Campaigns

May 8, 2015

Ini 9 Sikap Jelik & Pelik Pemandu Di Malaysia Yang Tak Masuk Akal

Assalamualaikum semua
Salam Jumaat
 Kadang-kadang rasa nak marah, kadang-kadang rasa nak gelak. Percaya atau tidak, pemandu di Malaysia ni memang ada banyak ragam pelik-pelik.
Sesiapa yang setiap hari memandu sendiri ke tempat kerja mahupun sekadar weekend driver pasti pernah melalui saat-saat ini.


1. Memotong tanpa bagi signal (selalu kereta mahal buat macamni)
 Takkan beli kereta mahal-mahal tapi takda signal kan? Oh, mungkin kena extra charge kalau nak letak signal. Yeah. mungkin..
 So, untuk yang tak tahu signal kereta adalah macamni. Fungsinya adalah untuk orang belakang kereta anda tak perlu berteka-teki anda mahu ke kiri atau ke kanan. Clear?
 2. Parking macam bawak lori
 Macam selalu nampakkan? Ha.. cuba tengok yang bawah pula.
 Tunggu, yang ni pun selalu buat aku bengang!
 La.. yang macamni pun ada..
 Jap, yang ni kaum motor-motor besar pulak
 3. Highway ibarat trek racing
Mungkin terlampau menghayati filem Fast Furious 7, pemandu di Malaysia kini kerap mencubanya di highway-highway berdekatan. Malah, jalan-jalan kampung pun jadi.
Tapi, kalau ada brother ni tepi jalan, mesti jadi pemandu berhemah je semua. Hiks.
 4. Drive sambil selfie, instagram, whatsApp, bla..bla..bla..
 Adoiyai. Time ni lah korang nak jawab WhatsApp pastu siap hantar gambar selfie di pagi hari untuk kekasih hati.
 5. Double park, tarik handbreak & tak letak nombor untuk dihubungi. Nice!
 Jadi, jangan terkejut kalau korang dapat special present macamni… 
6. ‘Bercinta’ dalam kereta di lorong paling kanan. Get a room please.
  Jalan di depan punyalah clear, tapi yang kereta hadapan korang ni terhegeh-hegeh. Lepas tu kejap ke kiri, kejap ke kanan.
Ingatkan mabuk, rupanya mabuk cinta. Puii! Apakata korang sergah je couple tak kena tempat tu macamni. 
7. Emergency break, break, break, dan break lagi.
 Walaupun takde apa-apa halangan di hadapan, si driver yang comel di hadapan anda asyik tekan break, break dan break. Banyak sangat ke lubang kat jalan di Malaysia ni.

8. Memandai buat parking sendiri di jalan yang sesak
 Semata-mata nak beli makanan tepi jalan, dia boleh berhenti ikut sedap je. Huh!

9. Pemandu di Malaysia memang suka drive thru
Buktinya… 
 Yang ini juga
 Nah, sekeping lagi..
 Lastly, nak beli superbike pun boleh pandu lalu je.
Happy weekend all
Share:

21 comments:

  1. Singgah pagi...
    nieyl pagi ni mmg ade masalah time drive g keje...
    sakit ati ngan pemandu yang tak bertanggungjawab...
    merbahayakan nyawa orang lain...

    ReplyDelete
  2. hehhe..betul sangat..kalau time drive kat shah alam dulu, stress sebab banyak bulatan yg bespr2, stress dgn driver yang suka mencilok xbg signal..bila balik Ipoh..pagi2 stress drive mengikut bontot atuk2 yang bawak slow below 30km/per hour sebab dieorang sume nak pi minum kopi aje..huhuhuhhuu..naannnngggeeesss!! Paling hangin bila keta potong q time jammed atau traffic light...huh! Sekian, luahan perasaan dr saya..peace! Hahahhaha.... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak kan dugaan nie.. sabar le... :)

      Delete
  3. Masa gi keje yang selalu makan hati sebab masa tu kita nak cepat sampai sebelum 8am.. pemandu lain sedap2 je potong Q.. ikss.. memang sakit hati tak bole nak cakap.. memang takde sivik langsung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kalau kena macam nie memang stress

      Delete
  4. haha..gelak pulak baca entry anum pepagi ni,.. tapi memang benda-benda ni selalu jadi...

    ReplyDelete
  5. adui~ buat is ceria di petang hari (^___^)

    ReplyDelete
  6. kana??tu belum jenis yang buka lampu tinggi malam2 tu..kalau boleh lempang memang makan pelempang dah pemandu tu,.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. hahaha kelakar laaa kak siap ada animated punya gambar =D
    signal tu mmg hazab ramai pemalas nak kasi.. kalo atas highway mmg kasilah.. lagi2 kalo time hujan, malam n sesak..
    kalo jalan lengang suka hatilah.. xpe..
    lepas tu dah kasi signal main terus masuk je.. kasi signal bukan syarat utama nak terus menyelit..
    kasila time sikit.. kita pun nak adjust speed kita..

    double park memang paling tak bleh terima kalo x tinggal nombo..
    amek kau kena conteng terus hehehe..

    ReplyDelete
  9. macam² perangai driver malaysia ni yang sukar dibendung..namanya selfish sangat

    ReplyDelete
  10. memang hari2 mengadap semua kat atas..naik hantu dah Fida..ikut suka hati dioarang jer sekarang.Yg paling best potong sebelah kiri..Fuh..lagi menyirap.bila kita hon..boleh pulak kata kita yang salah../

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum