Campaigns

Jan 29, 2014

Travel @ Korea Jan 2014

Anum sebenarnya buntu. Tak tau macam mana nak cerita kat semua pengalaman Anum travel ke Korea last week. Tak tau macam mana nak divide entry ni. Tak tau nak pilih gambar yang mana satu. Tensen pulak rasanya bila nak update blog. Tapi dek kerana pujuk rayu semua kat Anum (hihi) lembut hati Anum tau nak update.

Mungkin entry selepas - selepas ini Anum akan asek gebang pasal travelogue Anum ke Korea. Anum pergi 5 hari je. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Hi kengkawan !! Wah gitu konon-konon yang tadi tu pendahuluan la kann. Anyway Anum telah terbang ke Korea Selatan pada 23 Jan 2014 dengan menaiki pesawat AirAsiaX. Disebabkan aku beli tiket beberapa bulan sebelum departure, so harga return tiket aku adalah RM850. Flight Anum pukul 8.30 pagi dan dijadualkan untuk tiba pada pukul 3.45 petang. Trip aku ini adalah selama 5 hari. Anum akan pulang pada 23 Jan 2014.


Macam biasa, Anum kan jenis adventurous jadi Anum telah melakukan semua benda dari awal lagi. Perasaan tergesa-gesa dan berpeluh-peluh takut terlupa bawak barang itu sungguh intense. Rasa berdebar-debar itu seperti memasuki Amazing Race! Seminggu sebelum departure, barulah terhegeh-hegeh mencari warm clothing kerana cuaca Korea pada waktu itu adalah -1 sehingga -15 darjah celcius. 
 
Stok makanan untuk di korea.
                          Borang ini kena isi semasa dalam flight.
 Menikmati hidangan Malaysia buat kali terakhirnya sobs
   Ini la barang2 peribadi anum.. haha macam x nak balik malaysia dah kan.. 
                  Menangis nk tukar duit nie.. punya la mahal duit korea..
Alhamdulillah, sampai sudah ke bumi Korea setelah 6 jam lebih perjalanan. Kami mendarat di Lapangan Terbang Gimhae (Busan) 
lebih kurang pada pukul 3.50 petang. 
 Keluar je dr airport sejuk sangat2.. tp sempat lagi snap gambar 
Lupa plak Anum nak cakap flight kami dari KL ke Busan, so sampai sahaja di Busan kami rush sebab nak ke Seoul. So tips dia dari Busan nak ke Seoul macam nie.. 

Cari Bus limousine utk ke Busan Ktx Station,Amik bus No 2. NO 2 ya kawan kawan. Korang keluar Gate 3, then ke kanan. depan tu skit je ada papan tanda Bus No 2. Dekat situ diorang sediakan tiga buah bas ke tempat berlainan. So korang kena tgok maklumat yg di tulis di bus tu. ada la dia tulis Busan Station. Masa bus smpai pun ada ditulis di situ dan sememang nya tepat masa tu bus akan datang.Tmbang plak ialah 6000 won seorang. (RM18.74)  Kalau nak ke busan station korang tggu bus yg ada title busan station. :).  Perjalanan dalam 30 min dari airport ke Busan Ktx Station
Selamat tiba di Busan KTX.. 
Oh ya tiket KTX kami dah beli siap secara online..
 Dalam Ktx ada jual minuman n makanan
Di sebabkan cuaca tersangat la sejuk jom pekena kopi..
Alhamdullilah selamat sampai di Seoul jam 9.20 malam, sampai sahaja di Seoul kami menungu Guard (student malaysia yang study kat Seoul) untuk amik kami.. Anum gunakan guard sebab masa kami pergi x lama so nak pg semua tempat so better amik guard . 
lagipun harga leh bincang sebab student malaysia.. hahhaa

Ini la tempat penginapan kami
Dari Seoul KTX kami naik teksi untuk pulang ke Guesshouse, dekat sangat dalam 10 minit dah sampai... sampai guesshouse settlekan urusan check in semua. Anum & partners keluar semula untuk makan malam.
Makan malam kami di Myeong Dong , kami naik subway hanya satu station sahaja dari guesshouse.. Untuk makluman kawan-kawan cuaca di Seoul sangat sejuk berbanding di Busan
 Ini la menu kami malam nie, nasi yang dimasak di depan mata korang + mee
Rasa boleh tahan.. sedap gak makan panas2..Untuk makluman tambahan apabila musim Winter di Korea semua Restoran , Hotel, Pengangkutan akan menjadi tempat rebutan.. Nape Anum cakap macam tue sebab tempat2 macam nie la leh bagi kita kepanasan berbanding cuaca yang sangat sejuk di luar.. Time nie cuaca -8.. Tangan kaki semua kebas sejuk..
 Lepas makan kami pusing2 area sini bergambar sekejap
Tepat jam 11.45 malam kami balik ke guesshouse.. 
so bersambung esok plak ya..
Ok nak cerita departure & arrival pon dah ambil masa yang lama. 
Oh tuhanku, istiqmahkanlah aku dalam menulis blog ini. Amin! 
Tunggu tau entry seterusnya =)
Share:

64 comments:

  1. SYOK NYER ANUM...teruja tgk salji kat sana!

    ReplyDelete
  2. Wah bestnya Anum...dah sampai ke Korea...:D

    ReplyDelete
  3. best2..lps ni byk lgi fotokan..knor tggu..

    ReplyDelete
  4. Nurul, Mia & Knor: hehe alhamdullilah di beri peluang ke korea

    ReplyDelete
  5. wahhh..besnye..nnti citer la psl guesthouse ye..sbb nak ke sana bln 4 nie..nak survey2 jgk guesthouse yg ok..hehe

    ReplyDelete
  6. amboii jauhnya cik adik makan angin...tumpang hepi tgk gambar2 Anum yg hepi kat sana..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum anum, thanks sudi singgah blog sheila. bestnya travel ke Korea. Anum, masakan korea sedap tak? tengok gambar pun dah terliur kot. hihi. cepat sambungggg, tak sabo nak baca lagi (",)

    ReplyDelete
  8. sronoknya....
    best2...
    hepi tgk anum senyum.. dah tergambar betapa bestnya d sana :)

    ReplyDelete
  9. Kamsiah, Sheila & Nureen: best sangat2

    ReplyDelete
  10. wahhhh! ke Korea sbnrnya ya Anum.. seronoknya... :)

    ReplyDelete
  11. seronoknya jalan tempat sejuk...
    next time nnti klu travel lagi..nak kirim fm boleh dop?
    cer bgi no akaun..
    boleh transfer sesiap kan..
    boleh kan dik?

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum anum...wah bestnya dpt jenjalan ke Korea...:)

    ReplyDelete
  13. Atiey,My Beautiful,Sidratul & Mas: boleh je sis

    ReplyDelete
  14. Wah, bestnya. Saya teringin nak pergi Korea tapi tak dapat pergi lagi. Huhu.

    ReplyDelete
  15. Huwooo..
    siyoknyee..patut la anum lama senyap..bestnye korea..
    ok..cpt2 update citer seterusnya ye?
    xsabar dh ni..

    ReplyDelete
  16. bestnya dah dpt jejak kaki ke sana.

    ReplyDelete
  17. Carlos, Dalila & Wantie: syukur sangat

    ReplyDelete
  18. best bila bca pengalam anum kat sana.. seronoknya dah sampai ke Korea :)

    ReplyDelete
  19. Salam singgah sini; Anak sy beberapa kali nak ke Korea..dia cakap korea best. ..Boleh jumpa artis cantik n hensome..hhaha, Anum ada x jumpa tak dorang?

    ReplyDelete
  20. hanum dh besa travel
    so tk de mslh la sgt kan

    sejuknya kt korea..
    ntah bila nk smpi le...

    hanum pegi ngn family kan?

    ReplyDelete
  21. Ros & Pakcik: hehe best sangat x sempat nak jumpa , tapi memang org korea cantik2

    ReplyDelete
  22. waaaaaa rasa nak travel all around the world lak hehehe

    ReplyDelete
  23. Are: kos memang banyak sebab mata wang korea mahal

    ReplyDelete
  24. wah bestnye g korea??

    ok la nak sambung tengok running man lala...

    ReplyDelete
  25. Bestnya anum, nak minum2 kopi dengan anum kat korea la mcm ni :)

    ReplyDelete
  26. Seronoknya Anum....dpt jalan gi Seoul

    ReplyDelete
  27. Bestnyer..dpt rasa keterujaan tu..enth bila nk ke sana

    ReplyDelete
  28. Nora, Al Kisah,, Baby, Hainom & Cikgu: best sangat2

    ReplyDelete
  29. jet lag ehh sampai tak tahu nak tulis mana dulu nih..hehehe

    best trip bebeh

    ReplyDelete
  30. seronok nya ANum... tau nak pergi leh suh sampaikan salam kat EXO hehehe

    ReplyDelete
  31. bestnya akak...bila la turn saya plak ni....=D

    ReplyDelete
  32. bestnya akak...bila la turn saya plak ni....=D

    ReplyDelete
  33. nice trip. korea ni top 50 places i must visit. huhu

    ReplyDelete
  34. mmg menarik..terbaiklah anum dah sampai ke korea. turn kami bila la agaknya ye. huhuhu

    ReplyDelete
  35. Salam sis.. KTX stand for what erk..??

    ReplyDelete
  36. Linda:https://info.korail.com/2007/eng/eng_index.jsp
    bleh baca kat link nie

    ReplyDelete
  37. teruja betul tgk anum bergambar sakan....

    http://vitaminboutique.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. First sekali nak ckp..wow!! lawanya kasut awak. Next entry baru nak komen pasal trip..heheh

    ReplyDelete
  39. kenapa makanan tu nampak sedap??? hahaha

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels