Dec 27, 2012

SPONTANEOUS THURSDAY #33


Semoga bermanfaat untuk kita semua, insyaALLAH

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.   Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?   Maka saya hendak bertanya kepada anda.  

Adakah anda tahu apa itu istidraj?   Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?   Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.   Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.   Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun.

Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.   Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.   Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,   “ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”   Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.   Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.   Nah… Apakah itu yang kita mahu?   Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?   Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”   Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu?

Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.   Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.  

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.   Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.   Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.   “ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”   ALLAH menjawab,   “ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”   Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,   “ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”   Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.  

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.   Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?   Saya yakin tidak..   Anda tenang sekarang?   Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.   Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.   Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula. Renung-renungkan tepuk dada Tanya iman. …. Share:

50 comments:

 1. muhasabah diri sebentar..thanks

  ReplyDelete
 2. Terima kasih atas entry ini.. sama2 kita muhasabah diri.

  ReplyDelete
 3. rasa macam hari jumaatler pulak num... terima kasih.. selalu gak dihujani dengan soalan gitu dari yang bukan beragama Islam .. nak jawabpun mereka tak paham..

  ReplyDelete
 4. Cho: tue la sekadar perkongsian sis
  hehe

  ReplyDelete
 5. Setuju tu Anum.... biarlah kita sederhana tapi tenang hidup kita!

  ReplyDelete
 6. :) hampir terlupa psl istidraj ni :)

  ReplyDelete
 7. Semoga kita TAK tergolong dlm kalangan org2 yg takbur...Nauzubillah..
  TQ anum atas peringatan ni..;)

  ReplyDelete
 8. terima kasih perkongsian ini akak.
  Allah uji kita tanda Allah sayang kat kita. Semoga kita dijauhkan daripada istidraj.

  ReplyDelete
 9. maszmadi: sama la sis
  Pokok: betul tue

  ReplyDelete
 10. moga kita dijauhkan dengan sifat ini dan sentiasa mencari jalan keredhaanNya..amin

  ReplyDelete
 11. gud share...thanks anum...info yg amat berguna..

  ReplyDelete
 12. berpinar2 mata lepas baca..hahhaha..

  ReplyDelete
 13. Mia: hehehehe
  Suria: most welcome
  Diana: ermmmmmmmmm

  ReplyDelete
 14. assalamualaikum anum...betul2 tu bermuhasabahkan diri kita...:

  ReplyDelete
 15. betul...bila kita ditimpa masalah kite kne igt ALLAH...

  ReplyDelete
 16. Mimie: betul2, begitu gak time senang kan

  ReplyDelete
 17. salam..semoga kita tidak tergolong dalam golongan org2 yg istidraj..kesusahan kita adalah ujian dari Allah supaya kita sentiasa dekat dgn NYA..

  ReplyDelete
 18. teringat sebentar kata2 hikmah ni.. trima ksih anum

  ReplyDelete
 19. Kasih: betul tue
  Amanina: sama-sama

  ReplyDelete
 20. Moga tak lalai dgn harta benda dunia.

  ReplyDelete
 21. pengajaran yang berguna buat kita kan.

  ReplyDelete
 22. ct kektus: betul2
  Nor Laila: thanks sudi singgah
  Cinta: amin

  ReplyDelete
 23. sentiasa muhasabah diri. semoga saya tidak tergolong dikalangan golongan istidraj.

  ReplyDelete
 24. jemput join sis
  Kertas bahasa jawa#2

  ReplyDelete
 25. perkongsian yg baik,anum..moga sama2 kita jadikan iktibar :)

  ReplyDelete
 26. Tirana: thanks
  Ros: most welcome
  QA: amin

  ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

NUFFNANG