Campaigns

Jan 23, 2015

Resepi Kek Pisang Kukus

Assalamualaikum semua
Hari ini nak share resepi Kek Pisang
Last week Anum try buat 
Alhamdullilah sangat lembut
Jom tengok Bahan2

RESEPI KEK PISANG KUKUS

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara:
Panaskan kukus terlebih dahulu

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.

Masukkan esen vanila gaul sebati. Tuang dalam loyang dan kukus selama 20 -30 minit atau sehingga masak.

Nota:
Nak tau dah masak ke x, cucuk ngan lidi , kalau dah x melekat kat lidi dah masak la tue.. hihi
 Pisang yang di kisar

Bahan2 yang di campur bersama tepung. (Bahan2 lain lupa nak snap)
 Tepung diayak 
 Campuran selesai
 Tuangkan ke dalam loyang
 Ini la hasilnya, sangat sedap dan gebu.. so boleh la try ya
Selamat mencuba semua

Share:

26 comments:

  1. alamak aih..anum share resepi kek pisang pula..sedap ni..saya pon suka

    ReplyDelete
  2. nampak macam sedap ! nanti nak cubalah ^_^

    ReplyDelete
  3. ooo biasa bkar kn ni kukus bleh try ni

    ReplyDelete
  4. sedap... berapa jam kukus tu...?? kukus pakai dapor apa yer?

    ReplyDelete
  5. kek pisang mmg sdp kan sis
    lama dh x buat.thanks berkongsi resepi

    saya layan pisang goreng je semalam .hihi

    ReplyDelete
  6. Wahhh. Macam senang je dari yang bakar sebab tak perlu check nnti hangus ke tak.Terima kasih kongsi resipi :)

    ReplyDelete
  7. Bestnyer nampak sedap dan menyelerakan

    ReplyDelete
  8. Me suke cekodok pisang, kek pisang tak layan sgt..
    kek butter feveret...

    ReplyDelete
  9. Rajin anum memasak sekarang ni yek hihi....tak pernah cuba kek ni lagi.

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum