Campaigns

Sep 18, 2014

SPONTANEOUS THURSDAY #92

Assalamualaikum semua
Just for share..

1.    If you feel complete, you don't have to show off
2.  Proses mendidik anak bermula sebelum kita kahwin dalam mencari pasangan yang beriman dan bertaqwa
3.  Macam mana suka pun kita dengan seorang lelaki yang nak kahwin dengan kita. ALWAYS hormat pandangan wali
4.  Selain food, security, education etc, sentuhan dan kata-kata sangat penting untuk pembesaran anak2
5.  3 Cinta u should have to be orang yang bahagia: cinta pada Allah & Rasulullah SAW, cinta pada manusia kerana Allah & benci benda Allah benci
6.  Don't be people whom lives happen to them. Be one of those whom lives happen through them
7.  We always use the mirror to see what other people think of us. Change that!..Use it to look at yourself and muhasabah
8.  Be interested, don't be interesting
9.  Always smile at everyone at least for 7 seconds untuk sampai kat hati dia. 7 sec tu syarat wajib more than that sunat hehehe
10.               5 golongan manusia yang masuk syurga (3:133 to 135)
11.    2 tips for happy family: jemaah 5 waktu parents & anak2 and makan sama2 [[my note: of course the men lagi lagi lagi lagi afdal jemaah at the masjid but u know...]]
12.               Always say, everytime "saya gembira dan bersyukur"
13.               Jangan betulkan atau communicate dengan anak2 time anak buat salah sahaja. Sentiasa communicate, nasihat, and puji bila perlu - don't overdo the puji but do it
14.               Jangan aim jadi terbaik tapi aim untuk jadi di kalangan yang terbaik
15.               Indahnya jadi solehah bilamana kau sudah ada ciri keibuan sebelum kahwin lagi
16.               Wanita solehah indahnya dari perwatakannya, sifat keibuannya sifat prihatin yang mendatangkan bahagia pada yang bergaul dengannya
17.               Wanita solehah pandai mengurus pergaulan dengan lelaki. Hanya bila perlu dan ada urusan baru berkomunikasi include SMS, FB, Tweet, Skype etc
18.               Jasa seorang ibu dikenang sampai akhir hayat. Oleh itu ciri keibuan untuk membentuk wanita solehah sangat penting!
19.               Cara nak pupuk sifat keibuan selalulah berjumpa, bergaul dengan kanak-kanak
20.              Wanita solehah bijak jaga keterampilan. Baju yang dipakai, cara berjalan, body language, jalan sopan santun jangan sombong!
21.               Jangan takut buat salah tapi lagi takutlah jika tak sempat meminta maafatas kesalahan kita
22.              Kalau anda seorang wanita dan permah bercinta, ketahuilah anda telah menodai hati anda :(
23.              Solehah perlu tegas untuk bercinta dengan lelaki yang hanya akan jadi suaminya nanti.
24.              Jangan buka gelanggang I miss you, gelanggang asmara jika anda tak ready untuk mengahwininya sebagai suami/isteri yang sah [[ love this one! ]]
25.              Rindu pakwe makwe kalau tak jumpa even 1,2 hari. Rasulullah SAW kita rindu nak jumpa tak?
26.              Wanita solehah sentiasa bersedia berjumpa dengan sahabat teragung iaitu kematian
27.              Wanita solehah meletakkan cinta paling atas kepada Allah SWT dan Rasulullah di hatinya
28.              Semua wanita wajib berdakwah kepada muslim and not yet muslim di mana sahaja!
29.              You have to be critical and reflective if you want to be a daie!
30.              Dakwah ini perlu untuk memenuhi keperluan hidup kita
31.               Nak jadi keluarga 5 bintang: mampu urus emosi, jadi contoh teladan kepada masyarakat, mampu berkomunikasi dengan baik, mampu buat keputusan
32.              Kite kene bimbang dengan keadaan masyarakat di luar. Ibu bapa kena bimbang kerana anak2 nanti bergaul dengan masyarakat jadi berdakwahlah!
33.              Jangan dakwah pada keluarga saja!!! The ummah needs you!!! Please help the ummah. you ready to answer when Allah asks you 'why tak dakwah??'
34.              Adakah aku seorang muslimah yang menjaga Islam sepenuhnya, tidak membenarkan Islam difitnah melaluiku [[say you wear tudung but ketat2 baju and cakap kuat2 and peeps are like eh, macam ni ke Muslim women. Macam ni ke orang ISLAM...]] atau ambil separuh2 sahaja? Renungkan
35.              Sabar itu senjata wanita...
36.              Gunakan bakat yang kita ada untuk memajukan, membangkitkan Islam. Gunakan bakat yang kita ada untuk menyebarkan Islam! Setiap orang, SETIAP orang ada bakat
37.              Yang ada bakat filem buat filem dakwah. Yang ada bakat nyanyi, nyanyi yang berhikmah
38.              Nice doa "Ya Allah jadikanlah aku menyintaimu lebih dari aku menyintai air sewaktu dahaga"
39.              Cari pasangan yang boleh bawa kita ke syurga
40.              Cantik itu pada hati bukan pada luaran bukan pada pakaian
41.               Jangan terus leka jangan terus lalai kita kan nak meniti titian ke syurga...
42.               ‎We emphasize so much on our physical self. But Allah says- the best cloth is taqwa. Purify our hearts with taqwa -Wardina Safiyyah




Share:

28 comments:

  1. Terima kasih atas perkongsian Anum.. sgt bermanfaat buat kita semua :)

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang berguna. Terima kasih Akak.

    ReplyDelete
  3. Kusyuk baca entry nih hehehe

    Good info

    ReplyDelete
  4. thanx untuk perkongsian ni Anum :)
    baru perasan blog ni dah lain.. hihi

    ReplyDelete
  5. uih! kena tukar power spek ni... halus nak baca!

    ReplyDelete
  6. Selamat hari khamis anum!!
    Lamanya x dtgjenguk blog anum...anum da tawen upernyaaaa!! Congrats anum..sorry late wish..huhuhu...cantik anum tau!

    ReplyDelete
  7. terbaekk.. semua ayat2 nya teman sukaa.. heee

    ReplyDelete
  8. Wow.. perkongsian yg berguna.. walaupon jenuh nak membaca..hiuhih

    salam perkenalan
    jom singgah blog saya.,ada tips kesihatan untuk dikongsi bersama

    semoga bermanfaat

    www.greenvitamin.net

    ReplyDelete
  9. Honestly, saya suka kesemuanya, tapi saya paling suka no 1. Kalau kita rasa dah sempurna, buat apa pulak nak tunjuk2 pada orang, kan

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum