Feb 3, 2016

6 Tips Jimat Cermat Paling Bijak Yang Korang Boleh Buat Untuk Tahun 2016!

Assalamualaikum semua
Hari ini Anum nak share tips jimat ngan korang ya
Woih.. Masak ni masak. Tol naik, cukai naik, semua benda pun nak naik. Tapi, gaji dok takat tu juga. Kalau maintain macamni memang alamatnya makan batu berulamkan pasir sambil menangis tersedu-sedu tiap pertengahan bulan.

So, meh Anum nak share 6 idea bijak untuk korang try berjimat di tahun 2016 yang serba mencabar ni. Mana tahu taktik ni boleh korang buat sampai tahun-tahun seterusnya kan?
1. Masak sendiri, bawa bekal
Jangan sesekali merendahkan bakat masakan korang. Well, jika korang memasak saban hari dan membawa bekal ke tempat kerja, kami percaya bahawa korang boleh jimat 30% bajet makanan bulanan korang.
Lagipun, time ni lah nak uji air tangan masing-masing sebelum bergelar isteri kan. Yang lelaki pun apa salahnya jika sekali-sekala memasak untuk si isteri tercinta kan?

2. Jom pergi kerja sama-sama
Kalau ada yang duduk area satu taman perumahan, apa salahnya nak buat carpool kan? Lagipun takdelah boring sangat kalau terpaksa hadap jammed hari-hari. Boleh buat jamming session dalam kereta. Eh. Macam terbiasa buat pulak.

3. Cut bajet untuk shopping
Mungkin ada yang memberi reaksi dan memek muka macamni bila bercakap pasal potong bajet shopping. Well, untuk survive, kenalah ada pengorbanan sikit kan. Biar tak bergaya, janji berduit.

4. Cari peluang bisnes
Mesti ramai yang bercakap soal modal kan? Makanya, buatla bisnes secara kecil-kecilan. Malah, rasanya daripada korang dok berFacebook hari-hari, lebih baik lah korang cari peluang buka bisnes online ke kan. Kalau tak cukup modal juga, boleh je buat dropship.

5. Jangan tambah liabiliti
Opss.. Situasi di atas takkan berlaku kalau korang tak memandai nak tambah hutang waktu-waktu kritikal ni. Elakkan kad kredit. Ikut belanjawan yang anda buat dengan lebih disiplin.

6. Buat pilihan bijak
Apa maksud buat pilhan bijak? Secara generalnya, korang mesti mampu menilai kebaikan dan keburukan setiap tindakan korang di tahun 2016 ni.

Contoh situasi:
i) Wajarkah korang nak modified kereta sedangkan duit tersebut boleh dijadikan simpanan? Jawapannya…Nay. Simpan duit please.
ii) Perlukah korang menginap di hotel mewah sedangkan boleh dapat hotel yang juga selesa dengan harga berpatutan? Jawapannya….Duduk hotel selesa boleh tidur pun dah OK!
iii) Data plan yang manakah paling terbaik, murah dan menjimatkan untuk korang kekal berhubung dengan keluarga walaupun berjauhan? Jawapannya….
Menerusi perbandingan di jadual di atas, amat jelas bahawasanya U Mobile Hero Plus  adalah pakej terbaik jika nak dibandingkan dengan beberapa telco terkemuka yang lain. Lebih jimat, lebih kuota internet dan juga lebih panggilan suara. SMS? Eh, mana ada orang yang nak berSMS lagi sekarang ni. Kemonnnn…
Cuba bayangkan kalau korang tersalah pilih Telco M atau Telco C yang jauh lebih mahal daripada Umobile tu? Tak ke rasa sakit hati.

Korang bakal ditipu jika pilih Telco M & Telco C sebab…

1. Dahla internet kuota pun sikit sangat. Mana cukup nak kongsi dengan 2 talian kan? Kedekut betul kan Telco M & Telco C ni?
2. Korang akan lebih tertipu dengan Telco M dan Telco C jika ter’langgan’ pakej mereka yang paling mahal. Konon-konon paling advance lah tu. Mana taknya, dengan harga RM 110++, korang boleh dapat 2 talian U Mobile Hero Plus berbanding dengan kedua-dua telco yang hanya menjanjikan 1 talian dengan harga tersebut. Ingat kita ni tak tau kira ka? Hehe.
3. Kalau korang perhatikan, Telco M tu sangat psiko dan sengaja nak main harga dengan korang. Dia tulis je talian nombor 2 tu berharga RM 48.00, konon lagi murah daripada U Mobile Hero Plus, tapi realitinya kita selalu terlupa untuk totalkan harga dengan talian pertama. So, macam Anum cakap tadi, bila dah total, ternyata Telco M ni memang nak tipu korang.
Okay. Jangan susah hati lagi. Sebab U Mobile Hero Plus takkan menipu anda dan menjanjikan perkhidmatan termurah berbanding semua telco di Malaysia.
Untuk pengetahuan korang, U Mobile Hero Plus ni akan dilancarkan pada 29 Januari 2016. So, korang bolehlah cepat-cepat-cepat pergi ke cawangan U Mobile berhampiran untuk jadi antara orang pertama yang bijak untuk memulakan langkah berjimat cermat. Yes! Korang memang bijak!

Share:

23 comments:

  1. betul..sekarang semua da mahal..kite pon carpool..jimat..

    ReplyDelete
  2. thanks sharing...
    nieyl pun tgh berusaha ke arah itu.. :)

    ReplyDelete
  3. memg terbaiklah tips nii...InsyaAllah leh jimat..

    ReplyDelete
  4. i like..yg biar xbergaya..janji berduit..totally agreed anum! ;p

    ReplyDelete
  5. saya pakai dg... ada guna trick seminggu rm3 ...

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

✿YANG RAJIN KOMEN✿

Lazada

Popular Posts