Aug 28, 2015

Resepi Tepung Pelita

Assalamualaikum semua
Hari ini nak share resepi tepung pelita 

Kueh Tepung Pelita 


Untuk 15bekas kecil (yang orang letak tapai tu) 

1. Bahagian bawah


1cawan tepung beras 
1cawan gula 
5cawan air 
5helai daun pandan diblend dengan sedikit air 
1sudu makan air kapur
Pewarna hijau 1sudu kecil

Campur semua bahan dan tapis. Masak atas api sederhana. Sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah agak nak pekat, perlahankan api dan kacau sehingga nampak berkilat dan keluar gelembung besar meletup2. Tutup api dan masukkan dalam acuan. 
 Ha pastikan pekat macam nie ya

Anum guna bekas besar skit.. terpulang pada anda nak guna bekas mana :)

Tips: apabila adunan dah mula pekat, perlahankan api ye untuk mengelakkan dari berketul-ketul. Sebab bila dah berketul-ketul, tak boleh dah nak bagi licin semula dan kueh tepung pelita kita nanti tu jadi tak cantik dan tak licin permukaannya.


Bahagian atas


4sudu besar tepung beras 
4cawan santan 
( Anum guna santan kotak Kara yang kecil dan jadikan 4 cawan) 
Garam 2sudu kecil 


Campur semua bahan dan tapis. 
Masak atas api sederhana dan sentiasa dikacau agar tidak berketul. 
Sambil tu letakkan 1/2 sudu kecil gula di atas lapisan hijau tadi. 
Apabila adunan sudah pekat  dan ada gelembung meletup-letup, tutup api. 
Dan tuangkan ke atas lapisan hijau yang diletak gula tadi. 
 tadaaaaaaaaaaaa macam nie la rupanya
Tunggu sejuk dan masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak.
selamat dah masukkan dalam peti sejuk.. Selamat mencuba semua

Aug 27, 2015

Sambutan Hari Wanita 2015

Assalamualaikum semua
Ok hari ini nak up gambar2 semasa
Sambutan Hari Wanita 2015 yang diadakan di PICC Isnin lepas
 Sampai2 kami daftar dulu so dapat la gift
 Aturcara Program
 Dirasmikan oleh our PM
 Dah selamat masuk dewan
 Beribu orang dalam dewan
 Horey dapat bergambar dengan Sharifah Shawati
 yang nie plak pengasas Sendayu Tinggi Pn Rozita Ibrahim
 Dah nama kaki gambar memang wajib le snap kan
 hehe sambil2 dengar forum kita berwelfie
last sebelum balik.. ok syok sangat dapat join event macam nie.. semasa forum bual bicara yang best macam2 pengalaman kita dapat dengar daripada panel2..

Aug 26, 2015

Wordless Wednesday #137

Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
 
 
 
 
 
 
Anum memang peminat lisa... comelnya dia kan

Aug 25, 2015

Ini la hasilnya

Assalamualaikum semua
Semalam dah up resepi aiskrim oreo kan
Hari ini Anum nak share hasilnya
 Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 Alhamdullilah Aiskrim kami menjadi
 Zoom skit ...
 Ok jom kita try test :)
 Tengok la my hubby semua nak dihabiskan , hehe
So apa lagi buat mereka yang ada anak2 ramai atau 
anak2 yang suka aiskrim better do your self..
sebab kita leh berjimat cermat... percaya la berbaloi- baloi..

Aug 24, 2015

Resepi Homemade Ice Cream Oreo

Assalamualaikum semua
Disebabkan semalam bercuti so kita main masak2 la
Ok hari ini nak share Resepi Aiskrim Oreo
Jom Tengok Bahan-Bahannya

Bahan-bahan Buat Homemade Ice Cream Oreo

1 tin susu cair ( tak kira jenama apa pun, asalkan halal)
1 biji telur 
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 susu pekat ( atau 6-7 sudu atau ikut pilihan rasa manis masing-masing )
1 sudu besar ovalett
Satu paket kecil biksut oreo ( blend kasar atau hancurkan ) 
Cara Menyediakan Homemade Ice Cream Oreo
Masukkan semua bahan kecuali biskut oreo ke dalam mixer atau boleh juga guna blender.
Putar semua bahan dalam 15-20 minit ( sehingga kembang). 
Kalau guna blender, hadkan putaran dalam 10 minit  sekali putar.
Tuang semua bahan-bahan tadi ke dalam bekas ice cream yang disukai.
Nak senang, guna bekas yang bertutup.
Masukkan biskut oreo yang sudah dihancurkan tadi.
Kacau bagi rata biskut oreo dengan bahan yang diputar tadi.
Tutup bekas ice cream dengan rapat dan simpan dalam peti sejuk sehingga keras, 
kemudian bolehlah dimakan. 
 
Tips dan Panduan buat homemade ice cream oreo
Bagi sesiapa yang alergik dengan telur, resepi ice cream ini tetap sedap dan menjadi walaupun tidak diletakkan telur. Jadi, tak payah risau atau susah hati kalau ada anak-anak yang tak boleh makan telur.
jika anda masukkan telur, jangan takut ice cream akan berbau   hanyir sebab tidak dimasak, kerana bau esen vanilla cukup untuk menghilangkan bau hanyir telur.
Jika anda tidak pernah menggunakan ovalett, ia merupakan sejenis bahan yang berfungsi sebagai penstabil dalam membuat kek misalnya kalau nak buat kek span. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam adunan naik dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat.
Ovalett boleh didapati di pasaraya seperti Giant, Tesco, Mydin   atau kedai yang menjual barang kek.
Amacam? senang bukan buat homemade ice cream oreo nih? Ikutlah family kita suka makan ice cream perisa apa, kalau anak-anak yang mintak, buatlah ikut kesukaan depa.Pejam mata je pun, tahu-tahu siap kan?

Selamat mencuba buat homemade ice cream oreo:)
* Hari ini Anum out from Office
Anum join Sambutan Hari Wanita @ PICC..*

Aug 21, 2015

8 Kafe Hipster Yang Korang Tak Percaya ‘Wujud’ Di Ipoh, Perak.. Memang Wajib Pergi!

Assalamualaikum semua
 Seperti biasa, hari ini Anum akan list kan makanan, kedai makan atau tempat yang menarik untuk anda lepak. Biasa lah, kalau tak nak bosan kita kena lah cuba kedai-kedai yang berlainan kan? Nanti member tanya nak makan mana baru lah senang nak jawab ye dok?
Tahukah anda di Ipoh terdapat banyak sangat kafe yang menarik dan hipster untuk anda kunjungi? Haaa korang tak tahu kan? Memang banyak beb! Lebih kurang dalam 80 buah kafe sebenarnya yang ada di Ipoh. Siapa cakap bandar seperti Ipoh tak urban? Jom kita tengok list yang kami sediakan khas untuk anda!

1) Missing Marbles
 
 
 
Salah satu perkara yang amat menarik perhatian kami tentang kafe ni adalah cara mereka men-dekorasi kan kedai ni. Memang sangat unik! Tempatnya cantik dan kami pasti kalau korang datang ke sini mesti korang akan lepak sampai beberapa jam sebab suasana kedai yang chill sambil borak dengan member. Memang layan habis!
Alamat: 99 Jalan Sultan Yussuf, Ipoh, Perak, Malaysia 
Waktu Operasi: 8.30 am-8.30 pm (Tutup pada setiap hari Selasa)


2) Thumb’s Cafe
 
 
Haa.. yang ni pula kafe ala-ala ‘village style’ korang tengok la sendiri macam mana kafe ni nampak dari luar. Nampak macam warung biasa kan? Padahal sebenarnya kedai yang nampak macam warung tu sebenarnya kafe hipster. Bagi yang nak rasa kelainan sikit boleh la berkunjung ke kafe ni. Terbaik!
Alamat: 133, Jalan Sultan Abdul Jalil (Greentown), 30450 Ipoh, Perak, Malaysia


3) Happy 8 Retreat Cafe
 
 Fuhh banyak betul kafe yang menarik kat Ipoh ni. Macam lagi best dari yang ada di Kuala Lumpur je? Di Happy 8 Retreat Cafe ni bertemakan konsep ala-ala rimba. So, bagi anda yang inginkan ketenangan atau ingin buat assignment/kerja boleh la datang ke sini sambil menghirup coffee latte panas. Nyums!
Alamat: 46 Jalan Market, 3000 Ipoh, Perak
Waktu Operasi: Buka setiap hari

4) Patisserie BoutiQue
 
  
 Menarik bukan kafe ni? Bagi anda yang feeling-feeling nak pergi Paris tapi takde rezeki lagi nak sampai ke sana, apa kata anda datang lepak sini dulu sebab kafe ni berkonsepkan ala-ala kafe di Paris. Lukisan menara Eiffel Tower memang banyak di sini. Makanan dan pencuci mulut kat sini memang jadi pilihan orang ramai tau!
Alamat: 103, Jalan Sultan Yusuff, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia
Waktu Operasi: Buka dari 11am-6pm (Tutup pada setiap hari Rabu)

5) El Negra Distro +Studio
 
 
 Kafe ni juga mempunyai kelainan yang sendiri di mana ruang makan di sini seolah-olah anda berada di rumah sendiri. Dengan pelbagai jenis kerusi dan sofa dan suasana yang amat menarik. Nak pergi lah nanti! Hehe
Alamat: 121 First Floor, Jalan Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia
Waktu Operasi: Isnin-Khamis (4pm-12am), Jumaat (4pm-1am), Sabtu (12pm-1am), Ahad (12pm-12am)

6) Chor’s Cafe
 Kalau di Kuala Lumpur ada Grumpy Cyclist Cafe kat Taman Tun Dr Ismail yang ada bengkel basikal/fixie di kafe. Haa.. di Ipoh pun ada tau. Lagi banyak basikal! Siap bergantung-gantung lagi kat syiling. Memang lain daripada yang lain!
Alamat: Hala Taman Meru 9 (Taman Meru 2B), Ipoh, Perak, Malaysia

7) Ooi & The Comrades
 Anda pernah nak tunggu gunting rambut tapi lama gila sampai 2-3 jam? Mesti bosan gila kan? Tapi jangan risau di kafe ni ada juga menyediakan perkhidmatan gunting rambut. Cool kan? Kalau korang bosan tunggu, korang boleh lepak minum coffee dulu.
Alamat: NO 20 , JALAN LAPANGAN TERBANG . KAMPUNG MELAYU 31350, IPOH.PERAK, Ipoh, Perak, Malaysia
Waktu Operasi: Sabtu-Khamis ( 12pm-2am) Jumaat (3pm-12am)

8) Burps & Giggles


 Kafe ni memang artistik gila! Tempat nya sangat lah vintage dan kafe ni memang tenpat untuk orang ambil gambar sebab  banyak sudut yang menarik. Kami tahu sebab kami pernah sampai sini. Rasa macam kat dunia lain. Memang best!
Alamat: 93 & 95, Jalan Sultan Yussuf (Behind Kong Heng), 30000 Ipoh, Perak, Malaysia
Waktu Operasi: 8.30am-8.30pm (Tutup pada setiap hari Selasa)

♥Google+ Followers ♥

✿YANG RAJIN KOMEN✿

Popular Posts