May 29, 2014

Bz Day :)

Salam semua,

Hai buat apa tu..hehe, lama gila kot tak ber update blog Anum ni. Kadang-kadang Anum sendiri pun tak tau apa yang Anum kalutkan, apa pun tak sempat..haha. Ye la lepas kahwin nie banyak nak settlekan hal rumah, study lagi kerja lagi.. Bznya....
Banyak entry x sempat nak update , nanti kalau dah selesai semua Anum update ya. Harap kawan2 blogger terus support Anum ya, sory kalau Anum x sempat nak blogwalking :)

Series bz melampau. Anum dah tahap nak pitam dah semalam. okla tipu je, masih bleh diuruskan.Tapi nk bg tau memang bz. Sampai nak ngadap tenet pun x sempat. Cuma sempat baca emel yang penting2 je. 
Ok nanti kita jumpa lagi.. Bye2
Ada x yang rindukan Anum.. hehe

May 15, 2014

Walimatulurus

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


Dengan segala hormatnya kami menjemput dan mempersilakan
Dato’/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik sekeluarga ke majlis perkahwinan kami

Pada 17 hb May 2014 bersamaan hari Sabtu

Di kediaman yang beralamat di;

Lot 20, Kampung Bangau Parit
Seberang Temerloh
28000 Temerloh 
Pahang Darul Makmur

Semoga dengan kehadiran Dato’/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik,
akan menyerikan lagi majlis kami dan diberkati Allah S.W.T hendaknya.
Sekian, Terima Kasih. 


* Anum akan bercuti starting 16hb May -25 May 2014, So sepanjang masa nie x de entry dari Anum, Doakan semua perancangan Anum akan berjalan lancar.. 
Sayang u all*

May 14, 2014

Wordless Wednesday #117

Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
Bestnya Paris
 Bila la dapat pergi sane
 Comfirm mahal kan 
 dah macam Mat salleh nie :)
Kalau dah mampu kan apa salahnya

May 12, 2014

Ayu Raudhah Selamat Lahirkan Anak Kedua

Assalamualaikum semua
Salam isnin yang sangat malas..hehe
Ok hari nie Mood Anum memang ke laut dah
comfirm2 tak ada idea
So Anum just nak share gambar Anak Ayu
 Cutenya baby
 Tahniah pada pasangan ini
 Anum memang x berapa minat mereka nie. hehe
Baby sangat cute

May 9, 2014

Majlis Perkahwinan Fizz Fairuz & Almy Nadia

Assalamualaikum semua
Salam Jumaat
Hari ini Anum nak share gambar Fizz & Almy
Cantik sangat mereka
 Cantiknya
 sesuai kan
 Tahniah buat Fizz & Almy
 Warna pilihan sangat sesuai
 x habis2 nangis si Almy sebab risau kan.. alhamdullilah berjalan lancar
 Comel
 
Semoga kekal ke anak cucu..
* Note : Anum on mc hari nie Demam
Thanks pada yg sudi Blogwalking*

May 8, 2014

SPONTANEOUS THURSDAY #87

Assalamualaikum & Selamat Pagi
Hari ini nak ajak Spontaneous tapi x de idea
so kita layan gambar2 Misha Omar je la
 Comel kan Misha
 Tahniah buat Misha & Pasangan
 Make up yang simple
 Anum memang suka suara dia.. nak2 kalau dia bawak lagu tinggi
Happy Ending.

May 7, 2014

Wordless Wednesday #116

Assalamualaikum & Very Good Moning
On Wednesdays all over the internet,
bloggers post a photograph with
no words to explain it on their blog

Hence the ‘wordless’ title.
The idea is that the photo itself says
so much that it doesn’t need any description
 Harumanis datang lagi First Order 2 kilo
 Nie hasil dia 
 Sedap x terkata
 Jemput2
 Memang tiap2 tahun kalau musim wajib order walaupun harga mahal sebab setahun sekali kan
Anum repeat order lagi..2 kg so total dah beli 4 kilo
untuk pos tue charge dia dalam rm15 untuk 2 kilo..
sangat berbaloi sebab hanya ada di perlis sahaja setahun sekali kan
untuk makluman lagi harga sekilo Gred A RM25 & Gred B RM23 sekilo
Kalau ada yang berminat bleh add fb owner nie 
search nama FB Affa Wan & Perlis Harumanis Offical
sory anum x leh nak link kan sebab kat office FB kena block.
Selamat mencuba semua

May 6, 2014

Hadiah Menanti Follower Yang Ke 700

Salam semua.. Anum ada good news! (^_^)

Anum tengah menanti follower yg ke 700!!!
Disini Anum ingin memberi reward pada
Sesiapa yang menjadi follower yg ke 700.
Bukan apa, cuma untuk menghargai
kalian semua dalam dunia blog ni.
Pada tarikh ini jumlah follower anum ialah 690 follower dan anum yakin dalam masa terdekat ini pasti anum akan mendapat 700 follower tak lama lagi.
Ramai yag mempersoalkan jumlah follower tidak memainkan peranan penting dalam dunia blogging ini.
Ya, saya akui jumlah follower bukanlah satu indeks dalam menjamin blog anda terbaik dari segi SEO atau traffic.
Pada semua followers yg sedia ada,
terima kasih banyak-banyak sebab sudi follow blog ni..
Anum sangat-sangat  hargai..
InsyaAllah Anum akan terus update blog ni yer..
Good Luck

May 5, 2014

Legenda OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1

Assalamualaikum semua
Anum nak sharing mengenai Coffee, semua suka coffee kan?
AROMANYA saat dihidangkan panas menusuk kalbu. Tatkala dihirup, rasanya yang lemak berkrim itu bagaikan memberi satu tenaga untuk memulakan hari baru.
Itulah keistimewaan secawan kopi OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, yang nyata berbeza berbanding kopi lain kerana ia memiliki pakej lengkap.
Resipi asli dengan memanggang biji kopi terpilih ini menghasilkan aroma semula jadi dan enak malah menjadi sebutan di kalangan masyarakat ketika itu.

Kehadiran OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, di pasaran negara ini secara komersil bermula pada 1999 dan ia mencetus revolusi baru dalam minuman kopi kepada rakyat Malaysia.

Dengan menggunakan resipi asli white coffee atau kopi putih 3 dalam 1, ia ternyata memberi pilihan kepada pengguna untuk menikmati kesegaran kopi sebenar.
Kini, OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, menjadi jenama kopi putih nombor satu di Semenanjung Malaysia mengikut sumber The Nielsen Company (Malaysia) Sdn Bhd.

Produk ini juga dieksport ke lebih 13 negara iaitu Kanada, Amerika Syarikat, Shanghai, Shenzen, Taiwan, Hong Kong, Thailand, Filipina, Brunei, Singapura, New Zealand, UK, Jawa dan Sumatera, Indonesia dan Australia.

OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, mendapat pengiktirafan sijil HALAL dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Penerimaan sijil HALAL itu menepis segala dakwaan bahawa OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, adalah tidak halal.

Ini bermakna umat Islam di negara ini boleh menikmati keenakan kopi putih 3 dalam 1 ini tanpa sebarang perasaan was-was.

Pengiktirafan itu menyerlah usaha bersungguh-sungguh pengurusan OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, bagi menyakinkan masyarakat terutama umat Islam bahawa produk itu halal.

Selepas menyakinkan rakyat negara ini dengan memperolehi sijil HALAL, jenama OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, tidak menoleh ke belakang lagi.

Bercerita mengenai keistimewaan kopi putih ini, selain keaslian rasa dan menggunakan resipi asli sejak dulu, OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, juga menggunakan bahan-bahan yang cukup berkualiti.

Bahan-bahan OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, terdiri daripada campuran istimewa kopi panggang Arabica, Robusta dan Liberica.

Selain itu, disediakan dengan menggunakan resipi tradisional yang diturunkan melalui generasi. Setiap titisan OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, adalah asli.

Setiap cawan kopi putih 3 dalam 1 itu memberikan anda aroma berpanjangan biji Arabica, rasa lazat biji Robusta dan biji Liberica yang sempurna.

Bagi penggemar OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, terdapat enam jenis semuanya yang boleh didapati di pasaran antaranya OLDTOWN White Coffee 3 in 1 Classic, Hazelnut, Natural Cane Sugar, Ice Cold, White Milk Tea dan OLDTOWN White Coffee 2 in 1 Coffee & Creamer.

Kini, OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, semakin digemari terutama penggemar kopi. 

Kejayaan ini adalah hasil dari usaha, fokus dan kajian yang dijalankan ke atas pengguna. 

OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, juga sentiasa memastikan setiap langkah yang diambil bertepatan dengan komitmentnya kepada kualiti kopi terbaik dan resipi rahsia tradisional kepada pelanggan.

INFO
BANYAK cerita-cerita kononnya kopi tidak bagus untuk kesihatan. Tetapi, hakikatnya, kopi adalah antara minuman yang mempunyai banyak kebaikan selain madu dan susu.

Bangsa Yahudi gemar meminum kopi malah amalan itu dilatih kepada anak-anak setiap hari.

Kajian mendapati lebih dari 400 million cawan kopi diambil setiap tahun, menjadikannya sebagai minuman yang paling popular di dunia.

Di Amerika Syarikat, 107 juta atau 52 peratus daripada penduduknya meminum kopi secara rutin harian manakala 57 juta yang lain meminum kopi beberapa kali setiap minggu. 

Kebaikan kopi:
1. Kandungan kafein dalam kopi

Kopi selama ini dianggap sebagai minuman untuk menambah tenaga dan menyegarkan orang mengantuk. Benarkah kopi sehebat itu?

Kandungan utama kopi ialah kafein, ia berfungsi sebagai perangsang susunan saraf otak, sistem pernafasan serta sistem pembuluh darah dan jantung.

Justeru, tidak hairan setiap pengambilan kopi dalam jumlah wajar, tubuh kita menjadi segar, daya pemikiran lebih cepat dan tidak mudah mengantuk.

Kandungan kafein dalam 200 gram kopi mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg.

Kafein sering kali dijadikan salah satu bahan pelengkap ubat sakit kepala. Ini kerana, kafein mempunyai kemampuan menyempitkan pembuluh darah ke otak (vasokonstriksi) sehingga pelebaran pembuluh darah di daerah otak yang merupakan penyebab kepada sakit kepala.

Kafein juga membantu mengurangkan lemak. Secara fisiologi, tubuh orang yang mengalami kegemukan kurang mampu membakar lemak ketika bersenam berbanding bertubuh normal.
Akibatnya, tubuh akan membakar karbohidrat sebagai sumber tenaga, sehingga kadar gula darah menurun. Ini adalah penyebab mengapa orang gemuk merasa lapar kembali selepas bersenam. Kafein membantu memecah lemak menjadi sumber tenaga segera.

2. Kopi bergula meningkatkan prestasi otak

Kajian di Barcelona, Sepanyol mendapati secawan kopi yang bergula boleh meningkatkan prestasi otak.

Saintis di Universiti Barcelona mendapati pengambilan kafein dan gula serentak meningkatkan prestasi otak seperti daya ingatan.

Hasil kajian itu diperoleh dari 40 sukarelawan yang diuji dengan pengambilan kopi bergula, kopi tanpa gula dan air masak.

Kopi manis merupakan cara terbaik untuk otak bagi menghadapi cabaran pekerjaan.

3. Kandungan Antioksida dalam kopi

Antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ‘tentera’ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas. Kita tahu antioksida sangat baik untuk kesihatan.

Salah satu hasil kajian mendapati pengambilan kopi menawarkan manfaat kepada pesakit parkinson dan diabetes jenis II.

Malah, kajian penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard turut menyenaraikan fakta kopi melindungi seseorang daripada masalah penuaan.

Ini dibantu oleh kandungan kafein di dalam kopi selain fungsi antioksida yang tinggi dalam bijian itu.

Selain itu, kajian dari beberapa pusat penyelidikan seperti Universiti Scranton, Universiti Athens dan Universiti Keio, Tokyo merumuskan kopi membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan risiko kanser, sakit jantung dan strok.


May 2, 2014

Jom layan Gambar2 Instagram#9

Assalamualaikum semua
Salam Jumaat
Hari ini Anum ada banyak benda nak selesaikan so
x sempat nak up entry yang best2
So Jom layan je gambar2 Instagram Anum ya 
 Makan-makan time lunch on Friday
 My mom Bday.. Love u mom
 IBM Mihas 2014
 Food Court @ KLCC semasa jalan2 pameran MIHAS 2014
 Kreatif Design.. semua terbalik
 Throwback New Year 2012 -BFF miss u all
Week of secretaries @ MATRADE


p/s: Ni entry auto publish yek kawan2..sebab anum on leave 
pada kawan2 yg sudi singgah sini thanks.. nanti anum buat kunjungan balas

♥Google+ Followers ♥

✿YANG RAJIN KOMEN✿

Popular Posts