Campaigns

Jun 20, 2014

Reception Day Temerloh # 2

Asalamualaikum..
Jumaat yang barakah datang lagi..

Doa sikit jom..

"Ya Allah,
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah...
Amin...!

Nak tau, masa Anum kahwin.. Family Anum ada buat majlis tepung tawar. Ada yang berpendapat dan mengeluarkan pendapat bahawa tepung tawar tu hukumnya tak boleh kerana menyerupai amalan hindu. Tapi Family Anum buat. Sebab bagi Family Anum bukan upacara tepung tawar yg perlu di titik pointkan.

Tapi...  Upacara bersalam dan meraikan pengantin yang bersanding yang diangkat. Anum tepung tawar pun hanya untuk seisi keluarga sahaja. Hanya, mak ayah dan adik-beradik. Lepas tu, keluarga lelaki sahaja.. Sekadar merenjis air mawar dan membaling beras sahaja. Kemudian, bersalaman, berpelukan dan mengucapkan tahniah. Masyallah! Barangkali tidak salah...Ok x perlu nak bebel panjang2 kan 
jom tengok gambar-gambar semasa sesi tepung tawar :)
Majlis di mulakan dengan Bacaan Doa (Comel x my sister)
 P.A Sistem & Karoake
Kompang di mulakan... Kompang ini amik pakej dengan belia kg
(not bad sangat best, walau pun kanak2)

 Majlis dimulakan dengan My mom (Pn Hasnah Bt Ibrahim)
 Ini kakak pertama Anum (Cik Hilmon)
 Abg kesayangan yang banyak membantu dalam menjayakan majlis (En Salehuddin)
 Bapa mertua ku (En Mat Sham)
Ibu mertua ku (Pn siti)
 Abg yang paling tua merangkap wali Anum (En Kelana Putra)
 Datuk my hubby ( Org kuat sebelah Lelaki)
 Pak saudara my Hubby (Pak Ndak)
Saudara sebelah pihak lelaki, cukup setakat ini sahaja 
majlis atau sesi tepung tawar  nanti Anum
sambung lagi entry dengan makan beradab ya

Share:

44 comments:

  1. wah..cantiknye anum..
    meriah..

    ReplyDelete
  2. sweet je scene part tepung tawar ni ...tgk hubby anum..kikiki..tp mmg happening je

    ReplyDelete
  3. Masa akak kawin pun ad jugak tepung tawar..ikut atas orang..

    ReplyDelete
  4. seronok pelamin kat luar...suka tengok

    ReplyDelete
  5. Putri & Kisah: tue la kan sekadar suka2

    ReplyDelete
  6. wah....comelnya anum..berseri2 diatas pelamin..tahniah ye dari akak..moga berkekalan kehujung nyawa,,,

    ReplyDelete
  7. masa saya kawen dlu pon ada tepung tawar..
    gambar sangat cerah..

    ReplyDelete
  8. Mar & Redza: tue la sebab nie gambar dari cameraman heh

    ReplyDelete
  9. Sekarang ni org tak letak beras Anum sebab takut membazir disitu.. tempat akak di gantikan dengan bunga rampai dan air mawar utk majlis tepung tawar tu..

    Wah meriahnya..

    ReplyDelete
  10. comelnyaa sister..memang comei

    ReplyDelete
  11. nieyl suke ar tgk rona warna pelamin ngan baju anum...

    ReplyDelete
  12. suka tengok warna baju..ceria....

    ReplyDelete
  13. Apa yg kita buat bergantung pd niat...jika baik..baiklah jadinya...:)

    ReplyDelete
  14. cantekla.. suke kaler baju pengantin tu...

    ReplyDelete
  15. sampai terkejip kejip mata tu.hihihi. yang pasti meriah

    ReplyDelete
  16. Manusia,Mama,Syuhada & Ija:takut masuk mata je hehe, thanks

    ReplyDelete
  17. meriah yer anum....anum cantik yer...

    ReplyDelete
  18. Yg penting NS suka wrna ni...huhuh,,

    ReplyDelete
  19. Julia, Knor, Tihara & Shalimar: thanks

    ReplyDelete
  20. Masa ni oa nak kenal sanak saudara dua2 belah pihak...

    ReplyDelete
  21. Tepung tawar mesti ada dlm majlis kawen melayu kan... ada yg kata boleh buat kalau sekadar kerana adat dan tak melanggar syariah... wallualam...

    ReplyDelete
  22. Father in law rugged, oh...!

    suka suka!

    ReplyDelete
  23. tahniah anum. cantik warna tema.

    ReplyDelete
  24. Mimi, Nora,Msred,Mrs,Al Kisah,Uncle & Eira: terima kasih semua

    ReplyDelete
  25. Ta lebih sebagai kenang kenangan kan Num

    ReplyDelete
  26. T_T

    nampak sangat da lama benar saya tak berblogwalking...da berbulan sis nikah...sobsss...terharunya saya...alhamdulillah...mabruk sis..masih baru lagi kan, jadi boleh la ucap selamat pengantin baru..hihihi...

    moga Allah memberkati pernikahan sis dan suami...moga bahagia sampai syurga..ameen...mmuahhhh!

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels