Campaigns

Oct 30, 2015

Apa xtvt korang on weekend???

Assalamualaikum semua
Hari ini nak up gambar2 last week
Jom tengok apa xtvt kami weekend lepas
 Minggu lepas ada 2 kenduri wajib hadir
 Hubby poyo selfie.. hehe
 Sampai ke majlis kenduri
 Ngam2 sampai pengantin berarak masuk 
 comel sangat pengantin nie
 orang tengah welfie ada plak tgn mamat nie
 Arissa happy sangat dia
 Bebas kan suka la dia
 Good mood
 Tomei betul budak nie
 Sayangnya x sempat nak bergambar ngan pengantin
 Cantik sangat pelamin dia
 Simple je tapi nampak exclusive
Tahniah Nana & pasangan
 Penyudahnya gambar kami je la
 Datin Arissa jumpa geng
 Balik kenduri kami ke Matrade
 Fiesta Muslimah
Arissa penat melayan ibu shopping and last Arissa nak upah la
Nak main plak.. nasib baik ada kids zone
Ini la xtvt kami weekend lepas
Happy Weekend semua
Share:
Read More

Oct 29, 2015

SPONTANEOUS THURSDAY #103

Assalamualaikum semua
Hari ini nak share ngan korang semua
Mesti korang yang dah bergelar ibu bapa pening kepala bila tengok anak-anak sepahkan mainan satu rumah kan?
Nah, Ammar Muhd ni ada share tips berguna yang anda boleh aplikasikan di rumah. Takdelah naik angin nanti kan!

2 Trick Bijak Untuk Anak Kemas Mainan Sendiri!

Sedang solat, si anak mula menarik keluar tong lego-nya ke ruang tamu. Dibaling satu per satu ke lantai dan kemudian ditendang ke rata ceruk rumah. Solat saya dah mula tak khusyuk.
Usai solat, saya tegur, “Balqis, jom tolong abah simpan. nak keluar,kan”.

“Nanok” sambil menggeleng kepala.

Bukan main liat lagi nak ajak mengemas. Saya teringat satu perenggan dari “The Psychology of Babies” Lynne Murphy, yang sebut anak-anak sekitar 2-4 tahun ni suka tengok ‘Action’ & ‘Effect’. Campak makanan ke bawah, makanan jatuh. Sudah pasti mereka tak mampu nak sebut kesan tarikan graviti, cuma tahu bezakan kesan perbuatan tersebut. Dalam kes Balqis sepak lego ni, maksudnya dia nak tengok jauh mana block tu boleh pergi dengan tendangan dia tadi tu dan dia pasti ibu abahnya tak marah sebab tengah solat hahaha.
Trick #1:

“Ermmm…abah tengah cari red block ni. Abah cari 7 red block tapi barang banyak sangat. Kakak boleh tolong Abah carikan?”

Si anak mula nampak berminat apabila saya mula buat-buat mencari barang yang disebutkan tu dan memasukkan ke dalam tong lego. Dia pun sama mengutip block lego masuk ke dalam tong lego sambil mengira bilangan block merah, sampai dia berhenti sebentar dan mengeluh kepenatan.
Trick #2:

“Ok! Abah dah jumpa block abah. sekarang, abah nak main game campak green block dalam kotak ni. Boleh?”

Si anak pun mula mencampakkan lego block satu per satu ke dalam tong lego-nya.

Task mengemas block selesai, si anak belajar untuk kemas barang mainan sendiri dan sekurangnya angin badan saya tak naik ke kepala hoho.

Dari bacaan yang dibuat, apabila kita fahami psychology anak-anak maka tindakan kita pada anak-anak akan lebih berhikmah dan sesuai dengan umur anak itu. Bagi yang mempunyai anak, sudah pasti anak bawah umur ini mempunyai pe’el sendiri dan sudah pasti penat untuk melayan mereka. Berleter pun dia tak faham, cubit pun dia menangis sakit, jadi cara terbaik adalah disiplin, negotiate dan tolerate dengan segala tindak-tanduk mereka.
Saya sering dipesan oleh orang tua, kalau kita tak ajar anak-anak disiplin dan adab sejak kecil, nanti bila besar kita yang susah. Jadi, latihan simpan mainan, kemas baju sendiri, letak baju kotor di dalam bakul adalah benda-benda yang perlu dididik sedari kecil lagi.

Semoga bermanfaat.


Share:
Read More

Oct 28, 2015

Wordless Wednesday #139

Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
 Lepak santai melayan Arissa
 Bila Arissa dah pandai selfie
 Sukanya dia bila dah dapat kaki
 Sesekali bawak jalan2 taman
 Suka sangat dia
Ala tomei2 
Selfie lagi 
 Sama kan muka Arissa ngan M.Utek
Penat dia berjalan rest @ Abah 
 Hubby memang suka la kalau ada xtvt cm nie
 Amik peluang mencuba 
 Malam ke mana plak kami ??
 Kami lepak dataran merdeka
 #Citrawarna
Santai2 with sibling

Share:
Read More

Oct 27, 2015

KL BRICK FESTIVAL

Assalamualaikum semua
Hari ini nak up entry yang tertangguh
Ok jom kita layan gambar2 kami semasa di
KL Brick Festival
Program : KL Brick Festival & Toy Collectors' Fair
Tarikh : 11 Oktober 2015 (Ahad)
Masa : 9 Pagi - 6.00 Petang
Tempat : Dewan Perdana Mestika, Institut Latihan DBKL, Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur
 Program anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, mengumpulkan semua peminat dan kelab pengumpul permainan bersempena Kuala Lumpur Design Month 2015
 
 
 
 
  
  
Aktiviti seperti :

* pameran dari koleksi peribadi,

* jual/ beli, 
* pertandingan memasang set bricks,
* lelong
* lucky draw dan 
* pelbagai lagi.

Masuk adalah PERCUMA

Share:
Read More

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum