Campaigns

Dec 26, 2014

Resepi Apam Susu Kukus

Assalamualaikum semua
Disebabkan semalam bercuti so kita main masak2 la
Ok hari ini nak share Resepi Apam Susu
Jom Tengok Bahan-Bahannya
APAM SUSU

Bahanbahan:

4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sb ovellete
1 cawan gula halus
5 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum

Pewarna

Caracara:

Pukul telur, esen vanilla, ovellete dan gula 
sehingga kembang dan putih. 
Jika guna hand mixer.
Kemudian masukkan susu pekat.
Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.
Masukkan adunan ke dalam loyang, mengikut citarasa and. Jiha selangselikan
setiap warna untuk
dapatkan layer cantik.
Kukus adunan selama 45 minit sehingga masak.
Ok nak tengok hasilnya
 Ok ini Bahan-Bahan yang doperlukan ya
 Setelah dibahagikan kepada 3 Warna
 Setelah selesai melapik
 Corak yang terhasil..hehe
 Setelah masak, masih panas masa nie
 Bila dah sejuk Anum potong2
Ini la hasilnya Apam Susu, nampak gebu kan... 
try la Anum suka sangat apam nie, senang dan sangat sedap, 
kalau pada ibu bapa yang ada anak2 comfirm budak2 suka....
Happy Weekend semua
Share:

31 comments:

  1. cantiknya kmbinasi warna... mesti sedap! boleh la try nanti :)

    ReplyDelete
  2. kak anum.. kukus api sederhana ke??

    ReplyDelete
  3. rajin masak ya Anum..resipi pun mudah ja..bagus ni

    ReplyDelete
  4. walaupun senang.. yang penting mood rajin perlu ada.. ;)

    ReplyDelete
  5. cantik kek tu..memang mudah dan sedap..

    ReplyDelete
  6. cntiknya pilihan warna aapam tu, nyum nyum sedapnya...
    follower 784#

    ReplyDelete
  7. sedap tu anum..berwarna warni memang budak2 suka nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi akak tak pandai buat corak2 tu..kalau main tuang je boleh la..heheh

      Delete
  8. cantik warna tiu, confirm budak suka
    ni adunan tu anum letak gitu aje ke atas loyang
    tak ada tambah apa-apa?

    ReplyDelete
  9. Rajin Anum... cam apam pakodot kan Anum.. Apam2 ni kureng le Anum.. minta suap skittt... heeee~

    ReplyDelete
  10. Nak buat jugak!!! Thanks 4 sharing anum..=D

    ReplyDelete
  11. ha mmg gebus....en somi mesti byk makan ni...

    ReplyDelete
  12. faveret anak bujang cn, seminggu sekali mesti kena buat apam susu ni, simple jer kan?

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels