Campaigns

Oct 27, 2010

Oct 19, 2010

GEMaa KEHiduPaN..

8:56 AM 2 Comments
semua serbi tak kena

meratap pada nasib yg x menyebelahiku..

badai tiba2 melanda

dimana semangat juang aku itu

adakah telah berkubur bersama semangat pejuang yg terkorban

atas semangat jihad mereka..
Allah hu Akhbar..

cemburu kah aku..pada takdir insan lain

mungkin takdir aku direncanakan pada jalan lain

yg mungkin lebih baik untukku

namun aku hanya insan biasa

tak dapat mengelak daripada merasainya

mengapa aku jadi begini..huhu

adakah ini erti hidup..

tepuk dada tnyalah selera..

aku terlalu selesa dgn keadaan sekarang

bagaimana pula dengan masa depan

pastinya kesukaran menanti diriku

aku tahu bagaimana masa depan bakal ku tempuh

namun tiada persediaan yg aku lakukan

apa nak jadi ni..

bila khabar gembira disampaikan

ianya bertukar gerhana atas pelbagai alasan..

pelbagai rasa..

sepi----

sunyi-----

mengapa tiada kebahagiaan menghampiriku

adakah kerana aku tidak layak mendapatnya

atau kerana aku yg tidak mencarinya

atau mungkinkah ianya yg bersembunyi dariku

persoalan kenapa menerjah fikiran

terbaikkah aku?tidak begitu

mungkin usaha ku tidak cukup..

entahlah..sesetengah insan pernah berasa seperti ku

namun mula berubah bila kebahagiaan menghampirinya

tidak kurang juga ada yang akan melangkah ke alam baru

ingin aku meraikan hari bahagianya

namun banyak kekangan dan halangan..

pasti meriah di sana..cantik serta sama padan

aku yakin dirinya akan menjadi wanita yg bertuah dan tercantik

di hari bahagianya..

bakal menjadi isteri org dah dirinya bersama insan tercinta..

tahniah ku ucapkan banyak halangan dalam percintaan mereka..

aku kadang2 menjadi saksi pada halangan berkenaan

namun bak kata pepatah"kalau dah jodoh x ke mana"

bagaimana pula aku?tidakkah aku mahu mengikut jejak langkahnya?

entahla..aku serah bulat2 pada jodoh..

banyak kekurangan pada diri ini

gusar tidak dapat membahagiakan org lain

kerana kehidupan sendiri juga sudah cukup serabut

dengan pelbagai masalah dan dugaan

walau x sehebat mana

ianya mampu meruntuhkan benteng keyakinanku selama ini.

semangat baru harus dicari..tapi bagaimana?

adakah dia akan datang sendiri..

atau aku yg harus mencari semngat itu yg semakin hilang..

emmmm..........

alangkah bagusnya kalau ada yg dapat membantu dan memahami

segalanya..namun sia2..

yg tersirat tetap tersirat

tak perlu menukarnya menjadi tersurat

kerana ianya tak seindah

seperti yg disangkakan dan sebagaimana yg dilihat oleh orang lain..

hati aku tiba2 sedih...mendengar perkhabaran itu..

merentap separuh semangat aku

mengenang nasib di saat ini

dan di kemudian hari..

Oct 13, 2010

AtaSi PeRaSaaN MaRaH aNdA..

10:06 AM 1 Comments
APAKAH reaksi anda jika pemandu di depan mengambil masa lama untuk menggerakkan kenderaan apabila lampu isyarat bertukar ke hijau?

APAKAH reaksi anda jika pemandu di depan mengambil masa lama untuk menggerakkan kenderaan apabila lampu isyarat bertukar ke hijau?
Apa pula perasaan anda apabila selepas lama beratur, tiba-tiba seseorang memintas barisan dan berdiri betul-betul di depan anda? Adakah anda menjadi marah atau boleh mengawal perasaan?
Kemarahan ialah satu ekspresi perasaan yang ekstrem mengenai sesuatu yang anda tidak suka. Mempunyai perasaan marah bukan perkara buruk kerana ia menunjukkan kita manusia normal.
Malah, ada pakar berpendapat kemarahan pada peringkat rendah atau sederhana tidak menjadi masalah kerana dalam keadaan tertentu ia boleh memberi kesan positif kepada kita. Contohnya apabila kita dapat memberitahu seseorang bahawa kita marah kepadanya secara tidak langsung boleh menenangkan fikiran kita.

Bagaimanapun, perasaan sangat marah boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan seseorang. Baik pada lelaki atau wanita, kemarahan boleh meninggalkan kesan yang jauh lebih mendalam berbanding kesan terhadap hubungan sesama insan.

Cara mengatasi kemarahan Ada banyak cara mudah untuk mengatasi kemarahan. Antaranya ialah dengan:

· Menarik nafas panjang dan kira dari satu hingga 10
· Membayangkan tempat aman untuk menenangkan minda
· Beredar dari situasi atau persekitaran yang membuatkan anda marah (secara fizikal dan emosi)
· Mendengar muzik
· Mengisi masa dengan hobi
· Jangan meletakkan harapan dalam setiap situasi
· Meditasi
· Meningkatkan tahap spiritual melalui sembahyang, doa dan zikir Paling penting, anda harus menerima hakikat bahawa kehidupan ini tidak selalunya adil atau sempurna, dan anda harus mengambil tindakan wajar di dalam setiap keadaan..
--Tips yg berguna utk kita semua..
kalau kita x pndai mengawal kemarahan kita..ianya boleh mndatangkn kesan yg amat buruk pd semua..
bagi aku ,mmg susah nk kawal kemarahan..kalau diri x kuat..
kalau nk kait ngan aku lak ..aku ni jenis snsitip gak..cpt la gak marah tu..tp marah aku ni cepat gak surut..hehe..pndek kata x simpan lama2 laa..
cuma kalau leh aku nk usaha utk tidak marah dn brusaha utk control kemarahan..krn ianya byk mendatangkn keburukan dr kebaikan..
bak kata org tambahkan manis dlm senyuman hehe..
lgipun x best la marah2 ni..buat org takut jer kan hhehe..

Oct 8, 2010

APA YG AKU X SUKA DLM PERSAHABATAN..

8:55 AM 1 Comments
1. PENIPUAN
Aku mmg jenis org yg paling pantang ditipu..aku x suka ditipu..apa pun better terus terang jer..sng cite..

2.RAHSIA

Ni pun aku x suke..merahsiakan sesuatu hal daripada pengetahuan aku..kalau dgn org lain boleh slumber je cite.knp plak ngan aku nak main rahsia2..lg x best bile aku dpt tahu rahsia tu drp mulut org lain..lg sakit hati..tmbh2 rahsia tu ada gak kaitan plak ngan aku..x best ler main rahsia2..bila rahsia dh pecah sape yg rugi.


3.PILIH KASIH

Ni selalu la terjadi kt semua org..kita kawan baik ngan si polan ni..baik la.sentiasa sama2, Bantu membantu sume..pastu bile die jumpe member baru bole plak die tgglkan kite..maksudnya xde la tgglkn kite terus, die mcm lebihkan kawan baru die tu, sikit2 ngan kawan baru tu..die lupe kan kite..persahabatan mula jd renggang sbb die rapat ngan org lain..aku plak jauh hati lalu bawak la diri..aku biarkan die ngan kwn bru die..aku berdikari..apa pn tp xde la gaduh..Cuma dlm hati tu ada taman gak la..ala2 terkilan sikit..

Pastu die asyik jaga hati kawan baru die ni.x nak bagi kawan die terasa hati ngan die..tp hati aku die x jaga..die mula berkasar ngan aku, x pedulikan aku, pendek kata cm pilih kasih laa..


4.TALAM DUA MUKA

Ni plak spesis kawan yg depan kita baik bukan main, pastu belakang kita kutuk kita bagai nak rak..depan kita die kutuk kawan die yg lain..belakang kita die kutuk kita kat kawan die yg lain..bahaya dpt kawan mcm ni..aku pernah jmpe org cmni..depan aku bukan main peramah die bersembang sume..ala2 mesra rakyat gitu..gelak2 manja..sembang mcm2..belakang aku..die leh kutuk aku..siap chatting ngan member die kat belakang buku nota kuliah lg..nak dijadikan cite die lupa nak padam apa yg die tulis ttg aku dlm buku tu..pastu aku lak pi pinjam buku tu utk check2 nota2 yg mungkin aku x sempat nak salin..belek punya belek mukasurat, tebukak la mukasurat yg ada cite aku tu. Aku sempat baca sikit jer sbb die dh perasan aku dh terbaca apa yg die tulis..sbb time tu die ada kt sebelah aku..jadi aku pun bagi je trus buku tu kt die..tp aku uat slumber je mcm x de apa2 yg berlaku..die pun uat derk jer..pastu die terus koyak mukasurat yg ade cite aku tuh..depan aku lak tu..aku tnya la knp koyak..die ckp saja je..koyak sbb byk conteng2 kt blkng mukasurat tu..aku pun diam jer..lepas hbis kuliah die pun gi buang kertas yg die koyak tu dlm tong sampah..aku uat derk jer. Walaupun sakit hati gak la..lepas dri tu aku mula renggang dgn die..x mcm dulu dh..


5.AMBIL KESEMPATAN

Ni plak org tu kawan ngan kita sbb kita berguna utk die..dia buat baik ngan kita atas sebab2 tertentu..maknanya kita dipergunakan laa utk kepentingan die sama ada kita sedar atau tidak..bile die x perlukan kite die mula la jauhkan diri..


6.LUPA KAWAN

Benda ni rasanya pernah jdi kat semua org kan…kawan kita melupakan kita dan bawa haluan masing2..terutamanya bagi mereka yg dh berumahtangga..majoriti nya (x semua la) akan mula melupakan kawan2..nak nampk byng sms pun xde dh..sedangkan dulu kawan sejati la konon..tp last2 hampeh gak..bile ade masalah rumahtngga brula nak terhegeh-hegeh cri member2 lama utk luah perasaan ataupun nk lepak balik..tp pe pun bagi kwn2 yg dh berumahtngga tu kite faham la gak..die mungkin sibuk ngan suami dn anak2 kan..maklumla tnggungjwb besar dn makin bertmbh..tp ni kwn2 yg x kahwin lg..dh mula buat perangai..mula lupa kawan2..bru ade boyfren dh x ingat kawan baik..sms x nmpk byg..ajak die kuar asyik bagi alasan sibuk kerja..org lain pun kerja..tp releks jer..ade je masa utk lepak ngan kwn2..pastu asyik kite je yg terhegeh-hegeh ajak die kuar..sdgkn die x pernh sekali pun msg ajak kuar ke apa ke..jadi akhirnya aku pun bawak diri laa..x pernah sms die pastu..tggu die lak yg msg ku dulu..nmn smpai lani x nmpk byg org mahupun msg..tmbh2 skrg dh keje krjn makin lupe diri la jwbnyer..huhu..


7.SOMBONG & BERLAGAK

Benda ni pun byk terjadi..bile dh berjaya skit dr kwn2 lain..mula sombong dn agak berlagak jdnyer..terutamanya bagi yg dh bekerja tetap..tmbh2 krja krjn..brlagak bukan main wei..tu kerja tetap..yg bru jadi stkt guru gstt pun dh berlagak..dri pemerhatian aku..kebanyakan kwn yg mula berubah menjadi berlagak majoritinya bru bekerja sementara spt guru gstt..bru jdi cikgu tuh..tp eksyen nyer bukan main..mcm bru menakluk dunia je lagaknyer..kite ni niatnyer nak mengeratkan dn mengukuhkan lgi persahabatan yg sudah terjalin..tpi lain plak jadinyerr…ingatlaa x selamanya kita diatas…bila dh diatas..pandang2 juga la ke bawah..tp x semua la cmtu..masih ada sorang dua yg msih berpijak pd bumi yg nyata..tp kebanyakkannya lbh krg hampeh jer..


8. SUKA MENYINDIR

ni antara sikap yg ku x berapa suka..sikit2 nak menyindir..walaupun mungkin niat nak bergurau..tpi kurang2 jagala perasaan org sikit..(kawan baik la katakan->antara ayat menyindir)dan byk lg..kalau sekali sekala xpe la gak..ni kalau dh selalu..asyik2 ayat yg sama je kuar..menyampah gak nak tgk..hhuhu..sabau je laa..


Renung-renungkan…..wahai kwn2 ku..


Don't Judge A Book By Its Cover

♥Google+ Followers ♥

Happy Moment

Happy Moment
Love u More than u love me

Qudut & Anum

Qudut & Anum

✿YANG RAJIN KOMEN✿

♥ Peminat Anum♥

Labels

Follow Us @ anumkhairil.blogspot.my/