Campaigns

Apr 11, 2014

Dulu mahal, sekarang murah gila

Assalamualaikum Semua
Selamat hari Jumaat. 
Hari ini Anum cuma nak share petikan News..
KOTA KINABALU – Fenomena bulan terang selama tiga bulan di Sabah sejak Mac lalu hingga Mei depan mencetuskan fenomena tersendiri apabila ia menggalakkan pembiakan sotong yang sangat banyak di negeri ini.
Keadaan itu menyebabkan orang ramai kini mampu membeli makanan laut itu yang selama ini dianggap mewah pada harga serendah RM2 sekilogram.
Tinjauan Kosmo! mendapati sotong pelbagai saiz mengalami kejatuhan harga dua kali ganda berbanding RM6 sekilogram sebelum ini.
Bagaimanapun, harga runtuh itu tidak berlaku di Semenanjung apabila sotong dijual RM20 sekilogram di Johor Bahru dan RM14 hingga RM18 sekilogram di Kuala Lumpur.
Seorang peniaga di Pasar Besar Kota Kinabalu, Adi Alan, 22, mengakui harga murah itu menarik peniaga kecil memborong sotong segar di kedainya.
“Dengan harga serendah RM2 sekilogram, saya mampu menjual 50 kilogram sotong sehari dan semua habis dijual,” katanya.
Seorang peniaga yang mahu dikenali sebagai Yazid, 25, berkata, penurunan harga itu bukan sahaja berlaku kepada sotong bersaiz kecil malah sotong besar.
“Untuk sotong sepanjang 24 sentimeter, harganya RM13 sekilogram berbanding harga biasa RM18 sekilogram,” katanya.
*Bestnya kalau sekarang Anum berada di sabah. comfirm hari-hari makan sotong kan
Share:

59 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sotong buat sambal sedap..murahnyerrr

    ReplyDelete
  3. kalau murah macam ni, hari² dapat makan sotong kan

    ReplyDelete
  4. aah anum, sabah mmg murah pun,, kalo nak mkn seafood, mmg sapai pengsan boleh mkn sbb murah heheh

    ReplyDelete
  5. beruntung la hari2 org sabah boleh makan sotong..harganya murah.

    ReplyDelete
  6. Husna & Khairul: kan bestnya makan sampai muntah

    ReplyDelete
  7. bila kuantiti banyak harga jadi murah, harga sumber laut kat sabah memang murah, kalau nak banding kat tgh town KL memang mahal.. tapi kalau pergi kuala selangor..insyallah murah try la..

    ReplyDelete
  8. Kat Sabah ni mmg murah kalau Seafood Anum.. mai lah Sabah sllu..:)

    ReplyDelete
  9. alahai seronoknya sotong murah.terus teringat ketupat sotong.ouchhhhhhhhhhh..kecur rasanya

    ReplyDelete
  10. Nurul gi pasar borong ari tu.. sekilo sotong segar RM15.. kalau pasar biasa lagi mahal la

    ReplyDelete
  11. tapi sana seafood mmg murah anum..

    ReplyDelete
  12. Nurul & Knor: oo ye ke best la kan sebab dekat ngan laut

    ReplyDelete
  13. wahh..murahnye..hari2 bole mkn sotong goreng tepung..hihi

    ReplyDelete
  14. alamak bestnyer.. akakpun suka kalau sotong .. masak sambal sedap.. masuk dalam nasi goreng, mi goreng dan bihun gorengpun sedap...

    ReplyDelete
  15. Dalila & Cho: sedap kan sotong goreng tepung

    ReplyDelete
  16. hari2 boleh makan sotong..hari ni sambal sotong esok ketupat sotong lusa goreng tepung...sedap!

    ReplyDelete
  17. memang best, boleh goreng celup tepung :)

    ReplyDelete
  18. Hanummm...murahnyaaaaaaa!!!! Akak suka banget dengan sotong tau. Bestnya...bestnya....

    ReplyDelete
  19. sotong tu ! mmg sedap..bestnyer orang sana yer ;)

    ReplyDelete
  20. sedapnya...sotong segar..murah pulak tu...bat tomyam,sambal sotong,sotong celup tepung,kerabu sotong..bla bla bla..

    ReplyDelete
  21. ala..
    kalau duk sabah dpt la mkn sotong hrga murah...

    ReplyDelete
  22. ish kalau ke sana time ni, nak makan sotong goreng tepung sampai lebammmmmmmm

    ReplyDelete
  23. nak kena gi kota baru macam gini :)

    ReplyDelete
  24. wah!asben nieyl suke candat sotong..hehe~

    ReplyDelete
  25. Tihara,Aziela,Cikgu,Kamsiah,Zura, Siti,Syawal & Baby: best kan nie baru nama makan sampai muntah kalau dah murah macam nie

    ReplyDelete
  26. baru je yumida beli sotong semalam anum. sekilo rm10. besar2. aah dulu mahal giler. skrg dah turun sikit. bagus la sotong makin byk, blh kita mkn puas2

    ReplyDelete
  27. Auumm....bestnyer...wat sotong tepong ari2..makan pulut sotong pon best..huhuhuhu...

    ReplyDelete
  28. wahhh bestnya dapat harga murah.... kat johor ni masih mahal... huhuhu

    ReplyDelete
  29. Salam Anummmm:) lama sungguh kak intan x datang sini..lama x buka blog sebnarnya..wah murah tu..best leh buat sambal sotong..buat sotong kering..yum yum

    ReplyDelete
  30. Yumida,Dak,Nuyui,Mia & Aine: tue la best la dapat sotong murah

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum anum. selamat pagi. ehh jatuh harga dia? perghh bestnya! singgah menabung inti sini~~~

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum anum...bestnya kalau dpt harga murah spt kat Sabah tu kan...;)

    ReplyDelete
  33. rezeki untuk orang sabah kali ni..untung la..sedapnya hari2 dapat makan sotong..wah!!seronok..

    ReplyDelete
  34. rezeki untuk orang sabah kali ni..untung la..sedapnya hari2 dapat makan sotong..wah!!seronok..

    ReplyDelete
  35. kalau dpt kat s'jung ni kan best anum !

    ReplyDelete
  36. murah rezeki orang Sabah..kat kch,rega tetap je cam tu walaupun berlonggok..

    ReplyDelete
  37. memang muraaaaahh...!! tapi kan..i tak gheti nak masak sotong..huhu...tak pernah nya jadi..lama2 tak suka masak sotong..pelik..ngeee

    ReplyDelete
  38. wah syok le
    sy bukan penggemar sotong tp minggu ni saja dh berapa kali dok makan sotong.hihi

    ReplyDelete
  39. KA, Sue, Aty & Qaseh: best sangat2

    ReplyDelete
  40. wah murah tu anum.... sedap kalau dapat buat sambal sotong... yum yum!

    ReplyDelete
  41. wah....untunglah orang KK ni...memanjang makan sotong

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum