Campaigns

Sep 12, 2014

Ada Apa Dengan 7 Lukisan Ernest Zacharevic Di Ipoh?

Assalamualaikum semua
Topik kali ini lebih ‘menggoda’ dan langsung tidak melibatkan kolestrol okay? Ia lebih berseni, bermakna dan abstrak. Apa lagi kalau bukan 7 lukisan karya Ernest Zacharevic. Tapi, apa yang menarik sangat dengan lukisan jalanan tersebut?
Ini pula Evolution. Kreatif kan?
Secara peribadinya, Anum menggemari dua buah lukisan iaitu Old Uncle With White Coffee dan Evolution. Bagi Anum, kedua-dua lukisan itu tampak begitu lively dan selari dengan budaya kehidupan bandar Ipoh.
Jika anda seseorang individu yang gemarkan lukisan, mungkin anda lebih bijak untuk menilai karya kreatif Ernest. Bagi Anum pula, semua lukisan memang cantik dan tafsiran daripada mata Anum mungkin sahaja berbeza dengan pakar-pakar lukisan sekalian.
Lukisan mural kanak-kanak menaiki kapal terbang kertas
Tunggu  apa lagi? Jika anda tiada aktiviti hujung minggu ini, apa kata anda lawati kesemua 7 lukisan Ernest di Ipoh ini. Kalau kurang jelas di mana lokasinya, anda boleh rujuk peta di cafe Old Town White Coffee cawangan Ipoh Padang. 
Salah satu mural yang diberi nama sebagai Trishaw
Sebelum bercerita dengan lebih lanjut, suka untuk Anum kongsikan kepada anda semua bahawa lukisan mural di Penang juga adalah hasil kerja tangan Ernest tau!
Baiklah. Kembali kepada cerita di Ipoh. Anum juga pada mulanya tertanya-tanya apakah sebenarnya keunikan sentuhan jejaka muda yang berasal dari Lithuania ini.
Hummingbird, Old Uncle With White Coffee, Paper Plane, Girl With Stool and Bird Cage, Kopi-0, Trishaw dan Evolution adalah nama yang diberi untuk kesemua lukisan tersebut, masing-masing membawa mesej yang tersirat.



Sebelum itu, jangan lupa ambil foto banyak-banyak dan kongsikan pendapat anda tentang lukisan-lukisan tersebut .. Selamat berhujung minggu
Share:

35 comments:

  1. singgah pagi..tp g ipoh dlu...tak terpikir lak..hihi~sbb x tau..skrg dah tahu...:P

    ReplyDelete
  2. kat ipoh pun hade..akak ingat di penang art sreet je

    ReplyDelete
  3. Akak tak pandai dalam seni lukisan ni. Tapi kalau rajin dan ada masa, memang ralit menelek dan menyelam dalam sesebuah lukisan.

    ReplyDelete
  4. balik Ipohtak sempat lagi nak ambik gambar kat sini... mesti diusahakan...

    ReplyDelete
  5. WAHH..Anum pusing2 ipoh yeaa...NS jarg lalu kot situ..tp ari tu lalu memg byk mural yg cntik2..

    ReplyDelete
  6. Sal, Sha & Redza: terbaik kan sekarang kebanyakan tempat ada art2

    ReplyDelete
  7. cantiknya lukisan ni..nampak real je tengok kan..

    ReplyDelete
  8. wahhh..memang cantik2 lah Anum..kagum tau... :)

    ReplyDelete
  9. lukisan yang membawa maksud tersirat..cantik dan tenang bila dilihat

    ReplyDelete
  10. yg kat penang biasa tgk tp kat Ipoh ni belum lagi...

    ReplyDelete
  11. Kamsiah: kebanyakan tempat semua ada kan sangat kreatif

    ReplyDelete
  12. Cantik... suka yang kanak2 naik kapal terbang kertas tu...

    ReplyDelete
  13. I like... next time nak pergi tengok... heheheh......

    ReplyDelete
  14. Salam jumaat Anum.. Lukisan tu memang cantikla.. Tap Ros ni tak pandai sangat seni seni ni

    ReplyDelete
  15. lukisan dia mmg semua cantik2...
    harap2 satu hari nanti dpt bergambar dengan lukisan dia...

    ReplyDelete
  16. Cik,Miera,Sya,Ros & Nurul: sangat kreatif kan

    ReplyDelete
  17. baru saya tahu, orang yang melukis mural ni siapa..memang cantik dan memukau

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels