Campaigns

Aug 12, 2016

Masih Menganggur Walau Ada Ijazah, Lelaki Ini Beri Nasihat Berguna Buat Netizen…Penting!

Assalamualaikum semua
Selamat hari Jumaat 
Hari ini Anum share enty yang bleh jadikan pedoman ya
Orang selalu cakap, untung kalau ada kelulusan universiti macam diploma, ijazah, master atau PhD. Kalau ditanya kebanyakan mak ayah pulak, kelulusan ni penting untuk menjamin kita kerja gomen (government). Diorang anggap kerja gomen tu lebih terjamin dan stabil berbanding buat bisnes, kerja swasta dan sebagainya.
Tapi, semua tu dulu. Masa ekonomi tengah rancak dulu. Sekarang ni kelulusan tinggi tak menjamin kita dapat kerja tau. Majikan dah mula tengok soal pengalaman kerja dan softskills. Macam manalah agaknya kalau generasi akan datang ye? Dahlah kalau nak kerja gomen kena tunggu veteren-veteren yang pencen umur 60 tahun dulu baru ada kekosongan. Kami share dengan korang luahan pemuda ni tentang isu tersebut.

Sekarang memang susah nak kerja

Screen Shot 2016-08-10 at 12.01.00 PM

Macam mana nasib generasi seterusnya?

Screen Shot 2016-08-10 at 12.01.11 PM

Ijazah bukan tiket untuk dapat kerja

Screen Shot 2016-08-10 at 12.01.22 PM

Ramai je berjaya tanpa ijazah

Screen Shot 2016-08-10 at 12.01.31 PM

Manusia bukan Tuhan yang nak aturkan hidup


Happy Weekend semua 



Share:

12 comments:

  1. Betul tu akak. Ada kelulusan dah tak sama macam dulu.

    ReplyDelete
  2. Kena buat kerja part time sementara ada kerja yang ok dapat.

    ReplyDelete
  3. Ramai hari ni yang berjaya bermula dari bawah. Kena rajin berusaha untuk meneruskan kehidupan yang mencabar ni.

    ReplyDelete
  4. Kalau 10 thn yg lepas mmg ye...kelulusan adalah sgt dipandang..
    zaman skrg nie walaupun ada kelulusan,kena lebih bekerja keras..persaingan terlalu ramai...:)

    ReplyDelete
  5. Mmg zaman ni ijazah tak menjamin pekerjaan tp sekurang kurangnya kita lebih setingkat dpd org lain Num

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels