Campaigns

May 5, 2014

# Sharing # Suka-suka

Legenda OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1

Assalamualaikum semua
Anum nak sharing mengenai Coffee, semua suka coffee kan?
AROMANYA saat dihidangkan panas menusuk kalbu. Tatkala dihirup, rasanya yang lemak berkrim itu bagaikan memberi satu tenaga untuk memulakan hari baru.
Itulah keistimewaan secawan kopi OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, yang nyata berbeza berbanding kopi lain kerana ia memiliki pakej lengkap.
Resipi asli dengan memanggang biji kopi terpilih ini menghasilkan aroma semula jadi dan enak malah menjadi sebutan di kalangan masyarakat ketika itu.

Kehadiran OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, di pasaran negara ini secara komersil bermula pada 1999 dan ia mencetus revolusi baru dalam minuman kopi kepada rakyat Malaysia.

Dengan menggunakan resipi asli white coffee atau kopi putih 3 dalam 1, ia ternyata memberi pilihan kepada pengguna untuk menikmati kesegaran kopi sebenar.
Kini, OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, menjadi jenama kopi putih nombor satu di Semenanjung Malaysia mengikut sumber The Nielsen Company (Malaysia) Sdn Bhd.

Produk ini juga dieksport ke lebih 13 negara iaitu Kanada, Amerika Syarikat, Shanghai, Shenzen, Taiwan, Hong Kong, Thailand, Filipina, Brunei, Singapura, New Zealand, UK, Jawa dan Sumatera, Indonesia dan Australia.

OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, mendapat pengiktirafan sijil HALAL dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Penerimaan sijil HALAL itu menepis segala dakwaan bahawa OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, adalah tidak halal.

Ini bermakna umat Islam di negara ini boleh menikmati keenakan kopi putih 3 dalam 1 ini tanpa sebarang perasaan was-was.

Pengiktirafan itu menyerlah usaha bersungguh-sungguh pengurusan OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, bagi menyakinkan masyarakat terutama umat Islam bahawa produk itu halal.

Selepas menyakinkan rakyat negara ini dengan memperolehi sijil HALAL, jenama OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, tidak menoleh ke belakang lagi.

Bercerita mengenai keistimewaan kopi putih ini, selain keaslian rasa dan menggunakan resipi asli sejak dulu, OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, juga menggunakan bahan-bahan yang cukup berkualiti.

Bahan-bahan OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, terdiri daripada campuran istimewa kopi panggang Arabica, Robusta dan Liberica.

Selain itu, disediakan dengan menggunakan resipi tradisional yang diturunkan melalui generasi. Setiap titisan OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, adalah asli.

Setiap cawan kopi putih 3 dalam 1 itu memberikan anda aroma berpanjangan biji Arabica, rasa lazat biji Robusta dan biji Liberica yang sempurna.

Bagi penggemar OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, terdapat enam jenis semuanya yang boleh didapati di pasaran antaranya OLDTOWN White Coffee 3 in 1 Classic, Hazelnut, Natural Cane Sugar, Ice Cold, White Milk Tea dan OLDTOWN White Coffee 2 in 1 Coffee & Creamer.

Kini, OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, semakin digemari terutama penggemar kopi. 

Kejayaan ini adalah hasil dari usaha, fokus dan kajian yang dijalankan ke atas pengguna. 

OLDTOWN White Coffee 3 dalam 1, juga sentiasa memastikan setiap langkah yang diambil bertepatan dengan komitmentnya kepada kualiti kopi terbaik dan resipi rahsia tradisional kepada pelanggan.

INFO
BANYAK cerita-cerita kononnya kopi tidak bagus untuk kesihatan. Tetapi, hakikatnya, kopi adalah antara minuman yang mempunyai banyak kebaikan selain madu dan susu.

Bangsa Yahudi gemar meminum kopi malah amalan itu dilatih kepada anak-anak setiap hari.

Kajian mendapati lebih dari 400 million cawan kopi diambil setiap tahun, menjadikannya sebagai minuman yang paling popular di dunia.

Di Amerika Syarikat, 107 juta atau 52 peratus daripada penduduknya meminum kopi secara rutin harian manakala 57 juta yang lain meminum kopi beberapa kali setiap minggu. 

Kebaikan kopi:
1. Kandungan kafein dalam kopi

Kopi selama ini dianggap sebagai minuman untuk menambah tenaga dan menyegarkan orang mengantuk. Benarkah kopi sehebat itu?

Kandungan utama kopi ialah kafein, ia berfungsi sebagai perangsang susunan saraf otak, sistem pernafasan serta sistem pembuluh darah dan jantung.

Justeru, tidak hairan setiap pengambilan kopi dalam jumlah wajar, tubuh kita menjadi segar, daya pemikiran lebih cepat dan tidak mudah mengantuk.

Kandungan kafein dalam 200 gram kopi mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg.

Kafein sering kali dijadikan salah satu bahan pelengkap ubat sakit kepala. Ini kerana, kafein mempunyai kemampuan menyempitkan pembuluh darah ke otak (vasokonstriksi) sehingga pelebaran pembuluh darah di daerah otak yang merupakan penyebab kepada sakit kepala.

Kafein juga membantu mengurangkan lemak. Secara fisiologi, tubuh orang yang mengalami kegemukan kurang mampu membakar lemak ketika bersenam berbanding bertubuh normal.
Akibatnya, tubuh akan membakar karbohidrat sebagai sumber tenaga, sehingga kadar gula darah menurun. Ini adalah penyebab mengapa orang gemuk merasa lapar kembali selepas bersenam. Kafein membantu memecah lemak menjadi sumber tenaga segera.

2. Kopi bergula meningkatkan prestasi otak

Kajian di Barcelona, Sepanyol mendapati secawan kopi yang bergula boleh meningkatkan prestasi otak.

Saintis di Universiti Barcelona mendapati pengambilan kafein dan gula serentak meningkatkan prestasi otak seperti daya ingatan.

Hasil kajian itu diperoleh dari 40 sukarelawan yang diuji dengan pengambilan kopi bergula, kopi tanpa gula dan air masak.

Kopi manis merupakan cara terbaik untuk otak bagi menghadapi cabaran pekerjaan.

3. Kandungan Antioksida dalam kopi

Antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ‘tentera’ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas. Kita tahu antioksida sangat baik untuk kesihatan.

Salah satu hasil kajian mendapati pengambilan kopi menawarkan manfaat kepada pesakit parkinson dan diabetes jenis II.

Malah, kajian penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard turut menyenaraikan fakta kopi melindungi seseorang daripada masalah penuaan.

Ini dibantu oleh kandungan kafein di dalam kopi selain fungsi antioksida yang tinggi dalam bijian itu.

Selain itu, kajian dari beberapa pusat penyelidikan seperti Universiti Scranton, Universiti Athens dan Universiti Keio, Tokyo merumuskan kopi membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan risiko kanser, sakit jantung dan strok.


38 comments:

  1. ooo..baru tau sejarah Old Town ni..mmg sedap kopi nya kan Anum..:)

    ReplyDelete
  2. CN suka old town white coffe hazelnut..fuh !!

    ReplyDelete
  3. kat umah nieyl mmg standby 3 in 1 oldtown white coffee untuk tetamu...:) kdg2 kwn en.husband dtg lepak kat umah tuh..senang buat 3 in 1 je..hihi :)

    ReplyDelete
  4. hai anum..
    singgah pg sini..
    klik VANISH ;))

    ReplyDelete
  5. tak minum kopi kak nor ni..klu minim jatungnya mcm kuda lari..

    ReplyDelete
  6. Cikgu, Nieyl,Dalila & Knor: thanks semua sudi singgah

    ReplyDelete
  7. tiba-tiba rasa nak minum kopi pulak

    ReplyDelete
  8. i love coffee..selalu orang asyik cakap jgn minum coffee xbagus untuk tubuh badan..tp actually coffee byk kebaikan nye juga..=)

    ReplyDelete
  9. salam isnin babe, lama dah tak melepak kat old town ni... huk huk huk...

    ReplyDelete
  10. Nelly,Farah & Umi: jom le kita lpk ngeteh

    ReplyDelete
  11. selalunya suami akak kalau nak keluar kena drive jauh mesti dia suruh akak bekalkan white coffee..segar mata sepanjang perjalanan..

    ReplyDelete
  12. kita sangat gila kopi , anum.. hehehe

    ReplyDelete
  13. jarang minum kopi...sebab nanti gigi kuning..hehehe tapi nice sharing sebab tahu satu fakta sahaja tentang kopi ni (hindari kanser pada wanita)...harini dapat tahu banyak lagi...

    ReplyDelete
  14. KA, Umie & Bitt: tue la pada peminat coffe leh la try

    ReplyDelete
  15. Nurul tak bole layan kopi 3 in 1 atau yg kaw2.. nak kepala pening!

    ReplyDelete
  16. dulu suka old town white coffee ni tapi since now banyak pilihan terus melupakanya..huhu...

    ReplyDelete
  17. Hidayah & Azhafizah: ye la kan banyak sangat kopi kan

    ReplyDelete
  18. Hubby suka betul coffee ni Num

    ReplyDelete
  19. dah laam tak minum kopi.. tp kalau dah minum sekali.. mula lea ketagih lak kang.. heee

    ReplyDelete
  20. Tenku: ye la kan bleh buat ketagih

    ReplyDelete
  21. baru tahu pasai ni
    thanks sharing

    tp sy bukan penggemar kopi 3 inkalau mnm pon kopo

    ReplyDelete
  22. sy bkn pnggemar kopi 3 in 1
    kalau mnm pon kopi cap songkok aje.hihi

    ReplyDelete
  23. lama tak gi old town ni, nanti bole email babypose@ymail.com :)

    ReplyDelete
  24. Qaseh, Baby & Mimi: just sharing info

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Don't Judge A Book By Its Cover

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

✿YANG RAJIN KOMEN✿

♥ Peminat Anum♥

Labels

Follow Us @ anumkhairil.blogspot.my/