Campaigns

Dec 14, 2010

# advice # Suka-suka

Apakah hukumnya pergi ke jemputan kahwin?

Helo guys, before i update entry berjumpa Cik Nash and our adventure ke Majlis Bertandang Aim & Suffian yesterday,i just need a quick clarification on this.

" Apakah hukum pergi ke jemputan kahwin?"

Ada orang cakap wajib, ada orang cakap harus, ada orang cakap sunat....
Ish... serious i tak tahu.... Can anyone advise on this?

Apa yang i tahu, i tak kisah apa pun ,
tapi yang penting kalau boleh pergi la kan? Sebab orang dah jemput kita...
Sebabnya i tanya benda2 ni, i banyak kali tak pergi kenduri kahwin
yang dijemput oleh kawan2/saudara mara.
Kadang2 niatnya dah nak pergi, tapi end up tak dapat pergi sebab
ada hal2 yang tak dapat di elakkan.

And ada jugak yang memang i tak pergi disebabkan ada sebab2 tertentu yang sangat sensitive.
And mengelakkan dari ada apa2 perasaan negatif/berlaku apa2 kejadian negatif lebih baik i tak menghadirkan diri. :) Jadi bagi i, kalau kenduri itu adalah untuk merapatkan silaturahim pergilah, tapi kalau kenduri yang ada antara jemputan yang hanya akan menjauhkan silaturahim tu nak kira macammana ek?

Jadi, apakah hukum ke kenduri kahwin yang sebenar2nya?

5 comments:

  1. ntah la, bagi pandangan i, kalau orang ajak and i free, i akan pergi.

    ReplyDelete
  2. i suka pergi weeding sebab suka tengok pengantin

    ReplyDelete
  3. ok...erm, yg sy tau...apabila org jmput kte,kte kna pergi tpi klau lah xmampu pergi..xmengapa.

    Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sekiranya aku dijemput menghadiri sesuatu majlis mahupun kecil atau besar nescaya aku menerima jemputan tersebut dan sekiranya aku dihadiahkan sesuatu barang yang bernilai atau tidak nescaya aku menerimanya juga” Riwayat Hadith Al-Bukhari

    dan..antara jiran dan saudara kte yg jauh,setahu sy..apabila ada mjlis @ knduri.. kte kna dahulukan mmberitahu pda jiran.. wallhualam

    ReplyDelete

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

Don't Judge A Book By Its Cover

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

✿YANG RAJIN KOMEN✿

♥ Peminat Anum♥

Labels

Follow Us @ anumkhairil.blogspot.my/