Campaigns

Mar 12, 2012

# Suka-suka

Tembikai tak semestinya bulat

Assalamualaikum semua
dah sarapan..
pagi ni anum nak ajak ko org
layan gambar2 tembikai yang sgt unik
bestnya kalau ada tembikai cm ni
kat malaysia....
jom layaaaaaaaaaaan
 01
 02
 03
 04
Tembikai segi empat atau kiub mungkin kedengaran agak pelik bagi anda, tetapi tidak bagi penduduk Jepun. Petani di Jepun sudah biasa membesarkan tembikai dengan cara seperti ini! Kira-kira 20 tahun yang lalu, seorang petani di wilayah Kagawa, Jepun telah mencipta cara supaya tembikai berbentuk kiub mudah dimasukkan ke dalam peti sejuk. Tembikai kiub tidak begitu banyak dituai antara 800biji ke 1,000biji setiap musim. Harga kebisaanya terus meningkat kepada 12,000 yen atau bersamaan 450 ringgit!

52 comments:

  1. wow! tembikai segi empat.. unik!!

    ReplyDelete
  2. yg bentuk muka pon ada kreatif diorang nih huhu

    ReplyDelete
  3. xpernh tgk secara real..yg mcm bujur pnh tgk.

    ReplyDelete
  4. redza: sangat2 kreatif kan
    nuyui: cantik kan kalau dpt tgk real comfirm teruja

    ReplyDelete
  5. btul la nmpk cam pelik je yg bentuk segiempat tu...tapi comel la hehehehe

    ReplyDelete
  6. sweet umi: cute kan
    mynameismy: cantik kan

    ReplyDelete
  7. uiiii unik punya pasal.. smpai jadi mahal harganya yerkk..

    ReplyDelete
  8. uniknya...teringin nak tgk depan mata sendiri...

    ReplyDelete
  9. mcm2 bleh wat design tembikai nooo... tp rasanya totap sama kan :)

    ReplyDelete
  10. wahida: unik dan syg nak makan
    Nureen: rasa tetap sama.. bentuk je lain

    ReplyDelete
  11. Cik Ecah: ye la kan cuma buat acuan je..

    ReplyDelete
  12. anum - aduhai 1st time tembikai bentuk segiempat sama

    ReplyDelete
  13. anum - aduhai 1st time tembikai bentuk segiempat sama

    ReplyDelete
  14. amiey lee: ye la sis, unik kan

    ReplyDelete
  15. sgt2 unik...tp tembikai smile tu btl ke?

    ReplyDelete
  16. wah!! gile mahal sampai 450 ringgit... huhu beli tembikai bulat je la nampaknya..

    ReplyDelete
  17. okey., akhirnya terpaksa menerima kenyataan what we see is not always the truth.. tembikai segi empat? what the fish...

    ReplyDelete
  18. potong kang,
    kan ker susah nak makan?
    unless potong macam kiub jugak lah kan :D





    Come and join
    Pocket's March'12 Giveaway,
    Refer below link to win!!:D
    531. U Jump, I jump

    ReplyDelete
  19. pernah tengok sebelum ni.... hehehe

    ReplyDelete
  20. Uishhhhhhhhhh!!
    Kretipnya anum!!
    Hik3!!!

    ReplyDelete
  21. Jhidih: betul la.. dia gunakan acuan
    maszmadi: tau x pe, rasa sama je

    ReplyDelete
  22. M.fizan: kebenaran
    Pocket: terbaik la, cantik je cuma mahal

    ReplyDelete
  23. dwaty: umik kan
    salina: sgt2

    ReplyDelete
  24. mcm2 pesen ader
    pilih2
    tp selalu mkn yg bolat tue jer ngeeee

    ReplyDelete
  25. lady ayu: ye la kan, yang ni mahal sis

    ReplyDelete
  26. giler mahal 450 hengget. mcm tu x mkn tembikai pon x pe.. huhuhu

    ReplyDelete
  27. hahaha.. kreatip betol org jepon nih.. :)

    ReplyDelete
  28. hyz: tau x pe.. mahal tue
    ibuhebat: betul2

    ReplyDelete
  29. wah pes time nmpk tembikai camni..senang sikit nk potong kalau segi empat :)

    ReplyDelete
  30. unik tapi rasa tak tentu lagi kan...:D

    ReplyDelete
  31. sedapnya kalau dpt buat jus..hehe

    ReplyDelete
  32. LOL..tipu ka apa nih..seriusly mcm shock ja tgk


    eh sekali tgk macam tabung lar yg kiub tue..haha

    ReplyDelete
  33. sutera kasih: sangat2 cute kan
    caxoera: hahahaha

    ReplyDelete
  34. Amanina: terbaik ...
    si ngokngek: best kan, kena semai kat malaysia nie

    ReplyDelete
  35. saiazuan: terbaik kan
    fieda: betul2

    ReplyDelete
  36. comel giler kot tembikai 4 segi..:)

    ReplyDelete
  37. Belum pernah jumpa depan² mata lagi tembikai jenis kool ni... ;D


    Siap ada tembikai senyum lagi.. Duduk dalam peti ais sejuk² pun mampu terus senyum.. hehe

    ReplyDelete
  38. SANGAT UNIK..KALAU JUMPA YG SEGIEMPAT TU MMG KAK BUI TAK MAKAN..SIMPAN JER BUAT PERHIASAN..HAHAHA

    ReplyDelete
  39. aty:sweet kan
    yousuf:yeza.......
    Bui: sama la ngan anum

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Don't Judge A Book By Its Cover

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

✿YANG RAJIN KOMEN✿

♥ Peminat Anum♥

Labels

Follow Us @ anumkhairil.blogspot.my/