Ku Benar-Benar Keliru - ♥TWO SOULS BECOME ONE♥

Sep 27, 2009

Ku Benar-Benar Keliru

Jalan menuju kebahagian itu tidak ditaburi bunga mawar yang harum, melainkan penuh duri dan pahit.Kadang-kadang Tuhan sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Tuhan hendak memberi kita pelangi.Waktu itu bagaikan pedang, jikatidak kau potong maka ia (waktu) akan memotongmu.Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil. Jika anda merasakan sesuatu itu akan membuatkan anda bahagia, maka teruskan. Ingatlah bahwa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin tiada lagi peluang kedua.Andai hidup puncak perpisahan,biarlah mati menyambungnya semula.Namun seandainya mati puncak perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata.Kemaafan mungkin diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. Kemaafan yang di beri secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi.

Jangan berputus asa dalam mencari Ilmu bila Ilmu yang dicari itu tidak boleh masuk kedalam sanubari,tapi bersabarlah,kerana air yang lembut itu apabila menitis keatas sebiji batu yang besar secara berterusan, batu itu pasti akan mempunyai lekuk.Sesungguhnya persahabatan itu lebih unggul dari percintaan, tanpa persahabatan percintaan akan berakhir tetapi tanpa percintaan, persahabatan boleh kekal. Oleh itu hargailah persahabatan yang terjalin.Kenali senjata wanita: Airmata,senyuman, tuturkata, berhias dan kepandaian.Hidup kita ibarat subjek matematik iaitu tambah, bertolak, tambah dan pembagian. amalan yang baik hendaklah ditambahkan, segala perbuatan yang buruk dan dimurkai olehAllah hendaklah ditolak atau dijauhkan, pahala amalan hendaklah digandakan dan masa yang ada hendaklah dibagikan dengan sempurna agar kita tidak tergolong dalam golongan mereka yang rugi hidup di dunia dan akhirat.

Apabila anda mulai menyangka anda telah membuat satu pilihan yang salah dalam hidup anda dan terus menyangka kebahagian tidak akan anda kecapi kerana kesalahan membuat pilihan itu, selamanyalah anda tidak akanberasa bahagia.Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak.Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diingati, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang.Sekiranya kamu yakin kamu boleh menang sememangnya kamu boleh,tetapi jika kamu fikir kamu akan kalah sememangnya kamu berada dalam jalan menuju kekalahan.

Renung fikir menjadi kata-kata;Renung kata-katamu, ia menjadi perbuatan;Renung perbuatanmu, ia menjadi amalan;Renung amalanmu, ia adalah sifat dirimu.Yang indah itu pertemuan, yang manis itu kemesraan,Yang pahit itu perpisahan, yang tinggal hanyalah kenangan.Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya jangan engkau tinggalkan dia kerana sekali dia membengkok dan sesekali dia melurus. Manusia tidak terhindar dari kesilapan.Bersendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.Dan duduk berteman adalah lebih baik daripada duduk bersendirian.Dosa yang paling keji terhadap kawan kawan bukanlah karena membenci mereka tetapi karena kita bermuka-muka dengan mereka.Tidak ada orang yang berhasil dalam keadaan dirinya tak pernah sedia untuk berhasil kalau dia "berhasil" itu bukan keberhasilan tapi kebetulan saja.Memendam rasa, baik yang bagus maupun yang tidak semuanya pasti meletup.Yang dipanggang pasti masak,yang direbus pasti mendidih, yang ditanak pasti menjadi bubur.

Teman yang baik adalah orang dapat berkata benar kepada kita dan bukan orang yang selalu membenar-benarkan perkataan kita.Pujian adalah membuat kita bahagia dan dia merangsang otak.Otak yang terangsang hasil dari pujian yang tulus menjadikannya lebih kreatif.Memendam perasaan ibarat memasang bom jangka yang diletakkan sendiri didalam rumah.Orang yang ingin hidup bahagia perlu menjaga empat perkara.Pertama : teguh menjaga kehormatan. Kedua : rela menerima apa yang sedikit.Ketiga : berbuat kebaikan setiap hari. Keempat : memelihara lidah dari perkataan yang kotor.Kita akan meras bahagia apabila orang berasa senang dengan kita dan mencintai diri kita seperti mencintai dirinya sendiri.

Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar.Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan.Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.Keikhlasan sesaat adakalanya menimbulkan sesal bertahun-tahun.

No comments:

Suka tak dengan N3 saya, kalau suka dan rasa terhibur boleh la tinggalkan komen anda.. Terima kasih

♥Google+ Followers ♥

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

♥Happy Moment♥

♥Happy Moment♥
Love u More than u love me

♥Qudut & Anum♥

♥Qudut & Anum♥