Campaigns

Dec 9, 2011

Satu tips untuk wanita sahaja ya.

Assalamualaikum semua
selamat pagi
dah sarapan
hari ni kat menara semua org
pun dah macam malas nak keja
semua dok pikir dinner je
malam nie annual dinner kat menara nie
hehehe. entry Anum pg nie nak bagi cara2 nak buat
rambut. Anum suka tengok rambut blow curl..
nie antara cara jimat untuk kawan2 yang nak blow clur
Jom Layaaaaaaaaaaaaan
Entry hari ini ialah satu tips untuk wanita sahaja ya.

Sebenarnya rambut ikal macam ni boleh buat sendiri je kat rumah.
Tak payah pergi saloon-saloon dan
habiskan duit semata-mata nak buat rambut ‘curl’ yang
hanya bertahan 3jam.
Tak payah jugak nak beli hair curler
ataupon roller. Membazir kan?
Jom curl kan rambut dengan cara paling jimat!

1. Kita hanya perlukan kertas terpakai macam paper bag. 
Paper bag dapat curlkan  rambut. Iyeke? 
Tak percaya baca step seterusnya.

2.Potong kertas lebih kurang panjang rambut korang, 
dan lebar lebih kurang 3cm. Agak-agak je, 
tak payah ambik pembaris and ukur.

3. Cuci rambut dengan shampoo dan keringkan. 
Jangan kering-kering sangat.  
Biarkan rambut lembab-lembab sikit.

4. Kalau rambut tebal, ikatlah sikit  rambut korang 
dan tinggalkan selapis rambut di belakang.

5. Ambil sikit dari bahagian  rambut korang yang tak diikat, 
kertas yang tadi korang gunting itu, 
gulungkan bersama-sama rambut. 
Gulung-gulung…… bila sampai atas, ikat kertas tu.

6. Lepaskan rambut yang korang ikat tadi. 
Gulung lagi sekali dengan kertas. 
Kali ni gulung lagi ketat sebab bahagian atas 
kalau gulung ketat-ketat nanti curl jadi lagi lawa.

7. Biarkan rambut yang basah tu kering sendiri.

8. Bila dah kering, lepaskan semua kertas  rambut tadi .

9. Dijamin rambut korang akan curl dengan cantiknya! 
Kalau betul lah cara yang korang buat tu.
p/s: Mungkin masa mula mula tanggalkan kertas,
rambut akan jadi kaku kejung macam ulat gonggok. 
Tunggu  dalam sejam  rambut korang akan nampak natural.

Ok, ni aku ada video dari Michelle Phan yang lagi membantu. 
So, jom curlkan rambut!
 
Share:

45 comments:

  1. wah..ada dinner...bes bangat. Kenapa opis akak tak penah ada annual dinner?? Miahahah..

    Ha...gud tips then.. nati leh terai buat kat umah kalo da takde apa nak buat. Huhu. Tingin gak wambut curl2 tu rambut sik tegak je sedari lahiriah kan. Huhu

    ReplyDelete
  2. ahahah..dulu kecik2 selalu buat benda ni..

    ReplyDelete
  3. semalam tak buka pon blog anum....nampak lain la header tu terus sue kata dlm hati..."alamak...cantiknyer.."kikikiki

    ReplyDelete
  4. Puanstoberi: ye la sis, kena try nie
    la ye ke? x pernah ada annual dinner ke?
    sunah sakura: best, dan terbukti kan

    ReplyDelete
  5. syawalsimpson: thanks dear..hehe

    ReplyDelete
  6. camtu pun boleh ye.....untung la jimat...hahaha

    tapi jgnla kedekut sangat...hehehe

    ReplyDelete
  7. hahaha blh try
    nasib baik ai dah berhijab la ni
    kuar x payah pikiq nak buat pesen rambut mcm mana, dulu pening nak pikiq taw ngeeee

    ReplyDelete
  8. azam: ye la, sekadar tips
    lady ayu: betul kan sis, kena fikir fesyen apa kan

    ReplyDelete
  9. waaa..jimat..rmbut pun xde la rosak sbb panas kan.boleh try ni,rmbut pun dah pjg...hehehehe

    ReplyDelete
  10. nuyui: hehehe, tips jimat nie
    munnafendy: try la buat kat umah

    ReplyDelete
  11. wahhhh, best kalau cuba nih, da lama mengidam nak buat rambut curl..

    ReplyDelete
  12. mlm ni ko buat rambut rupa mcm mana?

    ReplyDelete
  13. bestnya nak annual dinner... shima mood nk ke johor mggu nie, cuti sampai isnin (",)

    ReplyDelete
  14. wahida: aku cm biasa la, lurus je
    shima: bestnya cuti lama

    ReplyDelete
  15. UMAH BARUUU....EH EH HEADER CANTIK OOOO.. :D

    ReplyDelete
  16. pasnie bole try nie..thnks 4 da info..x pyh g salun dah..haha..btw nice blog..sy follow ye:)

    ReplyDelete
  17. pernah gak teringin nakbuat..
    tapi tak jadi2 sampai sekrang.. hihihi..

    ReplyDelete
  18. cutemum: ye ke sis.. buat la mesti comei gitu

    ReplyDelete
  19. rambut pendek x dptnk wat curly hehehe tp rambut ellesya dh ori curly :)

    ReplyDelete
  20. rambut anum cantik mesti sesuai dgn fashion apa pun teringin nk tgk anum berambut curl...

    ReplyDelete
  21. hehehe..syok syok..dulu selalu main² saloon kat rumah dgn adik perempuan..hehehe

    ReplyDelete
  22. oh ade gak ccare mcm ni ye.. bru tahu.. tpi memg mls nk wat.. hehe

    ReplyDelete
  23. suke tgk perempuan rambut camni.. shantek

    ReplyDelete
  24. Ina teringin nak wat rambut camni.. ;) Tp hubby x bg.. Membazir katanya.. Nyampah ai!! ;)

    ReplyDelete
  25. alorr video xleh nak tgok... huhu

    ReplyDelete
  26. bilo time nk annual dinner sure yg wanita tergesa gesa menuju ke saloon rambut kan...

    ReplyDelete
  27. Eh senang jer upenyer yek..
    huhu...thanks.. :)

    ReplyDelete
  28. dulu bui pernah buat rambut curly(permanent),lepas tu tak sampai sebulan terus luruskan balik..hihihi

    pssttt:blog berubah wajah nampak..meriah..*_*

    ReplyDelete
  29. waaa...simple sja pula style rmbut gini kn..not too lucky,i'm using a tudung that offs my hair show off. anyway, i thought this style suits with you..try this dear=)

    ReplyDelete
  30. alah..baru je pendekkan..hehe..

    banner blog style la..lawa!hehe..

    ReplyDelete
  31. Suka cara ni... Murah n senang. Tapi rasanya kalau rambut degil cam msred mesti susah nak jadi. Buat kat kedai pun lama baru jadi kerintingnya....

    ReplyDelete
  32. nureen: la ye ke.. hahaha
    hanis: heheheh, ye la kan.. nanti anum upload gambar

    ReplyDelete
  33. sangratoo: best kan sis
    sue: sesiapa yang rajin la

    ReplyDelete
  34. hyz: hehehehe
    salina: ala buat saje2 je

    ReplyDelete
  35. maszmadi: nape plak?
    papa mifz: yezaaaaaaaa, tepat sekali

    ReplyDelete
  36. cik shinju: cuba tau
    bui:thanks sis

    ReplyDelete
  37. ila: betul2
    azeanthy:thanks sis

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Socialize

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

Labels