginya tiga kali agar benar-benar diperhatikan.

Abu Bakar radhiyallahu ‘anhu pernah berkata kepada Ali bin Abi Thalib radhiyallahu ‘anhu: “Sungguh aku lebih senang menyambung tali kekerabatan kepada keluarga Rasulullah ﷺ daripada keluargaku sendiri.” (HR. Bukhari, No. 3712).

Jika kita hendak mengamalkan pesan Nabi. Atau meneladani Abu Bakar. Salah satu langkah yang bisa kita tempuh adalah dengan mengenal anggota keluarga beliau ﷺ. Di antara anggota keluarga beliau adalah Ruqayyah binti Muhammad ﷺ.

Mengenal Ruqayyah, Putri Rasulullah

Ruqayyah adalah putri dari penghulu manusia dan utusan Allah ﷻ yang paling utama, Muhammad bin Abdullah ﷺ. Sedangkan ibunya adalah wanita terbaik, Ummul Mukminin Khadijah binti Khuwailid radhiallahu ‘anha.

Putri Nabi ini lahir saat Rasulullah berusia 33 tahun.

Rasulullah menikahkan putrinya ini dengan Utbah bin Abu Lahab. Pernikahan yang dilangsungkan saat usianya belum genap 10 tahun. Demikianlah kultur saat itu. Penikahan berlangsung di usia muda. Nabi juga menikahkan putri beliau yang lain, Ummu Kultsum, dengan Utaibah bin Abu Lahab. Pada saat turun surat al-Masad atau al-Lahab yang mencela kekufuran Abu Lahab.

“Binasalah kedua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia akan binasa.” Hingga ayat terakhir…

Abu Lahab dan istrinya, Ummu Jamil binti Harb, berkata kepada kedua putranya, “Ceraikanlah putri-putri Muhammad!”

Keduanya pun menceraikan putri beliau sebelum mencapurinya. Ini adalah kemuliaan dari Allah. Kemudian ia menikah dengan Utsman bin Affan radhiallahu ‘anhu.

Memeluk Islam dan Hijrah ke Habasyah

Ruqayyah memeluk Islam ketika ibunya, Khadijah binti Khuwailid beriman kepada suaminya. Kemudian Rasulullah ﷺ membaiat Ruqayyah dan saudari-saudarinya bersama wanita-wanita lain yang baiat kepada Nabi. Saat itu ia baru berusia 7 tahun.

Kunyahnya adalah Ummu Abdillah. Dan juga disebut Dzu Hijratain, karena turut serta dalam dua kali hijrah. Ke Habasyah dan ke Madinah.

Saat Utsman hendak hijrah ke Habasyah, Rasulullah berkata padanya, “Bawa sertalah Ruqayyah bersamamu.”

Rombongan ini terdiri dari 12 orang laki-laki dan 4 orang wanita. Mereka dipimpin oleh Utsman bin Affan dan istrinya Ruqayyah. Rasulullah ﷺ bersabda kepada Abu Bakar menyifati keduanya:

“Wahai Abu Bakar, keduanya adalah orang pertama yang berhijrah di jalan Allah setelah Luth dan Ibrahim ‘alaihimassalaam.” (HR. al-Hakim dalam al-Mustadrak 6849).

Pernikahan dengan Utsman

Kesabaran senantiasa berbuah indah, di dunia atau di akhirat. Allah ﷻ gantikan musibah karamnya biduk rumah tangga Ruqayyah di masa silam dengan ganti yang jauh lebih mulia. Ia berjodoh dengan laki-laki mulia dan shaleh. Dialah yang termasuk 8 orang pertama yang memeluk Islam. Seorang yang dikabarkan menjadi ahli surga saat masih menghela nafas di dunia. Ruqayyah menikah dengan Utsman bin Affan radhiallahu ‘anhu.

Selain kedudukan mulia di sisi Allah dan Rasul-Nya, Utsman bin Affan juga memiliki keutamaan lainnya. Ia adalah salah seorang pemuda Quraisy yang terkaya, tampan, mulia, dan dermawan. Sekarang, keutamaan itu kian bertambah. Ia dianugerahi wanita shalihah, Ruqayyah putri Rasulullah ﷺ. Dari pernikahan ini, keduanya dianugerahi seorang putra. Yang mereka namai Abdullah. Ruqayyah pun dikenal dengan Ummu Abdullah (al-Hakim dalam al-Mustadrak 6850).

Wafat

Saat kaum muslimin bersiap berangkat, mencegat kafilah dagang Quraisy di Badar, Utsman bin Affan radhiallahu mohon izin kepada Rasulullah ﷺ untuk tak turut serta. Ia ingin mendampingi istrinya yang tengah sakit. Rasulullah ﷺ mengizinkannya.

Ketika Zaid bin Haritsah masuk ke Madinah menyampaikan kabar gembira tentang kemengan di Badar, saat itu pula kabar duka mengaduk suasana. Putri Rasulullah ﷺ wafat di sisi suaminya, Utsman bin Affan. (Ibnu Hibban dalam ats-Tsiqat, 2/144).

Ruqayyah wafat pada usia 22 tahun. Jenazahnya dimakamkan di pemakaman Baqi’ al-Gharqad, Madinah.

Semoga Allah merahmati Ruqayyah, putri Rasulullah. Ia adalah wanita pahlawan dua hijrah. Semoga shalawat dan salam senantiasa tercurah kepada ayahnya dan seluruh keluarganya. Dan juga memberi rahmat kepada ibunya, Khadijah.


Share:
Read More

Jun 23, 2016

Cerita Semalam

Assalamualaikum semua
Bestnya semalam cuti kan
Semalam my mom datang KL
Horey leh berbuka dan sahur bersama
 My mom sampai KL jam 11.30am
 Zai n husband pick up my mom & jalan2 pusing KL
 Ptg semalam kami IFTAR sama2
 Restoran pilihan kami adalah Chakri Place KLCC
 Sempat lagi zai selfie...
 Sementara menunggu waktu berbuka, lepak2 chit chat
 Amboi Arissa... siap sampai pejam mata dia melayan Papa
 Alhamdullilah my mom happy bila berada dekat dengan anak2
 Arissa pun teruja sebab tgk makanan banyak
 Dessert yang tersedia
 Nampak semua menarik kan
 Special menu dessert dia sireh.. 
 Sukanya dia siap bukak mulut lagi
 Jom tgk antara hidangan yang tersedia
 Menarik kan
 Semua jenis makanan ada
  yang nie paling special la hehe
 Lps IFTAR kami lepak2 dekat taman KLCC
 Deco Raya KLCC
Layan Arissa tgk air colourful jap.. lepas tue kami balik.. Now my mom lepak rumah Zai dulu, esok lusa datang rumah Anum plak.. horeyyyyyyy

Share:
Read More

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels