Apr 26, 2011

Before & After

time keep running...
60 secs = 1 min, 60 min = 1hour, 24 hours = 1 day, 7 days = 1 week, 4 weeks = 1 month, 12 months = 1 year, 10 years = 1 decade, 10 decades = 1 century
even standard 1 students knew the conversion..!


and I have a hypothesis; People Changes With Time


I'm not talking nonsense..I really like candy and cold drink before...But recently, I prefer steamboat and hot coffee...


I really love cheese cake..!I can ate 2 pieces at a time...but it's a long story...now, I think want to spit out only by imagine the shape..!don't blame me...it was just a normal reaction...and as I do not like other cake.
Owh, stop talking about foods...!it makes me hungry...Now I remember...when I was little, I always talk about how many dolls I have...and now I always talk about how many times of break-up...and now I always talk about branded bags and cloths..


SMS...!phone is my precious thing..I receive mail for every 10 minutes...!I don't want to talk about how popular I am...just I would rather stay out of bed...But it's such a long long time ago...now, I will prefer to put my phone in the drawer..so I have to wake and walk to turn off the alarm...!


but not all changed..the hypothesis accepted at certain condition..maybe I can say that I am undergoing the maturation process...???

Apr 25, 2011

Want To Be My Friend???...

I don't like when being asked about best friend. "Who is your best friend? Tell me about your best friend." Out-and-out.! It is hateful and somehow I realized that I was not able to answer that question.


Best friend? Like a person who wearing a raincoat during summer. It is too obvious. And I hate to show my feelings. I just make friend with anyone. (Although, I have a lot of enemies too. I guess. Haha..;p). So I can't choose who is my best friend and who is not. It feels unfair. And I don't like to be too dependent on others. I like to be more flexible. Can fit just anyone. Can adapt easily. Life will be more enjoyable that way, right? But still, I'm picky in making friends. Too picky.


But now, the true meaning of friend is often misunderstood. I feel sad about that. Only know the nickname, considered as friend. Just look at the picture on the page orientation once, considered as friend. Just reply a very few comments, considered as friend. It is funny, right? Sometimes, we never speak a word to the person, even his name appear at our friends list.!


For me, the true meaning of best friend is hardly be expressed in words. It is quite enough as well as we know that we are best friends. We will share story. We will share everything. And there is shoulder to cry on. And there is person to laugh together. Only we know who is our best friend; and we don't need other people to choose who is our best friend, right? =)


"An old friend will help you move. A good friend will help you move a dead body." - Jim Hayes

Apr 22, 2011

KL International Book Fair :)

The Kuala Lumpur International Book Fair

is organised by the National Book Council of Malaysia,

Ministry of Education Malaysia and

Malaysia Book Industry Council,

in collaboration with the following associations:


KL International Book Fair :
22nd April - 1 May
PWTC Yahhhhhoooooooo.. Book Fair datang lagi.. Jom laa kite semua pergi.. Membaca jambatan ilmu.. kalau x baca?? - sendiri mau ingat laa..

Wahai sekalian rakyat Malaysia : mari lah kite membeli buku coz dapat tax exemption rm1000.. rugi woo kalau x guna.. Kerajaan dh bagi peluang memenuhkan buku kat umah ngan nk kurangkan tax korang, kalau xnk jugak tak tau cheq nak cakap apa..huhu..

Target aku thn ni : Belanja beli buku dlm RM 100 jer.. Huhu.. (Lagipun, aku bukan kena bayar tax banyak sangat pun) (Lagi satu, nk save duit, bulan 5 nk gi habiskan duit kat Cameron..uhukz)

Aku kena duty kat booth MATRADE hari ahad so dapat la aku belanja buku..

Jom laa, kite jumpe kt sana..

Nanti aku cite beli buku ape k.. Tungguuu..


Apr 15, 2011

FALSAFAH LOVE.... @ CINTA

Pernah ada cinta dan pasti terus ada cinta Namun apalah ertinya cinta jika kemesraannya tiada Pernah ada benci namun tidak terus dibenci Namun apalah ertinya benci jika sukanya tidak terperi Jiwa yang terancam melambai harapan Bila esok datang tetap bak bayangan Kala impian terus kekal angan
Ketahuilah hati yang berkata cinta Namun bibir tidak menuturkan kata Kesudahannya perasaan bermain di mata Ayat-ayat mulia kedengaran bak dusta Kerana sudahnya impian yang melata Bila hakikat menafikan itulah nista Berpura-puralah pada dunia Bila hati tidak lagi beria-ia Bukan benci penapis bahagia Kerana cinta ini hak ceria Selamat tinggal manusia!

Apr 13, 2011

10 Cara Meningkatkan Mood Pagi Hari

Pernahkan anda menyadari bahwa apa yang terjadi di pagi hari akan menentukan apa yang akan terjadi di sepanjang hari tersebut. Ketika segala sesuatu berjalan dengan lancar, anda akan cenderung merasa lebih tenang dan bersedia untuk menghadapi apapun yang akan terjadi pada hari itu. Bagaimana cara membangkitkan mood anda pada pagi hari dan kemudian akan membawa perubahan untuk 16 jam ke depan? Kami telah berbicara dengan para ahli dan menyimpulkan 10 cara yang dapat membangkitkan mood anda sama seperti cerahnya mentari pagi yang baru terbit. Cobalah terapkan beberapa (atau semua!) cara ini untuk lebih bahagia dan lebih sehat.

1. Carilah satu kegiatan yang “memanjakan diri sendiri” Ketika anda bangun, luangkan 30 detik bagi diri anda berpikir paling tidak satu kegiatan menyenangkan untuk anda lakukan pada hari itu.....dan lakukanlah. Ketika Alice Domar,PhD, seorang psikolog dan salah satu penulis Live a Little !Breaking the Rules Won't Break Your Health (Hiduplah! Melanggar peraturan tidak akan mengorbankan kesehatan anda), berada di Los Angeles untuk tur promosi buku pada suatu musim semi, dia bangun jauh lebih awal dari biasanya, daripada kesal karena kurang tidur, dia menyadari dia dapat melakukan suatu yang menyenangkan, yaitu berbelanja buah-buahan segar di supermarket terdekat, dimana hal tersebut merupakan hal yang mustahil untuk dilakukan kalau berada di rumahnya di Boston. Kegiatan belanja yang tak direncanakan tersebut, akhirnya membangkitkan mood dia pada hari itu.

2. Makan makanan bergizi seimbang. Awali pagi hari anda dengan mengkonsumsi berbagai campuran nutrisi dari karbodidrat kompleks dan protein yang dapat mengenyangkan perut anda hingga saat makan siang tiba, seperti oatmeal (sejenis makanan dari gandum) atau roti panggang dengan selai kacang (termasuk taburan sedikit kayu manis, yang dapat membangkitkan mood dan konsentrasi). Penelitian yang lain menemukan bahwa jumlah kafein dalam takaran sedang (200 mg, atau jumlah yang sama dengan 2 gelas kopi) dapat membangkitkan mood dan ketajaman mental, nikmatilah segelas kopi atau teh hitam dalam menu sarapan anda.

3. Hiruplah udara segar Keluarlah untuk melakukan beberapa gerakan fisik yang “ramah lingkungan” -- aktifitas fisik yang biasa dilakukan di luar ruangan -- bahkan jika anda hanya memiliki waktu beberapa menit saja. Para peneliti menemukan bahwa orang yang melakukan aktifitas olahraga, termasuk diantaranya berjalan dan berkebun, dapat membangkitkan mood dan kepercayaan diri yang lebih tinggi meski hanya dilakukan beberapa menit. Penelitian tersebut juga menemukan bawah olahraga dekat air dapat memperkuat efek dari olahraga yang kita lakukan, jadi jika anda tinggal dekat danau, sungai atau air terjun, itu adalah sesuatu yang baik.

4. Dengarkan suara alam Dapatkan keuntungan dari suasana luar ruangan, meski jika anda tidak dapat keluar, cobalah gantikan dengan cara mendengar kaset atau CD yang berisi suara-suara alam. Dalam penelitian baru-baru ini, ditemukan bahwa para sukarelawan sembuh dari kondisi stress mereke lebih cepat ketika mereka mendengarkan suara alam kombinasi dari air yang mengalir dan suara-suara burung berkicau. Bukalah jendela anda di pagi hari, dan dengarlah suara alam. Atau anda dapat juga menggantikan suara alarm anda dengan suara-suara alam sehingga anda dapat bangun dengan kondisi lebih baik.

5. Fokuskan pada suasana hati yang baik. Begitu anda bangun, Robyn Mckay, PhD, seorang psikolog yang tinggal di kota Tempe, Arizona AS, dan juga merupakan pendiri program latihan Smart Girl-Modern Goddess (sebuah Produk Podcast), merekomendasikan untuk menarik nafas yang dalam sebanyak 5 kali dan buatlah keputusan untuk membuat suasana hati baik pada hari itu. “Bayangkan, meski anda sedang frustrasi ataupun kaget, anda harus selalu ingat untuk menarik nafas yang dalam dan bertindak dengan bijaksana sesuai dengan keadaan anda,” katanya. Dr. McKay juga menganjurkan anda harus sering menarik 5 kali nafas yang dalam sepanjang hari, dan terus ingatkan diri anda sendiri agar membuat keputusan yang dapat membuat suasana hati anda jadi lebih baik.

6. Minum Coklat Hangat Sebuah studi baru-baru ini menemukan bahwa minum minuman yang mengandung coklat dapat memperbaiki mood dan tingkat konsentrasi dari peserta penelitian --- bahkan pada saat mereka harus menyelesaikan soal matematika yang sulit. Jadi cobalah untuk menikmati coklat hangat yang rendah lemak atau susu skim dan coklat hitam. Protein dan karbohidrat di dalam susu akan membantu anda menjaga kadar gula darah anda agar tetap stabil sampai makan siang, dimana juga akan menjaga suasana hati anda tetap baik.

7. Cari waktu untuk menilai diri anda sendiri. Jangan langsung turun dari tempat tidur ketika anda baru bangun. Luangkan setidaknya 5 menit untuk memberi perhatian pada tubuh anda dan rasakan apakah anda merasa tubuh anda sedikit kaku, kemudian cobalah untuk merentangkan tubuh anda dan ambillah nafas yang dalam, saran Lynn Louise Wonders, seorang psikoterapis dan guru yoga di Marietta, Georgia AS. Dia mengingatkan, “Sebelum bersiap-siap untuk menyelesaikan ribuan tugas anda pada hari ini, akan sangat baik untuk meluangkan waktu 5 menit untuk membangkitkan mood, mempersiapkan tubuh dan nafas anda. Anda akan merasa anda akan lebih siap untuk menghadapi semua urusan anda yang sedang menanti anda di hari itu.”

8. Bayangkan hal yang negatif. Anda mungkin pernah mendengar bahwa bersyukur adalah sebuah cara pembangkit mood yang baik, tetapi ada sebuah cara lain untuk mendapatkan hasil yang sama. Coba bayangkan hal positif dalam hidup anda -- seperti bagaimana anda mendapatkan kerja impian anda, bertemu dengan pasangan ideal anda -- dan kemudian bayangkan bagaimana keadaan hidupmu jika itu tidak kamu punyai sekarang. Pastinya Anda akan merasa bersyukur. Meskipun cara ini kadang kala akan memberikan efek yang berlawanan, akan tetapi sebenarnya dapat membangkitkan mood dari salah satu peserta penelitian lebih baik dibandingkan dengan hanya membayangkan efek positif saja.

9. Menghirup aroma mint Para peneliti menemukan bahwa menghirup sesuatu yang beraroma mint dapat membangkitkan mood dan juga melawan rasa lelah. Cobalah untuk menaruh sebotol minyak beraroma peppermint dan sekantong teh pepperimint di sebelah tempat tidur anda, sehingga anda dapat menghirup aroma positif tersebut di saat anda bangun. Cara lain yang dapat membawakan suasana hati tenang bagi anda adalah mengunyah permen karet, cara ini dapat membangkitkan mood, konsentrasi dari salah satu peserta penelitian. Kunyahlah sebuah permen karet rasa peppermint setelah sarapan pagi.

10. Tersenyumlah Ada satu hal yang dapat anda lakukan dimana saja anda mau: tersenyum. “ Ingatlah!”, kata dr. Mckay, “ tersenyum adalah sebuah cara yang sederhana untuk mengubah mood anda -- dan juga mengubah mood dari orang-orang disekitar anda.” Jadi tebarkan mood baik anda dengan memberikan senyuman sesering mungkin, di pagi hari ataupun sepanjang hari anda.

Apr 12, 2011

L.I.F.E: The way he spells it...

"Then why do you want to kill yourself? Why don’t you do something that you’re sure of? Look, there are people waiting for you outside. They may not be your family, but they care for you. I’m sure that if you keep living, they will be more than happy... and sooner or later, you’ll definitely find that it’s so blissful to live."

-Nigel-

Apr 8, 2011

Special Harley night for ‘WINGS Opera Hidup’ concert

Salam, Kepada Peminat Setia Abang Awie-ih yang berminat menyaksikan Konsert Opera Hidup Wings sila khabarkan kepada saya, berikut adalah details tiket; Teater : Konsert Opera Hidup Wings Tarikh : 30 April 2011 (Sabtu) Masa : 8.30pm Tempat : Panggung Sari, Istana Budaya Harga : RM 88 per person (termasuk gov tax) Abg Awie pesan : Kalau nak pergi jangan lupa hafal lagu y The Opera Hidup Konsert Wings, yang akan dimainkan oleh WINGS band rock Malaysia di Istana Budaya, Kuala Lumpur, dari 29 April - 1 Mei 2011, akan dilanjutkan dengan acara khusus pada hari berikutnya. Bertema 'Harley-Davidson Nite', ini menunjukkan khusus pada tarikh 2 Mei 2011 diadakan secara eksklusif untuk Harley-Davidson KL dan Kumpulan Nazareth Syarikat. Konser ini kehormatan persatuan kumpulan 25-tahun dengan muzik Malaysia, dan akan disokong oleh 43 ahli dari National Symphony Orchestra dan paduan suara 16-ahli. Selain ahli kumpulan iaitu Awie, Joe, Eddie dan Black, konser juga akan memaparkan bekas ahli band, termasuk Mel, Mus dan Jojet. Selain menaja konsert, Harley Davidson juga akan memaparkan Superbikes mereka di Istana Budaya. Naza juga akan menyusun sebuah karnaval di Laman Beringin sepanjang tempoh konsert, di mana tanda lain di bawah payung nya seperti Ducati, Vespa dan jenama Chevrolet akan diletakkan di skrin


Apr 6, 2011

Kekasih Gelapku--kikukikukikukiku


Sejak akhir2 nie aku tak ada mood nak menulis..aku asyik blur jer bila mengadap pc... tapi apa2 pun aku kena kuat n tak perlu untuk melayan sangat mood yang x elok... entri hari nie bunyinya macam RAHSIA...hehehe...ceh..ceh...pandai pulak aku berahsia...hehehe.... panjang pulak mukadimah aku...now kita menjurus kepada tajuk entri hari nie... KEKASIH GELAP... UNTUK pengetahuan korang sejak kebelakangan nie...ada sesorang yang buat aku tersenyum kembali...walaupun mungkin senyuman ini akan berakhir....KENAPE aku kata macam nie?...Yerlah semua yang ada kat muka bumi nie adalah sementara semata2...so kita kena nikmati dan hargai semuanya...ok...:)...betul kan...kan...hehehe... Untuk pengetahuan korang...aku semalam mimpi sesorang yang membuatkan aku tersedar...YA ALLAH...rasa seram pun ada...rasa takut pun ada...kenapa SI DIA masih kekal dalam mimpi aku...aku pun tak tahu...kadang kala rasa bosan juga asyik DIA jer....X ada orang lain ker aku nak masuk dalam mimpi...isk..isk.... dulu lagu nie juga penah menjadi lagu istimewa wat KAK MARINA....dan kini menjadi lagu aku...Kenape aku kata begitu?...ok... nie jujur lah aku semakin berani melangkah...maksudnya bukan melangkah seperti BABY..OH takkkkk YERK.....TAPI melangkah menjadikan aku sibuk....ini semua kerana SESORANG yang menjadi kekasih gelap aku..... Kekasih gelap yang aku ingin korang tau..nama die ialah ***** *****...... maaflah aku x leh nak bagitau sape...nanti korang pasti akan tau...k... cuma sekarang nie aku menganggap die seperti abang...yep!!!sekadar seorang abang... YANG menjadikan inspirasi aku.... apa pun aku harap hajat die nak kahwin tahun nie tercapai...AMIN....

Apr 4, 2011

Selamat Hari Lahir Mak... I Love u

Hari ni, 04/04/2011 hari jd mak aku yang ke 63 tahun.. selamat hari lahir mak... moga mak akan dipanjangkan usia dan dimurahkan rezki... moga mak akan sihat selalu... moga mak akan gembire dan ceria sepanjang masa... moga mak dijauhkan dari segala penyakit yang bahaya... moga mak akan senyum selalu... Aku nak bahagiakan mak... Aku nak gembirekan hati mak... Aku nak balas segala pengorbanan yg telah mak lakukan... Aku nak mak ceria selalu... Aku nak mak sentiasa senyum dan tertawa... kerana mak aku lahir ke dunia ini... kerana mak aku dapat kenal apa yg ada di dunia ini... kerana mak aku dapat bernafas sehingga kini... kerana mak aku dapat mengenal erti kehidupan yg fana ini... semuanye kerana mak... tanpa mak hidup aku tiada erti... tanpa mak hidup aku tidak ada makna... selagi mak bernafas, aku nak tunaikan segala apa y diimpikan oleh mak...insya'allah...

Apr 1, 2011

Oooooooooo Tidak....!!!

arie nie aku x ada idea nak tulis kat cini ape...otak nie macam jem kat KL jer....untuk makluman korang sekarang nie cik tonsil dah mula membengkak..dengan jayanya...hai cik tonsil nie leh datang time2 nie lak....urmmm....dah lama aku x kena serangan cik tonsil nie...ni tetiba leh kena lak....bila cik tonsil nie datang...secara x langsung aku pun teman baik die pun datang gak (cik demam).....adoi makin x larat lah aku... nilah pakej penyakit aku...klo korang nak tau (x nak tau x yah baca)...aku nie jenis payah nak demam...tapi bila x cihat(demam)..semuanya jadi x larat...nak makan pun x larat kunyah...isk...isk....alahai..


secara kesimpulanya.... bila dah jd mcm nie...aku pun x ada idea nak tulis ape kat blog nie... tepu habis otak aku...tapi x tau lah klo selepas makan ubat nie aku cihat kembali.... insyallah...doakan yerk....:)


♥Google+ Followers ♥

✿YANG RAJIN KOMEN✿

Lazada

Popular Posts

STATISTICS