Campaigns

Dec 31, 2014

Wordless Wednesday #129

Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
 Anum mencari Top Commentator for Dec 
Ada reward untuk mereka.... sila la tinggalkan komen ya
Keputusan akan di buat selepas Anum balik bercuti

Anum akan bercuti panjang bermula 1hb Jan - 6hb Jan 2015
Insyaallah Anum akan umumkan pemenang pada 9hb Jan 2015
Selamat bercuti semua...
Harap dapat doakan my family ya, keluarga Anum terlibat dengan banjir di Temerloh..
Happy New Year 2015

Share:
Read More

Dec 30, 2014

XTVT Weekend

Assalamualaikum Semua
Hari ini dah tinggal 1 hari sahaja kita nak habiskan tahun 2014 kan
So apa plan kawan2 semua untuk New Year nie..?
Ada yang sambut New Year kat mane2 tempat best tak?
Bagi Anum tahun nie New Year dekat Selangor je la
Nak tau ke mana.. nanti Anum update ya
Ok la hari ini nak Update gambar2 Anum last weekend je la
Last weekend ada pertandingan Bowling anjuran Jabatan Anum
Me & Hubby (Kami lain-lain bahagian)
 Habis Bowling Anum jalan2 Publica
 Lapar after bowling kita makan Nandos plak
  Settle makan dekat Publica Anum ke Office sebab Hubby Keja...
Hari Ahad plak, Anum ada class (UTM) lepas class kami ke Wangsa Walk
 Makan jap.. ada agenda lain sebenarnya
Ha ini la agenda kami movie time
 Cerita pilihan kami apa lagi kan kalau bukan Hobbit.. 
ramai yang review cerita ini x best, 
tapi pada pandangan Anum sangat best pada siapa 
yang mengikuti cerita ini dari awal episode..
Apa yang best sampai mengalir air mata bila hobbit mati.....
Nak tau kenapa korang kenalah tengok ok...
Share:
Read More

Dec 29, 2014

Resepi Kek Marble Susu

Assalamualaikum semua
Rasanya hari ini ramai yang bercuti
Tadi Anum datang kerja jalan pun lengang
Ok la hari ini nak share Resepi Kek Marble plak
Jom tengok Bahan-Bahannya

RESEPI KEK MARBLE SUSU

Bahannya :

3biji telur
1 cawan majerin
1 cawan gula castur/gula halus
2 cawan tepung gandum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking powder)
1 sudu makan baking powder
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
Perwarna ikut suka

Cara buat.

1. Pukul majerin bersama gula sampai kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu.
3. Pukul lagi adunan sehingga kembang.
4. Masukkan esen vanila dan susu pekat kacau ratadan sebati.
5. Masukkan tepung yg dah diayak bersama baking powder (kaup balik jer)
6. Bahagikan pada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati .
7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di alas kertas.
8. Tuangkan satu persatu warna mengikut citarasa.
9. Kukus selama 40 minit atau sehingga masak
Ok dah tau bahan2 kan jom tengok hasilnya
 Ini la adunan setelah di bancuh dengan tepung
 Macam biasa 3 warna.. selalu orang buat warna coklat @ koko kan.. 
Tapi colour ini je yang ada so guna je la warna nie kan.. 
x perlu membazir nak beli colour lain
 Hasil setelah dilapik.. jangan keliru ya sebelum nie
 Anum ada update Resepi Apam Susu kan.. 
gambar dah macam sama, sebba colour tapi hasilnya lain
 setelah dicorakkan, ini la hasilnya, jom Kukus
Nampak naik dengan cantik kan
 Zoom skit.. kembang dia sangat cantik
 Ok try potong... hehe 
Alhamdullilah sangat sedap dan lembut.. Try la sangat sedap dan senang
*hari ini x berapa ada mood nak update
mengenangkan rumah anum kena banjir*
Share:
Read More

Dec 26, 2014

Resepi Apam Susu Kukus

Assalamualaikum semua
Disebabkan semalam bercuti so kita main masak2 la
Ok hari ini nak share Resepi Apam Susu
Jom Tengok Bahan-Bahannya
APAM SUSU

Bahanbahan:

4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sb ovellete
1 cawan gula halus
5 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum

Pewarna

Caracara:

Pukul telur, esen vanilla, ovellete dan gula 
sehingga kembang dan putih. 
Jika guna hand mixer.
Kemudian masukkan susu pekat.
Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.
Masukkan adunan ke dalam loyang, mengikut citarasa and. Jiha selangselikan
setiap warna untuk
dapatkan layer cantik.
Kukus adunan selama 45 minit sehingga masak.
Ok nak tengok hasilnya
 Ok ini Bahan-Bahan yang doperlukan ya
 Setelah dibahagikan kepada 3 Warna
 Setelah selesai melapik
 Corak yang terhasil..hehe
 Setelah masak, masih panas masa nie
 Bila dah sejuk Anum potong2
Ini la hasilnya Apam Susu, nampak gebu kan... 
try la Anum suka sangat apam nie, senang dan sangat sedap, 
kalau pada ibu bapa yang ada anak2 comfirm budak2 suka....
Happy Weekend semua
Share:
Read More

Dec 24, 2014

Weekend XTVT Part II

Assalamualaikum semua
Hari ini nak sambung entry semalam
Ok nak tau berapa banyak ikan kami dapat..
Jom baca entry nie.
 Otw balik kami singgah satu gerai
 Tertarik ngan Cendol Santan Sawit
 So kami try la beli 2 bungkus Cendol
 Hubby try, dia bg komen biasa je, tawar sebab x de susu , 
dan santan agak x lemak
 Anum plak try, ye la tawar dan kurang lemak, x best la,, 
so x pe sebab x pernah try, lepas ini kami dah tau macam mana rasa Santan Sawit..
 Ok ini la hasil tangkapan kami selama 4 jam
Alhamdullilah.. Siakap & Jenahak
* Horeyy esok cuti... selamat bercuti semua*
Share:
Read More

Dec 23, 2014

Weekend XTVT Part I

Assalamualaikum semua
Hari ini Anum nak share apa xtvt weekend kami
Anum & Lovely Hubby memang kaki mancing
So last week kami pergi memancing dekat Jugra, Banting
Jom layan gambar2 semasa memancing 
   Nie gambar selfie kami otw nak pergi Jugra, Banting
 Alhamdullilah rezeki pertama
 Rezeki kedua...
 Rezeki ketiga...Alhamdullilah
 Rezeki keempat.. ni dah masuk jam kedua
 Kami lepak sini lebih kurang 4 jam..
 Total semua ikan yang kami dapat
Tengok la aksi my hubby nie.. ada je idea dia.. Untuk makluman Kolam nie mengenakan bayaran masuk RM5.. Ikan2 yang kita dapat akan ditimbang kilo, harga ikan ikut pasaran, macam kami dapat Ikan Siakap sekilo RM17 & Ikan jenahak sekilo RM36.. Total kami habis RM180.00 untuk semua ikan.. Alhamdullilah rezeki...Kami memilih kolam ini kerana x rasa larat kalau x dapat ikan, sebab bayaran masuk murah kan, selalu kami pergi dekat Port Klang masuk je untuk 3 jam dah RM80, kalau x dapat ikan bleh nangis, hehe.. nk tengok total hasil kami dapat... nanti Anum up entry lain ya
Share:
Read More

Dec 22, 2014

Mini Waterpark Kubang Gajah @ Temerloh Part III

Assalamualaikum semua
setelah penat bermain air
jom la kita balik ek
 Selepas selesai tukar baju kita bergambar jap 
 Di hadapan pintu keluar
  Nampak x dah gelap skit mana x nya main air je hampir 3 jam
 hahaha wajah ceria tapi perut lapar nie
 Ok anak2 buah yang kelaparan
Ok last pict , dah jom kita pergi makan ya.. overall mini waterpark ini sangat ok sesuai utk family yang ada anak2 tue..harga masuk pun x mahal kira ok la.. Bangga jap jd anak temerloh.. haha
bukan sekadar glamour ngan Ikan Patin skrg dah ada Mini Waterpark... 
Share:
Read More

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels