Jan 15, 2016

Anak Busy Dengan Smartphone? Ajak Mereka Buat 7 Aktiviti Yang Lebih Thrill & Menyihatkan Ini!a

Assalamualaikum semua
Sedar x sedar dah masuk hari jumaat kan
Ok hari ini nak cerita kat korang skit mengenai Anak busy dengan smartphone.
Ingatkan masa cuti sekolah macamni, bolehlah nak menghabiskan masa berkualiti dengan anak-anak. Dek kerana itu, si ayah dan si ibu ambil cuti tahunan untuk luangkan masa bersama anak-anak.
Namun, ternyata jangkaan mereka meleset apabila lepas je bangun tidur, anak-anak sibuk main smartphone masing-masing. Eh, tak boleh jadi ni. Kena cari jalan untuk alih perhatian mereka daripada smartphone dan dedahkan cara hidup yang lebih sihat!

Ambil sarapan yang memberi tenaga!

Screen Shot 2015-12-21 at 12.09.48 PM
Sebelum memulakan apa-apa aktiviti, kenalah didik anak korang untuk ambil sarapan. Bukan sahaja kanak-kanak, tapi kami percaya orang dewasa juga memerlukan sarapan yang berkhasiat dan memberi tenaga untuk menjalani rutin seharian.
Antara cadangan kami adalah dengan mengambil secawan MILO® bersama roti bakar atau sandwich. Percaya atau tidak, dengan menu sarapan macamtu, perut akan maintain kenyang!
Dah ambil sarapan? Okay, sekarang kita boleh proceed dengan senarai aktiviti trill dan menyihatkan untuk korang buat dengan anak-anak di musim cuti sekolah ini!

1) Rock Climbing

Screen Shot 2015-12-21 at 1.48.10 PM
Lokasi: Camp 5 Climbing Gym, One Utama, Damansara Utama.
Harga : Dewasa RM 33, Pelajar RM 22 , Remaja RM 16 dan percuma untuk kanak-kanak bawah 8 tahun ( harga ahli)
Biasanya kalau pergi One Utama mesti terfikir nak shopping kan? No! Kali ni apakata bawa anak-anak menjengah Cap 5 Climbing Gym di mana korang boleh juga bakar-bakar lemak tebal di samping mengeratkan silaturahim dengan anak-anak.

2) Jump Aerobics/ Dodgeball

Screen Shot 2015-12-21 at 12.27.16 PM
Lokasi: Jumpstreet PJ
Harga : Bermula daripada RM22 per pax (off peak)
Wah, seronoknya dapat lompat sana-sini kan. Well, untuk pengetahuan korang, jumpstreet bukan ada dekat Petaling Jaya sahaja, malah ada di Penang dan tak lama lagi khabarnya akan dibuka di Johor Bahru.

3) Paintball

paintball
Lokasi :Putrajaya
Harga : Bermula daripada RM 50 per pax (bergantung pada jenis pakej)
Ha.. ni memang lasak lah kan! disarankan untuk bawa anak-anak yang dah besar sikit. janganlah pergi bawa anak yang masih bersekolah tadika pula! Tapi, memang thrill bila dapat tembak-tembak orang kan. Cuma, bila dah balik tu mesti badn berbekas-bekas.

4) Go Kart

Screen Shot 2015-12-21 at 12.30.28 PM
Lokasi: Kart X, Subang
Harga : RM 100- RM160 per pax ( bergantung pada jenis litar)
Wah! kami rasa anak anda pasti teruja bila dapat racing go kart kan? Well, mana tahu nanti bila dah besar mampu jadi pelumba go kart pula!

5) Swimming

swimming girl
 Lokasi: Stadium Shah Alam
Bayaran Masuk :Dewasa (RM3.70), Kanak -Kanak (RM4.70), OKU/Warga Emas (RM1.60)
Buat yang tak tahu, sebenarnya swimming boleh membakar lemak lebih banyak daripada aktiviti sukan yang lain. Malah, ia lebih bagus untuk kanak-kanak belajar swimming untuk keselamatan mereka kan.

6) Drift Trikes

drift trikes kids
Lokasi : Taman Rimba Alam Putrajaya

Harga : n/a hubungi Kelab Sukan Putra Drift Trike
Ada beberapa lokasi permainan Drift Trike yang menjadi medan beradu kelajuan dan mencabar adrenalin di Malaysia seperti di Taman Rimba Alam Putrajaya, Bukit Jugra dan Kuala Kubu Baru, Selangor; Cameron Highlands dan Bukit Fraser, Pahang; Gunung Raya, Langkawi serta Bukit Banang, Batu Pahat, Johor.

7) Water Rafting

kids rafting
Lokasi : Sungai Slim
Harga: RM 180 kanak-kanak & dewasa
Aktiviti water rafting ni memang thrill habis!  Tapi, ianya lebih sesuai untuk dilakukan bersama anak-anak yang dah besar sikit ya! Lepas buat water rafting, bolehlah mandi-manda di sungai yang sejuk tu!
Menarikkan? Anum yakin anak korang pun akan lebih seronok untuk buat 7 aktiviti ini berbanding asyik bermain smartphone je! Malah, Anum pasti mereka akan teruja untuk bercerita akviti yang dilakukan bersama keluarga kepada kawan-kawan bila masuk sekolah semula nanti!

Share:

31 comments:

  1. banyak gak tempat aktiviti ni...
    saya suka...saya suka...saya suka!!!!

    ReplyDelete
  2. wahhh menarik..thanks la sis bg idea ape nak buat..kami yg single mingle ni da xtau nak buat aktiviti ape dah..haha..menarik ni jumpstreet ni

    ReplyDelete
  3. Ina teringin nak bt aktiviti paintball anum..
    Tp kat Ipoh ni x ada..
    Aqil kat umah ada aktiviti baru..
    Ajak ayah dia lawan main catur.. ;)
    Happy weekend anum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok gak tue asalkan diaorg x pengang smart phone

      Delete
  4. aku ingat setiap hujung minggu nak bawak anak2 baca buku kat perpustakaan negara...dan bagi dorang pinjam buku yg dorang suka...

    ReplyDelete
  5. bagus sangat aktiviti macam ni dr berperap dgn gadget...

    ReplyDelete
  6. Mmg elok sangatlah tu Num...kita yg pening tgk diaorg asyik pegang gadget jer

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

✿YANG RAJIN KOMEN✿

Lazada

Popular Posts

STATISTICS