Campaigns

Jan 21, 2016

SPONTANEOUS THURSDAY #104

Assalamualaikum
Memang benar dalam islam sendiri kita digalakkan untuk berniaga, namun tanggapan anda untuk berniaga selama ini silapl! Ramai yang berfikir hanyalah untuk kaut keuntungan.
Sebenarnya berniaga bukanlah hanya untuk kaya semata-mata, jika itu yang terlintas difikiran anda memang ia salah, salah sebab perniagaan anda ‘susah berjalan’.
Jadi, peniaga ini membetulkan semula niat dan tanggapan peniaga diluar sana yang sudah terpesong jauh tentang tujuan dan matlamat sebenar dalam sesebuah perniagaan.

Kenapa nabi s.a.w berniaga? Bukan sebab nak kaya. Tetapi…

Perniagaan adalah satu tarbiyyah terbaik

Bukan duduk bersahaja

Sekiranya berniaga untuk kaya, maka tak perlu berniaga

Barulah ia sunnah.


 Sekadar renungan kita bersama
Share:

20 comments:

  1. sebelum start berniaga tu, kena tanamkan & tekad dalam diri & kejar keberkatan dalam mencari rezeki... Insya Allah perniagaan kita sentiasa success & jauh dari hasad dengki manusia

    ReplyDelete
  2. 9/10 punca rezeki daripada peniagaan kan =)

    ReplyDelete
  3. Dalam apa jua...keberkatan itu sangat penting.....

    ReplyDelete
  4. Akaka nak berniaga sebab nak suruh orang rasa masakan akak....:p

    ReplyDelete
  5. Best jugak kalau ada peluang berniaga kan Num

    ReplyDelete
  6. Bukan semua orang boleh berniaga... kena betulkan niat agar segalanya dipermudahkan Allah...

    ReplyDelete
  7. btl anum..berniaga pun ada pasang surut jgk..xleh la nk kaya trs..mula meniaga kadang ada rugi..cuma kene sabar byk2 n usaha lagi..

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum