Campaigns

Jan 30, 2014

Travel @ Korea Jan 2014 #2

Assalamualaikum.... 

Seperti yang dijanjikan..ni dia sambungan entry untuk hari ke-2 di Korea. Ada sebab Anum buat entry pendek (pendek x pendek la kan) di part 1, sebab takut terlalu panjang kalau disekalikan. Kang ada yang jemu nak scroll ke bawah sebab banyak sangat photo…hehehe.  Selepas selesai breakfast kami bergerak menuju ke tempat yang dituju oleh kami berdua adalah Changdeokgung atau Changdeok Palace. Tau x apa tempat nie.. hehe meh Anum cerita skit ek.. Changdeokgung (Istana Changdeok) adalah kompleks istana Dinasti Joseon di Seoul, Korea Selatan. Istana Changdeok adalah salah satu dari Lima Istana Besar yang dibangun sebagai tempat tinggal keluarga kerajaan. Istana Changdeok terletak di sebelah timur Gyeongbokgung sehingga sering disebut dengan Donggung atau Istana Timur. Makna dari Changdeokgung (昌德宮) adalah Istana Kemakmuran

Changdeokgung pernah didiami banyak raja Dinasti Joseon dan mewarisi elemen-elemen dari masa Tiga Kerajaan yang tidak dimasukkan dalam pembangunan arsitektur Gyeongbokgung. Salah satu elemen tersebut adalah menyatunya Istana Changdeok dengan topografi alam sehingga terlihat sangat harmonis. ok dah tau kan skit2.. so jom layan gambar2 kami semasa di sana.. lupa nak bg tau malam semalam salji dah mula turun so pagi nie cuaca tersangat sejuk tap gigihkan diri utk menuju tempat yang di rancang...
 Sampai sudah di istana, bergambar di pintu masuk istana
Sangat sejuk sebab baru lepas turun salji semalam, 
menurut guard kami seoul jarang turun salji.. 
tp rezeki kami dapat merasa suasana salji
Tengok pada gambar macam x sejuk kan, serius memang sejuk tangan kaki semua kebas.
Pemandangan sekitar kawasan Istana, x berapa nampak sebab di penuhi dengan salji.. untuk makluman korang banyak drama2 korea yang shoot kat sini.

Bergambar betul2 depan pintu masuk ke Istana 
Syukur sangat dapat merasa sendiri pengang salji .. sangat2 seronok
Pemandangan sekitar Istana, untuk makluman semua kawasan Istana nie sangat luas, kalau x di sebabkan winter comfirm Anum dah round semua, 
tp x tahan sejuk..
Nampak x apa anum baling.. bola salji,, hehe 
Ini la guard kami untuk hari ini, namanya adik Solehah berumur 21 tahun, amik course engineering nie.. untung kan pelajar2 tajaan JPA nie.
Last picture dari Istana... so next kita sambung next week ya




Integrated Ticket of Palaces 
Termasuk Empat Istana (Changdeokgung Palace (termasuk Huwon, Secret Garden),Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Istana Gyeongbokgung) dan Jongmyo Shrine. Tiket berharga 10,000 KRW, dlm RM30 dan boleh digunakan dalam tempoh sebulan selepas pembelian. 
Pelawat tidak boleh menerima apa-apa bayaran balik selepas melawat sekurang-kurangnya satu tempat

Share:

49 comments:

  1. seronoknya main salji..untung anum dapat pergi sana :)

    ReplyDelete
  2. Azhafizah, Mrs.Eady & Khairul: best sangat2

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dan salam singgah sini dik...bestnya dapat main salji kat negara orang...pemandangan sekitar istana tu memang cantik sangat2...

    ReplyDelete
  4. anum, muka u ni je dh macam org korea.. gi sna nmpk super ohsem semua pic.. :)

    ReplyDelete
  5. cantiknyaaa tmpat niii. dpt main salji lagiii :)

    ReplyDelete
  6. Mardiah, Ieza & Nina: hehe tue la best sangat sampai x tau nak cakap apa da

    ReplyDelete
  7. salji!!
    siyoknye lahaiii..
    cantik plak tu kat sana kan..
    bile la dpt pegi..
    *dreaming*
    huhu

    ReplyDelete
  8. wah..bez nyer anum nampak cam pelakon winter sonata...

    ReplyDelete
  9. seronoknya anum...dapat main bola salji lagi tu...:D

    ReplyDelete
  10. bestnye!!! dri start cite winter sonata tu da tanam impian nk kesana...tp belum capai impian tu ahahha

    ReplyDelete
  11. WAHH..BESTNYA DAPAT MERASA SNDIRI PGG SALJI..

    ReplyDelete
  12. Nuyui & Atiey: tue la syukur sangat2

    ReplyDelete
  13. Suka snow sbb putih tapi sejuk plak, ceh posing relax je ;) tringin nak posing dgn anum, nanti ajak la hehe :)

    ReplyDelete
  14. Anumpun dah mcm pelakon Korea...
    Bestnyer anum dah sampai sini

    ReplyDelete
  15. seronoknya anum gi korea
    teringin sangat2 nih :)

    ReplyDelete
  16. Waa. Seronoknya ke korea, winter pun taktahan sejuk, kalau snowy lagilah kan....

    ReplyDelete
  17. wah beznye..terasa kedinginan salji sampai ke sini..nak kepal salji jugak..bawa balik utk saya sis..hihi
    Jom berkongsi Ilmu Blogspot Blogger Malaysia

    ReplyDelete
  18. Saya teringin nak pergi dekat tempat yang ada banyak kunci tu. Huhu.

    ReplyDelete
  19. assalam..wah dah smpai sana..bestnye.akak memang ada planning nk kesana.tunggu spring kot..insya Allah.boleh kutip tip dgn entri anum ni..thanks dear

    ReplyDelete
  20. aduhai seronoknya anum bersalji2 bagai mcm ni !

    ReplyDelete
  21. Cho, Tihara, Msred,Mazliza, Yumida,Isabel,Pen,Atiey,KA & Are: Alhamdullilah

    ReplyDelete
  22. Seronok nyer jalan-jalan ... Dapat main salji lagi ...

    ReplyDelete
  23. dapat rasa salji tu yg best tukan Num walau sejuk!

    ReplyDelete
  24. Fuh memang meruntun kalbu tengok tempat anum p nie.. =D

    ReplyDelete
  25. wahhhh. best nye dapat pegang salji!! tapi kite alegik sejuk. takleh la pegang salji. huhu.
    kemainnn main posing sakan kat istana ni ye. :D

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum