Campaigns

Jun 10, 2014

Change My URL Blog

Assalamualaikum..
Kawan-kawan semua nak mohon bantuan ni..
Ada sesiapa tahu tak, kalau tukar URL blog ada effect apa-apa tak?
Sebab situasi Anum memang harus dan terpaksa tukar URL blog..
tapi takut ada effect je..Tolong siapa yang tahu..
Yang Anum tau satu je effect tukar blog ni macam menyusahkan orang lain,
terutama kalau yang letak kita dalam bloglist.
Nanti dah tak detect url lama dalam bloglist..
Kena tukar Url baru. Kan susahkan orang tu.
Kalau boleh Anum tak nak menyusahkan orang,,
Tp tue la keaadaan Anum memang mewajibkan Anum tukar URL..
(Sedihnya, ada x pandangan dan komen daripada korang?)
Harap-harap ada yang tahu dan sudi nak beri tahu effect-effect lain..
Terima kasih atas sokongan kawan-kawan semua

Share:

46 comments:

  1. Kita rasa takde effect. Sebab ada je blogger yang tukar url. ^^

    ReplyDelete
  2. saya rasa ade kot. sebab aritu sy newfeed reading sy xde new update. so sy unfolo and folo balik new url ni. tak tahu la kalu sy je yg kena macam ni. hukhuk

    ReplyDelete
  3. byk effect dia.. better jgn tukar.

    ReplyDelete
  4. Mmg ada effect...sy pernah tuka...mmg nanti org lain nk search x jumpa...

    ReplyDelete
  5. kalau bukan keperluan apa nak tukar..saya suka url berbeli kerana nak komersial dalam dunia offline..biasa redirect kalau guna Blogger..bagi saya tiada masalah kecuali ranking Alexa akan terjejas teruk

    Entri terbaru saya dalam blog Hero Borneo

    ReplyDelete
  6. Takde effect apa-apa pun..makesure, sebelum tukar umum kat orang reader blog dululah link baru.. nanti susah nak cari..hehehe.. Kalau tukar blogspot tu yang ada effect sikit.. :)

    ReplyDelete
  7. Effect bila de dlm bloglist...tp kalo komen mcm biase je kalo klik kat nama...

    ReplyDelete
  8. Nuriesa, Cik Asma,Carlos,Mama & Hanafi: oo ye ke banyak gak effect kan. ala macam mane nie

    ReplyDelete
  9. tak pasti anum, tapi ada yang tukar, klik ja dapat ja ke url dia, mungkin kena link dengan blogspot jugak kut..

    ReplyDelete
  10. Memang ada effect anum. Bloglist tak update URL baru. Sebab tu kena make sure buat announcement kalau tukar URL baru ☺

    ReplyDelete
  11. ada effect. saya pernah tukar url. jadi kalo org search apa2, diorg klik, pastu x dpt baca. blog tu tak ada. jadi semua entri yg sebelom2 ni sy tukar jgk url yg baru.

    ReplyDelete
  12. ada effect pada list blogslist nanti..
    tapi akalu tukar domain rasanya xdek apa kot..
    baik tukar domain dari tukar nama blog :)

    ReplyDelete
  13. Hurmm kalau tak silap... macam tak ada effect.. biasa yg pasal bloglist tu orang tukar nama jer tapi URL still the same.. ntah la.. harap ada pakar yg sedia memabntu :D

    ReplyDelete
  14. Fiza,Nur,Shark & Time: tue la tunggu pakar2 komen nie..

    ReplyDelete
  15. kalau tukar url baru akan ade effect camtu anum..kalau anum dah tukar mintak kengkawan tukarkan url anum yang baru kat blogslist mereka.

    ReplyDelete
  16. kemungkinan susah nak cari balik lah Anum.. traffic down kot.. akak tak pasti sgt...hehe.. kena tanya pd yg pakar ni:)

    ReplyDelete
  17. emm xyah tukar kot..nti susah ada effect..baik tukar pada domain..lg best..

    ReplyDelete
  18. Atiey & Jie: tue la ermmmmmmmm nak nangis

    ReplyDelete
  19. la nape nak tukar nih..kalo dah darurat tukar le tp kena inform la url baru nanti

    ReplyDelete
  20. awat nak tukarnyer... tapi takperler kalau mungkin dah terpaksa nak buat camner... akak tak pandai bab gini tak tau nak bagi pendapat...

    ReplyDelete
  21. tukar je..pakai domain dot com terus...setahun 35 je.

    ReplyDelete
  22. tq anum sebab tanya seoalan ni..so i boleh tumpang baca komen since i pon ada plan nak tukar url blog i.. hurrmm... macam leceh pulak kan sebab ada kate yang effect..

    ReplyDelete
  23. effect kat search engine kot
    dan kena inform nuffy

    ReplyDelete
  24. Mar,Cho,Diana,Aty & Tihara:baiklah terima kasih semua

    ReplyDelete
  25. Hi kak Anum. Nak tukar URL? Boleh! Siapa kata tak boleh? Buktinya saya dah tukar dari rookieleviosa.blogspot.com kepada methoxicinnamate.blogspot.com

    Ikut tutorial ni :-

    http://atikaramlan.blogspot.com/2013/11/tutorial-cara-tukar-nama-blog-dan.html

    Step by step. In sha Allah menjadi. Jangan risau, tak akan ada apa-apa effect; followers, page views kekal, takkan hilang.

    Good luck kak Anum!
    *kalau berjaya tukar neritahu saya ya :)

    ReplyDelete
  26. Pernah tukar sebelum ni.. Nurul rasa2, takde effect yg lain, cume sesiapa yang letak link lama kite tu tak dapat nk detect link baru.

    ReplyDelete
  27. Nor, Hainom & Nurul: yezaaaaaaaa berjaya di tukar

    ReplyDelete
  28. kalau tukar URL kesannya ..

    1. Kalau ada sesiapa yang klik URL link di entry blog lain akan jadi page not found .. 404

    2. 404 Not Found ~ akan menyebabkan kesan buruk kepada pemilik blog di Search Engine ..

    3. Kena mula semula promosikan link ke blog lain. Link blog lama dah tak valid.

    dan beberapa lagi kesannya .. ^__^

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  29. Kalau tukar, nak mudah leh buat redirect .. guna Google Webmaster tools .. rasanya situ boleh redirect. Tapi lelah sikit la nak kena buat satu persatu.

    ReplyDelete
  30. Boleh tukar, tapi RSS feed jangan tukar .. :) guna je feedburner, so bila tukar URL tak jadi masalah sangat sbb feedburner guna id sama.

    ReplyDelete
  31. Tak pernah ada pengalaman... :)

    ReplyDelete
  32. o patutle.. teman pun udah konpius tadi

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum